ENGLESKA U NEVERICI: Hiljade Škota ismevalo smrt kraljice Elizabete (VIDEO)

Novosti online

19. 09. 2022. u 16:19

BRITANSKA kraljica Elizabeta našla se i posthumno na udaru brojnih Škota koji ne bi voleli da više išta imaju sa Ujedinjenim Kraljevstvom.

ЕНГЛЕСКА У НЕВЕРИЦИ: Хиљаде Шкота исмевало смрт краљице Елизабете (ВИДЕО)

Foto: EPA

Naime, u Škotskoj, baš kao i među Ircima, postoje dve struje - oni koji su lojalni britanskoj kruni, i oni koji su za nezavisnost svojih nacija od te vlasti.

Kada je o fudbalu reč, u Škotskoj su "glavni" večiti rivali iz Glazgova, Rendžers i Seltik. A dok su lokalni Rendžersovi navijači gotovo po pravilu protestanti i, gotovo do poslednjeg, odani kruni Velike Britanije, Seltikovi su posebna priča.

Sam klub "kelta" osnovali su irski katolički sveštenici, pa je Seltik tokom prethodnih decenija bio i više od obične fudbalske ekipe - bio je pogodno tlo za okupljanje onih kojima je ideja o nezavisnosti (i Irske, a i Škotske) draža od bilo koje "tuđe krune".

Upravo zato su se za jedan priličan skandal, a iz njihovog ugla - vrlo zabavan momenat, navijači Seltika pobrinuli na utakmici sa Sent Mirenom. Iako taj meč nije završen baš dobro po škotskog giganta (izgubio je u gostima sa 2:0), početak utakmice je mnoge iznenadio.

Bio je napravljen plan da se održi minut tišine u čast preminule kraljice, a da se onda naredni minut posveti aplauzu koji bi bio upućen njoj, odnosno onome što je uradila za Veliku Britaniju.

Međutim, kada je trebalo da počne aplauz, navijači Seltika su počeli da izvode lokalnu pesmu koja bi kod nas mogla da bude ono čuveno "Kad si srećan, lupi tada dlan o dlan". Oni su, uz pevanje tih stihova, dodavši im i reči "Ako mrziš kraljevsku porodicu, lupi dlan o dlan", podigli i transparent sa tom porukom.

I, usred aplauza celog stadiona u čast britanske kraljice, navijači Seltika su sve to "pretvorili" u neku svoju "sliku radosti". Skandaloznu, po mišljenju svih koji su odani britanskoj kruni, ali i onih kojima ismevanje bilo čije smrti, prosto, nije u redu.

Ovako je izgledao taj momenat na stadionu:

Oko 500 lidera i zvaničnika na sahrani kraljice Elizabete

Oko 500 lidera i zvaničnika iz Velike Britanije i širom sveta nalazilo se u Vestminsterskoj opatiji gde je danas održana državna ceremonija sahrane kraljice Elizabete Druge, koja je umrla u Balmoralu u Škotskoj, 8. septembra. Podsetimo, Srbiju na sahrani predstavlja premijerka Ana Brnabić.

Posle državne ceremonije, pogrebno vozilo sa telom kraljice Elizabete Druge krenulo je od Velingtonovog luka ka Vindzoru, gde će biti održano opelo u Kapeli svetog Đorđa, posle čega će kraljica biti sahranjena u krugu porodice.

Kovčeg je prethodno, nakon službe u Vestminsterskoj opatiji kojom je završena ceremonija državne sahrane, u pratnji povorke, prenet na lafetu ulicama Londona do Velingtonovog luka.

Nakon svečanog marša koji je trajao oko 45 minuta, a tokom kojeg je kovčeg na lafetu prošao i pored Bakingemske palate, povorka je stigla do Velingtonovog luka.

Dok je vozilo napuštalo Veingtonov luk, učesnici povorke uputili su kraljevski pozdrav, a nacionalna himna je ponovo intonirana.

Kralj Čarls Treći i kraljica supruga Kamila, kao i drugi visoko pozicionirani članovi kraljevske porodice, do Vindzora će otići automobilom, nakon što su učestvovali u svečanoj povorci iza kovčega.

Stotine hiljada ljudi u centru Londona iskoristilo je poslednju priliku da odaju poštu kraljici dok se povorka kretala od opatije kroz ulice britanske prestonice.

Kraj opela je ujedno i kraj javnog dela sahrane Elizabete, njen kovčeg će biti položen u Kapelu svetog Đorđa, grobnicu njenog oca kralja Džordža Petog, pored muža princa Filipa, oko 19.30 po lokalnom vremenu bez prisustva javnosti.

Kraljica Elizabeta Druga - biografija

Kraljica Elizabeta Druga rođena je 21. aprila 1926. godine.

Prestolonaslednica je postala 1936. godine, kada je njen otac Džordž Šesti postao britanski kralj.

Na presto je došla 1952. godine posle smrti njenog oca kralja Džordža Šestog, a krunisana je godinu dana kasnije, 2. juna 1953. godine u Vestminsterskoj katedrali u prisustvu sedam hiljada gostiju. Ceremonija krunisanja bila je prvi masovni događaj koji je direktno prenošen na televiziji

Kao britanska kraljica, nalazila se na čelu Anglikanske crkve, a bila je i na čelu Komonvelta (koji objedinjava sve bivše britanske kolonije).


Nedavno je proslavila platinasti jubilej vlasti, 70 godina na britanskom tronu.


U braku sa princom Filipom imala je četvoro dece, prestolonaslednika Džordža (1948), princezu Anu (1950), princa Endrjua (1960) o princa Edvarda (1964).

Tokom vladavine, kraljica je posetila 130 zemalja sveta, a u Beogradu je boravila 1972. godine.

Do poslednjeg dana bila je veoma aktivna i učestvovala u raznim zvaničnim događajima. U januaru 2006. godine predala je deo svojih ovlašćenja princu Čarlsu, a krajem 2016. godine i nadležnost nad 25 dužnosti drugim članovima kraljevske porodice.

Tokom ove godine, retko se pojavljivala u javnosti, a 3. jula 2022. predala je prestolonasledniku Čarlsu deo ovlašćenja šefa države.

BONUS VIDEO - LEGENDA NA TRONU: Pre 68 godina pred tv-kamerama krunisana je kraljica Elizabeta Druga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a