SRBIJA IMA ŠAMPIONA EVROPE: Istorijsko zlato stiglo neočekivano

Slobodan BAJIĆ

16. 06. 2022. u 10:17

PRVO evropsko zlato za Srbiju u borilačkoj veštini džiju-džicu, koje je osvojio Novosađanin, Ivan dela Kroče (25), ima specifičnu, istorijsku težinu na radost svih ljubitelja borilačkih sportova.

СРБИЈА ИМА ШАМПИОНА ЕВРОПЕ: Историјско злато стигло неочекивано

Foto: Privatna arhiva

On je na smotri majstora Starog kontinenta održanoj u Izraelu bio najbolji u kategoriji do 69 kilograma, baš kao i njegov drugar, kolega , saborac... iz Aleksinca, Nikola Trajković u konkurenciji takmičara do 85 kilograma.

- Odmah da kažem, da nismo tandem i da se ne podržavamo međusobno, s obzirom na to da se poznajemo sa takmičenja i družimo još od pionirskih i kadetskih dana, ništa od ovoga ne bi bilo - ističe Dela Kroče. - Prezadovoljni smo, presrećni, naravno, tim pre što je najsjajnije odličje došlo neočekivano. Jer, kada se uzme u obzir činjenica da su u Evropi neprikosnoveni takmičari iz Nemačke, Francuske, koji na šampionate dolaze sa 20-30 predstavnika, a naš nacionalni tim sa četiri takmičara i uzmemo dva zlata, u tom slučaju je sve jasno. Da ne govorim o njihovim budžetima i svim pratećim stvarima. Kao nosilac žreba prošao sam prvo kolo, a u tri odlučujuće borbe bio sam taktički i kondiciono spremniji od rivala. To je doprinelo da već posle drugog minuta borbe suparnici nisu mogli da isprate moj tempo.

Dela Kroče je 2019. godine u svojoj prvoj takmičarskoj godini u seniorskoj konkurenciji, takođe osvojio prvu seniorsku medalju za Srbiju bronzanog sjaja. Sada je činjenicu da je među najboljima, potvrdio zlatom.

Foto: Privatna arhiva

 

- Bile su pauze, odlaganja, pomeranja takmičenja zbog pandemije, tako da sam novembra prošle godine učestvovao na Svetskom šampionatu u Abu Dabiju i zauzeo deveto mesto u konkurenciji 36 takmičara u mojoj kategoriji. Nisam baš bio zadovoljan, ali mi je bilo mnogo jasnije gde sam i šta je potrebno za napredak - objašnjava Dela Kroče.

U sportu džiju-džicu, takmiči se za novosadski klub Student a radi kao trener u džudo klubu Vojvodina.

- Paralelno treniram i džudo i sambo, jer pomaže u sportu u kojem se takmičim. Od juniorskih kategorija, zajedno sa Nikolom Trajkovićem, prvak sam Srbije, bio sam drugi junior sveta i trećeplasirani na evropskoj juniorskom šampionatu, što su takođe dva rezultata za istoriju našeg borilačkog sporta. Prvak Balkana, bio sam šest puta.

Dela Kroče je student treće godine Fakulteta za sport u Novom Sadu i može da se pohvali dobrim ocenama.

TRENER - TAST

TRENER Ivana dela Kročea je već deset godina Janoš Kopas, inače njegov budući tast.

- Radimo zajedno od 2012. godine i činjenica da mi je Janoš budući tast je zapravo ključ za uspeh, jer vlada porodična atmosfera. To nije posao nego srce, odricanje. Moja buduća supruga Marina daje nam ogromnu podršku, što je od neprocenjive važnosti - kaže Ivan.

- Džiu džicu mi je trenutno na prvom mestu ali ni ne pomišljam da napustim studije, tim pre što se zna koliko znanje pomaže u svakoj disciplini. Obaveze prema fakultetu prilagođavam takmičenjima i treninzima, pa tako, u godini kada je značajno takmičenje, pauziram, pa se ponovo hvatam knjige. Imam podršku profesora i kolega i želim da iskoristim godine u kojima sam, kada telo može najviše da pruži i kada se takmičim na vrhunskom, svetskom nivou.

Foto: Privatna arhiva

 

Već početkom idućeg meseca, Dela Kroče putuje preko Bare na Svetske igre u SAD, koje će biti održane od 7. do 17. julča.

- To je, zna se, "olimpijada" za sportove koji nisu olimpijski. Dolaze po pozivu najbolji sportisti planete i održava se svake četiri godine, kao i olimpijski ciklus. Okuplja se zaista svetska elita i ovo je prvi put da neko iz Srbije učestvuje, a Nikola Trajković i ja smo jedini predstavnicii naše zemlje. Želja je i da se tamo prikažemo u najboljem svetlu- kaže Dela Kroče.

BONUS VIDEO: Ko su najtrofejniji teniseri na svetu?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba