KAŽEŠ BADMINTON, MISLIŠ NA KRUŠEVAC: Čovek koji je teško ranjen na Kosovu 1999. godine stvara šampione u srcu Srbije

S. BABOVIĆ

11. 10. 2021. u 09:00

SVE je počelo kao dečja igra, mali pokušaj jednog učitelja iz Kruševca da 2003. godine najmlađi učenici Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" izaberu sportski teren umesto mobilnog telefona.

КАЖЕШ БАДМИНТОН, МИСЛИШ НА КРУШЕВАЦ:  Човек који је тешко рањен на Косову 1999. године ствара шампионе у срцу Србије

Foto: S.Babović

U toj radosti igranja i druženja već posle nekoliko godina počeo je da se događa fenomen kruševačkog sporta: Badminton klub "Zmajevi"! Učitelj Dragan Antić već 18 godina stvara šampione u ovom olimpijskom, ali za naše prostore manje poznatom sportu.

Najmanje 15 sportista iz kruševačkog kluba, koji i dalje trenira u istoj školskoj sali, svake godine zaigra za reprezentaciju Srbije! Zvanično najbolji klub u juniorskoj kategoriji u državi, koji je počeo da daje i najbolje seniore. Veruje se da će upravo iz Zmajeva poteći prvi badmintonac u istoriji srpskog sporta koji će zaigrati na nekim budućim Olimpijskim igrama. Kada se svake večeri, osim nedeljom, zaviri u školu gde treniraju, jasno je i zašto: hodnicima odzvanja audio-takt koji daje ritam malim Zmajevima na treningu. U sali: nestvaran prizor za današnji dečji svet, mali sportisti vežbaju kao Spartanci.

- Sećam se, naravno, početaka, moj prijatelj je poslom bio u Kini i po povratku zainteresovao je naše društvo za dinamičn i interesantan badminton - priča za "Sportski dodatak" učitelj Dragan Antić, najbolji trener Kruševca u 2020. godini, po izboru Sportskog saveza grada. - Skupljali smo se u početku nekoliko puta nedeljno, stariji rekreativci i deca. A onda smo se nakon dve godine javili Badminton savezu, nakon što je prijatelj upoznao na zimovanju bivšeg reprezentativca. Iz Saveza su dali nesebičnu pomoć. Decu sam pitao da li bi htela da počnemo stvarno ozbiljno da radimo, a ne samo da se "igramo badmintona". I hteli su. Bili smo sve do tada samouki, tako da smo počeli iznova da učimo i, pokazaće se, veoma brzo napredujemo. Već 2004. godine stigle su prve dve medalje.

PRETRČE ČETIRI KILOMETRA

BADMINTON je uveden u program Olimpijskih igara na Igrama u Barseloni 1992. Tragovi igre od pre dva milenijuma postoje u Indiji, takođe u Kini, poznavale su je Inke i Asteci. U današnjem obliku nastao je kada su britanski oficiri 1873. iz Indije preneli igru "puna" i predstavili je u dvorcu Badminton u južnoj Engleskoj. Prva pravila postavljena su 1893, a u najvećoj meri važe i danas.

Međunarodna Badminton federacija osnovana je 1934. Loptica je od plute, u koju je zabodeno 16 guščjih pera, u deliću sekunde može da dostigne brzinu i od 320 km/č.

Teren je veličine 5,18 x 13,40 m (za singl) i 6,1 x 13,40 m (za parove). Mreža se nalazi na visini od 1,55 m. Igrač u toku partije (do 21) može da pretrči i do četiri kilometra.

Trebalo je manje od godinu dana da "zmajevi" postanu pravi klub, a od 2008. godine su praktično van konkurencije u juniorskoj kategoriji, odakle se regrutuju vrhunski seniori. Dva puta nedeljno treniraju u teretani, trče, rade vežbe prevencije od povreda. Ostalim danima su na terenu. Ima ih trenutno 25, od osam do 25 godina. Godišnje u različitim disciplinama osvajaju medalje na pet ili šest nacionalnih kupova na državnom nivou, uspešni su na turnirima u Grčkoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, na evropskim šampionatima.

- Radimo kao pravi profesionalci, tako da je prirodno da uspesi dolaze - kaže Antić. - Još uvek sam jedini trener u klubu, ali rešio sam odavno da posvetim ceo život deci, u školi kao učitelj, u klubu kao trener. Zadnjih godina imamo mnogo bolje uslove za rad. Sala je renovirana, imamo opremu, podršku grada Kruševca i našeg saveza.

Marija Sudimac (19) se prošle godine oprostila od juniorske karijere. Nakon stotine osvojenih medalja, stigla je i bronza na Evropskom prvenstvu. Danas studira i trenira u Novom Sadu, u Nacionalnom centru u Beogradu, ali je "zmaj" u srcu i redovno trenira u kruševačkom klubu, kada god je u rodnom gradu. Najbolja je juniorka Kruševca u 2020. godini i jedan je od najvećih talenata nacionalnog sporta.

- Učitelj je prepoznao da imam potencijala za badminton i počela sam sa sedam godina - priča, za "Sportski dodatak", Marija Sudimac. - Bila je to neka vrsta zabave, ali ubrzo sam shvatila da je to moj život. Vredno sam radila, znala sam da će se isplatiti jednoga dana. Trenutno smo 250. na svetu, tek sam zakoračila u svet seniora. Nije lako da se dođe do vrhunskog nivoa, potrebno je strpljenje i konstantan rad. Sada već pazim na ishranu, trudim se, treniram neprestano.

TRENER RANjEN NA KOSMETU, OD PLATE IZDVAJAO ZA ĐAKE

SA priznanjima je BK "Zmajevi" počela da pristiže i podrška, ali u početku nije bilo lako. Teško su dolazili do sredstava za odlazak na turnire. I tu je učitelj Dragan Antić pokazao kakvo srce ima. Od svoje učiteljske plate i vojne invalidnine umeo je da izdvaja novac da njegovi đaci učestvuju na takmičenjima.

- Kažem sebi da je eto neka sreća u nesreći da primam invalidninu, pa sam mogao da pomažem deci - priča nam trener Antić. - Ranjen sam na Kosmetu 1999. godine u bombardovanju kasetnim bombama. Imao sam šest operacija nosa, lekari su uspeli da ga rekonstruišu, a dva gelera su završila na centimetar od srca. Ali, vežbao sam, trenirao, trčao, vozio bicikl, plivao i uspeo sam da oporavim pluća. Postao sam i trener...

Superdaroviti Viktor Petrović (16) je učenik drugog razreda Medicinske škole i osvajač bronzane medalje na EO u miksu sa Anđelom Vitman iz Begrada. Ne samo da badminton vidi kao svoj životni poziv, već mu je želja i da po završetku karijere postane sportski fizioterapeut.

- Zavoleo sam badminton pored dva starija brata, Dragoslava i Borka, i oni su uspešni u ovom sportu - kaže Viktor. - U kategoriji do 15 godina osvajao sam turnire, onda je došla epidemija i nismo imali prilike da mnogo igramo. Zamalo nam je izmaklo finale na EP pre tri nedelje, važili smo za jednog od najvećih favorita za titulu. Povredio sam se nekoliko meseci pred šampionat, i hteo sam da dam sve od sebe, tako da sam srećan zbog bronze.

Spisak priznanja "zmajeva" je dug. Pored Marije i Viktora prošle godine se istakao i Sergej Lukić, koji je osvojio treće mesto na EJP u Finskoj, dok je trener Antić bio deo stručnog štaba reprezentacije. Na prvenstvu Srbije za seniore osvojili su i tri ekipna odličja (zlatnu u konkurenciji ženskih ekipa, srebrnu u konkurenciji mešovitih, bronzu u muškoj konkurenciji i čak osam medalja u pojedinačnim konkurencijama). Najbolji sportski pionir Kruševca Aleksa Radovanović je osvojio srebro na državnom prvenstvu do 13 godina u singlu i bronzu u konkurenciji do 15 godina u dublu... Luka Milić, naš najbolji senior koji živi i trenira u Novom Sadu, potekao je upravo iz "Zmajeva"...

- Pripremamo se za takmičenje u Dubrovniku od 8. do 10. oktobra, ukoliko epidemiološki uslovi to dozvole - priča, za "Sportski dodatak" Antić. - Ni ja ne mogu da poverujem ponekada kakav smo brend Kruševca postali. Kada kažete badminton, nije naravno isto kao kada kažete fudbal ili košarka, ali rezultati su jasni i naš uspeh stvarno priznat. Ponosan sam na ovu decu, koja časno brane ime kluba. I stvarno jesu - pravi "zmajevi".

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)