KAKO JE IVANA HVATALA ZALET ZA ZLATNA ODLIČJA: Reporter "Novosti" na stadionu "Karađorđe", mestu gde su kovane medalje srpske heroine

Slobodan Bajić

21. 08. 2022. u 16:21

PUNOLETSTVO" na najvećoj, planetarnoj sceni, obeležila je krunom vladarke Starog kontinenta, i to, po drugi put. U međuvremenu, od 2005. godine, od njenog prvog nastupa na Svetskom prvenstvu, tada za mlađe juniorke u Maroku, pa do upravo završenog Prvenstva Evrope u Minhenu, Ivana Vuleta (32), koju mnogi još od milošte zovu Španovićka, po svemu je s pravom ponela epitet prve dame srpske kraljice sportova i jedne od najboljih skakačica udalj na svetu.

КАКО ЈЕ ИВАНА ХВАТАЛА ЗАЛЕТ ЗА ЗЛАТНА ОДЛИЧЈА:  Репортер Новости на стадиону Карађорђе, месту  где су коване медаље српске хероине

FOTO: AP

Za dosadašnjih 18 godina sportske, takmičarske karijere, osvojila je odličja na svim meridijanima i na svim najznačajnijim takmičenjima. Uspesi su se nizali redom, planski, kontinuirano... medalje i pehari potvrđivali predan rad, posvećenost, želju za dokazivanjem i, pre svega, kako Ivana često ističe, ljubav prema sportu. Društvena priznanja, brojne strukovne nagrade, diplome... sve su pratili kao dodatna verifikacija rezultata koji do njene, i pojave njenog trenera Gorana Obradovića, nisu zabeleženi u atletskom sportu u Srbiji.


A sve je krenulo na "Karađorđu", najvećem novosadskom hramu sporta, koji dele fudbaleri i atletičari Vojvodine.

- Ivana i njene klupske kolege i koleginice su 2009. godine, za Evropsko juniorsko prvenstvo u atletici, koje je održano u Novom Sadu, dobili nove, uređene prostorije u podtribinskom delu stadiona. Reč je o "južnoj tribini" ispred koje prolazi krivina na atletskoj stazi sa proširenjem za zaletište skoka udalj i skoka uvis - ponosno govore na "Karađorđu".

Na tom šampionatu, Ivana je osvojila srebro, skokom od 6,71 metar i tako popravila rezultat od 6,61 metar, kojim je godinu dana ranije osvojila Svetsko juniorsko zlato u Poljskoj i Univerzijadu u Beogradu.

- Usledili su uspesi u konkurenciji mlađih seniorki, srebrna evropska medalja u Češkoj 2011, svetske bronze u Rusiji i Poljskoj, evropsko srebro u Švajcarskoj 2014. i iduće godine, evropsko dvoransko zlato u Pragu, svetska bronza u Kini i srebro u SAD. Tada je bilo savršeno jasno da Srbija ima atletičarku za krov sveta, što je Ivana potvrdila zlatnom medaljom na Evropskom prvenstvu u Holandiji 2016. i bronzom na Olimpijskim igrama u Riju - podsećaju nas na "Karađorđu".
Ljubitelje sporta u našoj zemlji ponovo je obradovala skokom od 7,24 metra za zlatnu medalju na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu 2017, a dogodine potvrdila zlato na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Engleskoj i mediteranskim zlatom u Španiji. Evropsko dvoransko zlato osvojila je i u Škotskoj, 2019, na Olimpijskim igrama u Tokiju joj je za malo izmakla medalja, bila je četvrta, ali je zato ove godine na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu ponovo osvaja zlato i "overila" ga  je evropskim najsjajnijim odličjem u Minhenu.

- Jedan od slogana vodeće na svetskoj rang-listi, kada je "Dijamantsku ligu" osvajala za tri sezone je "Olujno je tamo gore gde nas nije puno stiglo", po stihovima njenog sugrađanina, Đoleta Balaševića - svedoče oni koji dobro poznaju Ivanu.

Nije krila u više navrata da naredno takmičenje sanja još dok pakuje kofere za povratak kući sa nekog tek završenog prvenstva. Kao jednu od osnova uspeha sa trenerom Obradovićem, isticala je uvek dugoročne planove.

- Tih i takvih planova se striktno pridržavamo. Od njih mnogo ne odstupamo, bez obzira na emociju koju određeni uspeh izazove i donese - u više navrata je govorila Vuleta.
Inače, atletska diva, koja je zlatom na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Birmingemu sa 7,24 metra ostvarila treći rezultat svih vremena, živi na drugoj strani grada. Kuća joj je tik pored Dunava, gleda na Novi Sad, a iz dvorišta, pogled sa strane, završava se na Petrovaradinskoj tvrđavi. Tamo ima i teretanu za vežbanje, ali, pre svega, svoj mir za koji ističe da joj je potreban.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao