VESELIN JEVROSIMOVIĆ ZA "NOVOSTI": DŽaba talenti ako nema ko da radi sa decom

Đ.Samoilović/S.Rajić

04. 09. 2022. u 11:10

SVESTAN kroz šta je prošao u danima kada je i sam bio atletičar, Veselin Jevrosimović je pre 13 godina sebi postavio jasan zadatak - od sada pa nadalje, srpski sportisti će brinuti samo o sebi i svojim rezultatima. Pitanja infrastrukture, uslova za trening i svega ostalog, rešiće Srpski atletski savez (SAS). Deceniju i "kusur" kasnije, sitaucija je verovatno onakva kakvu je Jevrosimović priželjkivao na početku mandata prvog čoveka naše atletike.

ВЕСЕЛИН ЈЕВРОСИМОВИЋ ЗА НОВОСТИ: Џаба таленти ако нема ко да ради са децом

Foto: M.Vukadinović

Medalje su krenule da se nižu, u poslednjih 13 godina osvojeno je čak 25 seniorskih odličja. Atletičari više ne moraju da improvizuju i pomoću "štapa i kanapa" organizuju treninge, kao što je to bio Jevrosimovićev slučaj, već mogu da uživaju u svim blagodetima modernih centara u svojoj državi. Zbog svega pomenutog, Jevrosimović je i te kako zadovoljan, ali u razgovoru za "Novosti" poručuje da je uzlet srpske atletike tek na početku i da će nacija u budućnosti sve češće klicati imena naših asova koji su na nedavnom EP u Minhenu osvojili četiri medalje.

- Ove četiri medalje što smo osvojili, to je proizvod domaće pameti i nisu nikakvo iznenađenje - kaže Jevrosimović. - Mi u Srpskom atletskom savezu ulažemo u atletiku već više od 12 godina, ovo je sport koji traži višedecenijsko ulaganje. Što znači da ako ne postoji dobra strategija i jasan cilj, onda u atletici nema šta da se traži. To se jasno videlo pre 12 godina pre nego što sam ja došao na čelo SAS. Atletika kod nas je maltene posrnula, skoro uništena. Moj tim i ja smo imali veoma težak zadatak, prvo da uložimo sredstva i da postavimo ciljeve kojima težimo i da čekamo momenat kada će to krenuti da daje rezultate. Morao bih i da zahvalim predsedniku države Aleksandru Vučiću i Vladi Republike Srbije, jer su zdušno podržali program koji smo im predstavili, jer da nije bilo i njihove pomoći ne bismo uspeli da sve to sprovedemo.

U PARIZ PO MEDALjE

o KAKVA su vaša očekivanja od Olimpijskih igara 2024. u Parizu?

- U Parizu ćemo biti u borbi za više medalja i to je definitivno ono što nas očekuje na OI. Tu intenzivno računamo na Angelinu, Adrijanu, Ivanu, Armina i ostale čija imena ne želim da spominjem a koji imaju i te kako šansu ako budu pravilno radili i pripremali se. Omogućeno im je da pokažu prstom gde god žele na svetu i odrade pripreme i niko ne može da kaže: "Nisu mi savez ili država dali".

o Šta je bila najveća prepreka da "kraljica sportova" dobije status kakav zaslužuje u Srbiji?

- Najveći naš problem je bio vratiti struku. Imali smo situacije gde su nam treneri masovno odlazili, zbog loših uslova i primanja u druge sportove, u inostranstvo. Prvo je trebalo vratiti struku, džaba nam talenti ako nema ko da radi sa tom decom. I danas intenzivno radimo na poboljšanju uslova za njih, za nas u savezu treneri su glavne zvezde, a ne atletičari, oni su zvezde za naciju, ali ih posmatramo kao vojnike, dok su treneri generali. Takođe, doveli smo i stručnjake iz inostranstva. Za sprint je tu stručnjak iz Švajcarske, za kladivo iz Slovenije, za duge pruge Španac.

o Kako komentarišete i to što su mlade Angelina Topić i Adriana Vilagoš na prvom seniorskom takmičenju stigle do pobedničkog podijuma?

- Na Angelini i Adriani je bio pritisak. Ipak su se od njih dve očekivale medalje, znali smo na kom su one nivou. One su deca još uvek, jer čitaju komenatare na društvenim mrežama, pisanje medija, prvo seniorsko takmičenje, pred 50.000 ljudi. Atmosfera je bila fenomenalna, Nemci su fantastično navijali,prava fudbalaska atmosfera. Onda možete da zamislite koliki je to bio pritisak na njihove psihe da dođu do srebra i bronze, da nije bilo toga one bi bacale i skakale duže i više. Na kraju su napravile podvig i u svojum disciplinama one su vunderkindi.

ZA MOTKU NEMAMO TRENERA

o DA li je vaša lična želja i neka medalja u skoku motkom budući da je to disciplina kojom ste se bavili?

- U skoku motkom imamo ozbiljan problem. Ono što je nama u ovom trenutku neophodno je trener, stručnjak iz inostranstva, neko ko zaista zna motku. Mi smo u potrazi za njim, ali problem je što ih nema... Meni je u amanet da dignem tu disciplinu, ne kao predsednik saveza, već i kao bivši skakač.

o Posle karijere, odlučili ste se za privredu, gde ste ostvarili velike uspehe. Odakle želja da se vratite u sport koji pritom nije imao mnogo svetlu budućnost?

- Znao sam koje probleme nosi atletika, od momenta kada sam prestao da treniram do trenutka kada sam preuzeo ovu ulogu, ništa se nije promenilo, već je i dodatno propalo. Motivacija mi je bila da to znanje i uticaj koji sam stekao u privredi primenim u sportu i probam da pomognem atletici. Da je vratim nazad i da omogućimo deci ono što mi nismo imali. I to je realno, što se kaže, meni jedini motiv. Atletikom se bavim svaki dan, nisam predsednik samo na papiru. Nemam platu, ovo radim besplatno. U životu banku iz saveza nisam uzeo, sva putovanja na takmičenja, hotele, plaćam iz svog džepa.

o Primetan je infrastrukturni "bum" u gradovima širom Srbije, gde je u celoj toj priči Beograd?

- Sad smo došli u situaciju da ne postoji veći grad u Srbiji koji nema atletsku stazu, čak je Beograd trenutno najgori po tom pitanju. Imamo dobar trenažni objekat, stazu pored, ali nijedan stadion nema uslove za atletska takmičenja. Grad je uvek bio mimo tih dešavanja, možda su računali da imamo dva velika stadiona.

NOVE DVORANE, MEĐUNARODNI MITING

o Kakvi su dalji planovi za razvoj atletike?

- Postoji plan da se nove dvorane izgrade u Novom Sadu i u Ćupriji. Plan je i da napravimo miting na otvorenom koji bi imao veliki međunarodni status, bio deo Dijamantske lige. Poslaćemo gradovima plan, pa ćemo videti ko da najbolju ponudu.

o Očigledno je sve to značilo i samim sportistima.

- Niko ne može da kaže "Ja nisam imao uslove"..., i ove medalje nisu slučajnost. Ulaganje i trud uložen u bazičan sport su počeli da daju rezultate. Mi u poslednje dve godine nikad više rekorda nismo imali u pionirskim, juniorskim, seniroskim kategorijama, padali su rekordi stari i po više od 30 godina. To govori da kad se pravilno ulažu sredstva i gradi jedan sport to daje rezultate.

o Stiče se utisak da vam je atletika puno dala u životu, iako ste se po završetku karijere preorijentisali na preduzetništvo?

- Atletika nije sport kao što su fudbal i košarka, niti mogu da se te pare zarade. Opet, ja sam primer da mogu jer sve što sam stekao u biznisu došlo je zahvaljujući atletici. I to je taj indirektan uticaj i to je ono što je isto lepota atletike. Jer vi na stadionu morate da u zagrevanju izvrtite nekoliko kilometara, sami, po kiši, suncu, snegu, pa onda trening. Sećam se - radimo deonice, pa stanem pored, povraćam od napora i vratim se na teren. E to je to. Tu volju i upornost nijedan sport ne može da vam da kao atletika. To je ono što će vam posle u životu, u karijeri, pomoći.

o Spomenuli ste da je ovo tek početak, kako vidite srpsku atletiku u budućnosti?

- Da, dosta smo uradili, al tek treba da radimo i mi smo na samom početku. Naš cilj je da imamo 15-20 atletičara koji mogu da donesu medalju u svakom trenutku. E da bismo tu timsku atletiku osnažili, moramo da unapredimo klubove kroz rad sa lokalnim samoupravama. Jer SAS ne finansira klub, već lokalna samouprava i sponzori i to je tako svugde u svetu. Klupska atletika podrazumeva timsku atletiku. Dobra stvar je što su atletske škole na teritoriji Srbije procvetale, što je između ostalog i deo finansiranja kluba.

o Da li postoji jedna stvar koja vam budi najviše ponosa kada se osvrnete na svoj rukovodeći mandat u SAS?

- Ja sam po opredeljenju tehnokrata, volim da gradim. Jednostavno, smatram da ceo život nešto zidate i pravite. Sutra kad odete, iza vas će se brojati šta ste uradili i izgradili. Svaki sport pre svega zavisi od infrastrukture, morate da imate uslove i ako nemate uslove, morate da imate objekte, dvorane. Infastruktura i struka su jedini uslovi za uspeh u sportu, sve ostalo dolazi posle.

BONUS VIDEO: Detalj sa utakmice Srbija - Slovenija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)