RUSI NAŠLI REŠENJE: Zbog ove odluke njihovi sportisti više neće uzimati strano državljanstvo čak i da sankcije potraju

Novosti online

19. 09. 2022. u 15:47

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to naziva Rusija, i dalje je veoma aktuelan, baš kao i prateći sportski segmenti koji se tiču sankcija ruskim i beloruskim sportistima. Najnovije vesti na tu temu prilično su zanimljive, jer dotiču i zapadnu javnost, a i onu u Ruskoj Federaciji.

РУСИ НАШЛИ РЕШЕЊЕ: Због ове одлуке њихови спортисти више неће узимати страно држављанство чак и да санкције потрају

FOTO: Tanjug/AP

Od početka pomenute vojne intervencije Rusije, zapadne države su se utrkivale ko će i kako kazniti i Rusku Federaciju, ali i Belorusiju koja joj pomaže, a kako sport nije izuzet od sankcija, i tu je postojala trka - ko će više, a ko na originalniji da izrekne neku kaznu.

Sankcije u vidu toga da se klubovi i reprezentacije izbacuju sa takmičenja, pa i sportisti u mnogim pojedinačnim sportovima, dovele su do toga da mnogi sportisti uopšte ne mogu da se nadmeću na međunarodnoj sceni.

Zato su neki od njih, istina - vrlo mali broj, posegnuli za promenom državljanstva (upravo smo vam o jednom takvom slučaju pisali na portalu "Novosti", u vesti "Sankcije? Pa, dobro, ima jedna zemlja na Balkanu... Zvezda ruske gimnastike promenila državljanstvo"), ali tome izgleda dolazi kraj.

Naime, Rusi su danas doneli odluku da, za početak, u jednoj od svojoj glavnih sportskih disciplina uvedu takve mere, da akterima uopšte više i ne pada na pamet da zbog "idenja trbuhom za kruhom" uzimaju tuđa državljanstva.

Kamila Valijeva, najveća nada ruskog klizanja / FOTO: Tanjug/AP

Naime, kako prenosi agencija RIA Novosti, u umetničkom klizanju u kome Ruska Federacija, naročito u ženskoj konkurenciji, ali i nadmetanjima parova, dominira na svetskoj sceni, dosad maltene i nije postojao novačni nagradni fond kada je u pitanju državno prvenstvo. Ono je "samo" bilo važno zbog činjenice da se može postati prvak Rusije, a ujedno su to bile i kvalifikacije za evropska i svetska  nadmetanja.

A kako na evropska i svetska takmičenja u umetničkom klizanju Rusi i Ruskinje ne mogu da idu zbog pomenutih sankcija, time su ujedno uskraćeni i za zarade od kojih su se i izdržavali jer su se na pomenutim takmičenjima borili i za medalje, i za novčane bonuse.

Ruska Federacija je danas donela odluku da prvenstvo te države ubuduće bude - najisplativije nadmetanje na kome ruski klizači i klizačice učestvuju.

Počev od zime koja je pred nama (a na početku predstojeće godine održaće se šampionat Rusije 2023), nagrade će biti sledeće:

Ko bude bronzani na ruskom prvenstvu u umetničkom klizanju, dobiće milion rublji, što je po današnjem kursu oko 16.694 evra.

Viceprvaci Rusije će dobiti po milion i po rublji, što je oko 25.000 evra.

I, konačno, ko bude ruski šampion u umetničkom klizanju, zaradiće 2,5 miliona rublji, a to je oko 41.662 evra.


Bonus video: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!