"KRALJICE" NE DAJU KRUNU: U Arnemu počinje SP za odbojkašice na kome naše devojke brane zlato

S. KRSTOVIĆ

23. 09. 2022. u 08:29

KRUNU čuvaju, ali svesne su da je svaka medalja veliki podvig. U Arnemu danas počinje 19. SP, na kojem odbojkašice Srbije brane zlato iz Japana 2018.

КРАЉИЦЕ НЕ ДАЈУ КРУНУ: У Арнему почиње СП за одбојкашице на коме наше девојке бране злато

FOTO: M. Vukadinović

Srpkinje su na šampionat, koji se prvi put igra u dve zemlje, Holandiji i Poljskoj, došle motivisane, žele da dokažu da su prave vladarke planete, ali su i svesne da iste ambicije imaju i Italijanke, Amerikanke, Brazilke, Turkinje...

- Spremne smo, maksimalno motivisane i jedva čekamo da počnemo odbranu ili napad na novo zlato. Svesne smo da je veoma teško odbraniti krunu, ali želimo da ostvarimo taj neverovatan uspeh - ističe Bjanka Buša.

Na fudbalskom stadionu Vitese u Arnemu će sve ekipe igrati nekoliko dana, a onda se selekcije iz grupe B (Poljska, Turska, Hrvatska, Tajland, Koreja, Dominikanska Republika) sele u Gdanjsk, a iz grupe C, gde je i naša reprezentacija, u Lođ. Srpkinje 25. septembra (20.00) startuju protiv Kanade, dan kasnije igraju sa Bugarskom, a potom pakuju kofere, odlaze u Poljsku, gde će odmeriti snage sa Nemačkom (29. septembar), Kazahstanom (30. septembar) i SAD (1. oktobar). Prve četiri selekcije će sa najboljima iz grupe B formirati grupu F u drugoj fazi, koja se igra od 4. do 9. oktobra. Četiri najbolje iz grupe F će se ponovo sastati u četvrtfinalu, a potom i u polufinalu, 11. i 12. oktobra.

Do finala, 15. oktobra u Apeldornu se ekipe iz našeg dela kostura neće sastati sa onima iz prvog dela (grupe A i D u prvoj fazi, grupe E u drugoj), gde su favoriti Italija, Brazil, Japan, Kina...

- Zaista su zakomplikovali sistem takmičenja, šampionat će da traje čak 25 dana. Srećom, imamo tim od 14 devojaka, gde svaka svaku može da zameni u bilo kom trenutku. Zbog ovog sistema u nokaut fazi ćemo se sa nekim selekcijama sastati dva puta. Znamo da je teško dva puta pobediti jedan tim, ali mislim da imamo dovoljno iskustva i kvaliteta da tako nešto ostvarimo - naglašava Buša. Na startu naše dame igraju sa Kanadom i Bugarskom...

- Grupa nije toliko teška, ali ne potcenjujemo nijednu selekciju, jer su sigurno kvalitetne kada su na SP. Ali, s obzirom na to da smo favoriti, to bi trebalo da iskoristimo i pobedama otvorimo takmičenje i sebi nekako olakšamo put - ističe Buša.

Sjajna odbojkašica priznaje da je svaka medalja na SP veliki uspeh:

- SP je možda jače i od Olimpijskih igara. U svaku utakmicu treba ući maksimalno motivisano i neophodno je samo da pokažemo šta znamo - smatra Buša.

Jovana Stevanović se posle četiri godine vratila u reprezentaciju. I ne krije da ima velika očekivanja:

- Pošto imamo takvu ekipu i tim stručnjaka smatram da možemo do finala. U suštini sve zavisi od nas. Imamo velike ambicije, navikle smo i Srbiju i sebe na medalje, tako da se nadam najboljem. U grupi imamo odličan raspored, zbog čega verujem da ćemo do posled- njeg duela u grupi sa Amerikankama da pronađemo našu najbolju igru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KIŠNI ČOVEK: Lando Noris startuje sa prve pozicije