ROĐENA ŠAMPIONKA: Trener Ivane Vulete, Goran Obradović, za "Novosti" o fantastičnom uspehu naše atletske dive

S. KRSTOVIĆ

20. 08. 2022. u 09:35

IVANA Vuleta uživa u svojoj drugoj evropskoj tituli u skoku udalj. Presrećan je i njen trener Goran Obradović, koji najbolje zna kroz šta je sve prošla kraljica srpske atletike da bi se posle šest godina vratila na tron Starog kontinenta.

РОЂЕНА ШАМПИОНКА: Тренер Иване Вулете, Горан Обрадовић, за Новости о фантастичном успеху наше атлетске диве

FOTO: Tanjug/AP

Trijumf je još draži kada se zna da je naša šampionka nadmašila olimpijsku pobednicu i svetsku prvakinju Malaike Mihambo na njenom terenu. Ivana je sinoć dobila medalju, tako da se danas vraća u Beograd.

- Dan posle osvojene druge titule ne može biti lepši. Što bi se reklo novo kolo, nova sreća. Posle SP u Judžinu, gde nam je manjkalo malo sreće, na EP u Minehnu smo bili malo pametniji, suzdržaniji, mirniji, trudili smo se da Ivana izveda taj prvi skok maksimalno korektno i dogovor je bio da se izvede sa pola daske kako je i bilo. Ali, pošto je ona šampionka ona je taj skok izvela perfektno i zakucala je taj rezultat na 7,06 m - priča u telefonskom razgovoru sa "Novostima" Goran Obradović.

Preksinoć vremenski uslovi nisu išli naruku takmičarima. Pola sata pre finala počela je da pada jaka kiša, bilo je nevreme, zbog čeka je početak kasnio 15 minuta.

- Sve se dramatično promenilo, devojke su morale da se snađu. Mi smo bili spremni za kišu, Ivana je imala i kabanicu, sve što potrebno, rezervne patike i znali smo da u prve tri serije mora da se završi sve. Defakto je tako bilo, Ivana u prvoj, Mihambo u drugoj skočile svoje najbolje rezultate. Kasnije su se devojke hladile zbog vremenskih prilika i sve je bilo teže postići bolji rezultat od Ivaninih 7,06 i Nemicinih 7,03 metara - objašnjava Obradović.

Ispalo je i da daljina od 7,06 m donosi Ivani zlato. Tako je bilo i u martu na SP u dvorani u Beogradu, tako i sada u Minhenu.

- Pogodilo se s tim. Samo što je ovde pritisak bio ogroman. Ne samo na Ivanu, nego i na Nemicu. Bilo je 50.000 ljudi, većina navijala za Nemicu, jer se od olimpijske i svetske prvakinja očekivalo se da može da bude prva. Tek sad je i ona shvatila koliko je veliki pritisak osvojiti unapred osvojenu medalju. A Ivana je to imala u Beogradu dva puta. Međutim, ona je sve to stoički podnela, na najbolji mogući način. Ivana nije dozvolila Nemica da dođe do tog zlata, jer je stvarno, kako mi volimo da kažemo, "isekla" konkurenciju. Voda je ušla u uši Nemici i bilo je jako teško da napravi bolji rezultat. Mogu slobodno da kažem da od 1998. godine nije bilo dva skoka preko sedam metara. I što je još važniji da su vremenski uslovi bili bolji one bi skakale dalje - naglašava Obradović.

Ivana se ovog leta dosta mučila i u Dijamanstkoj ligi i na SP u Judžinu. Odakle joj snaga da pronađe motiv da bude najbolja ove sezone baš u Minhenu?

- Ivana je u Beogradu doživela najlepše što može da se doživi, da se postane svetski prvak u svojoj zemlji, da se sluša himna. Nakon toga došlo je do velikog pražnjenja, emotivnog, morala je da se konsoliduje. S obzirom na to da ima 32 godina taj period regeneracije je dugo trajao i zbog toga je ušla u probleme sa zaletom. Videli ste svi na SP da je imala skokove preko sedam metara, ali tada sreća nije bila na našoj strani. Uvek govorim da treba imati sportske sreće. Tada nije imala, sada je imala. Da sada sumiramo celu godinu, Ivana je svetska prvakinja u dvorani i evropska na otvorenom. I ono što je najvažnije ona dugo nije imala, od 2016. medalju na otvorenom borilištu. I evo trenutno smo taj maler smo razbili. Na EP u Berlinu zbog povrede nije mogla da nastupi u finali, iako je u kvalifikacijama dominirala. I to je ono što je njoj dalo dodatni motiv, imala je stvarno tu želju da povrati zlatnu medalju, koja je zbog povrede izostala iz Berlina. I pogodilo se da to bude baš u Nemačkoj.

Ivana je posle finala izjavila da se vratila izvornoj sebi...

- Nije eksperimentisala na SP u Judžinu. Ivana je pokušavala da kroz drugi pristup dođe do još boljih rezultata. Međutim, onaj izvorni pristup je ipak bio najbolji. Bukvalno ona se samo malo vratila unazad i uspela je. Ovo je toliko fantastičan uspeh, da u sred jedne zemlje kao što je Nemačka, jednu svetsku šampionku pobediti na njenom terenu. To je užasno teško. Taj pritisak se osećao ne biste verovali kako. I na njenim plećima i na plećima Mihambo - podvlači Obradović.

Ivana je rekla da je uživala u prepunim tribinama Olimpijskog stadiona.

- Jeste, zato je bila u Beogradu dva puta prva. Ivana uspeva da taj pritisak nosi na leđima kao niko. Mihambo je popustila, a ona je iznela još jače od nje - podvlači Obradović.

Sada Ivanu očekuje i finale Dijamantske lige.

- Primetili ste da nije skakala šestu seriju. U toku takmičenja osetila je zatezanje zadnje lože desne noge. Najviše zbog hladnog vremena došlo je do istezanja tog mišića, tako da će sada naša lekarska komisija to da proveri, pa ćemo da vidimo - kaže Obradović.

Sada prvi put nije u kvalifikacijama preskočila normu...

- Ona je u kvalifikacijama daleko skakala. U drugom skoku bila 48 cm daleko od daske i skočila je 6,53 m. To je skok bio jedno sedam metara. Jednostavno ni u kvalifikacijama nije uspela da pronađe pravi ritam zaleta pa su zbog toga i rezultati bili nešto slabiji. Ko poznaje atletiku i skok udalj video je da je ekstremno spremna.

A da nije lako u finalu uverila se Milica Gardašević, kojoj bi skok iz kvalifikacija od 6,83 metara doneo bronzanu medalju.

- Mislili smo da će da uzme medalje. Ali, vremenski uslovi nisu bili dobri, to je bilo prvo Miličino finale, ona nije iskusna, pred njom je budućnost i Ivana ima svoju nasledinicu. Samo treba biti strpljiv i čekati svoju prvu priliku, doći do svoje prve medalje, a onda će biti sve lakše - ističe Obradović.

OKREĆE SE I TROSKOKU

IVANA Vuleta je posle zlata izjavila da želi preko zime da se posveti više troskoku.

- Ona je uvek volela tu disciplinu. Ali, troskok zahteva malo drugačiju vrstu treninga i dosta je rizičnija, a sportisti su skloniji povredama. Ove godine sam joj ispunio želju da to uradi i skočila je fantastičnih 14,24 metara. Ostaje da vidimo da li ćemo se preko zime baviti više troskokom nego skokom udalj. Ali, sačekajmo da se sezona završi. Činjenica je samo da će se takmičati i u troskoku - kaže Obradović.

U BUDIMPEŠTI KAO KOD KUĆE

DOGODINE je SP u Budimpešti.

- VOLIM da kažem da je mađarska prestonica nama domaći teren. Dok nismo imali adekvatne uslove za trening preko zime mi smo tamo provodili skoro dva meseca. Prednost je i što nema aklimatizacije, što nećemo morati da razmišljamo koliko dana ranije moramo da dođemo i spremni smo da damo svoj maksimum - naglašava Obradović.

SLEDIĆU SVOJE SNOVE

DVOSTRUKA evropska prvakinja Vuleta je na svom instagram- nalogu napisala:

- Sve dok računam na sebe i oslanjam se na sebe - slediću svoje snove. Minhene, hvala ti za ovo nezaboravno veče. Sva ljubav za moj tim.

Ponosan je bio i njen muž Marko Vuleta, koji je na "Instagramu" napisao:

- Da li vaša žena zna da leti?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna