ANDRIJA GA UČIO, A FILIP TESTIRAO: Strahinja Rašović ponosan što je sa magičnim vaterpolistima u Tokiju postao olimpijski šampion

Slobodan Krstović

14. 08. 2021. u 21:22

UPORNOST je nagrađena olimpijskim zlatom. Strahinja Rašović je oduvek verovao da će jednog dana nastupati na Igrama.

АНДРИЈА ГА УЧИО, А ФИЛИП ТЕСТИРАО: Страхиња Рашовић поносан што је са магичним ватерполистима у Токију постао олимпијски шампион

FOTO: M. Vukadinović

Sjajni vaterpolista nije klonuo duhom ni kada ga selektor Dejan Savić nije poveo u Rio 2016, već je nastavio da radi sve jače i jače. Bio je toliko motivisan da je igrama izborio mesto u avionu za Tokio 2021.

I postao je - olimpijski pobednik.

- Sležu se emocije polako. Pre desetak dana živi nismo bili protiv Španaca, pregrmeli smo ih, nadigrali u finalu Grke. Ali, sve ide nekako brzo - priča, za "Novosti", Strahinja Rašović.

Nova zvezda Novog Beograda kao veliki borac godinama nije odustajao od svog sna:

- Držao me je sportski momenat, volja koju imam u sebi, ta motivacija koja se neprestano obnavljala iz godine u godinu i bila sve veća. I taj moj san, da budem olimpijski pobednik. To je za mene oduvek bilo nešto uzvišeno.

Strahinja naglašava da su iskusniji igrači mnogo pomogli debitantima na Olimpijskim igrama.

- Voleo sam da pričam sa njima i baš je bilo onako kako su mi govorili. Uzdao sam se u to što su oni pričali. Jedan od prvih saveta dao mi je Mitrović kada mi je rekao da u četvrtfinalu počinje stres - priča Rašović.

LIČNA KARTA

Ime i prezime: Strahinja Rašović

Datum rođenja: 9.3.1992
Mesto rođenja: Beograd
Klub: Novi Beograd
Pozicija: zgodna strana
utakmica: 95
golova: 153
Trofeji - reprezenatacija: OI - zlato, Svetski klup - zlato i bronza, Svetska liga - dva zlata, Univerzijada - zlato, Mediteranske igre - zlato. Najbolji strelac SP 2019 u Gvanžuu.
Klubovi: prvak Evrope i Superkup Evrope sa Crvenom zvezdom, Regionalna liga sa Radničkim, višestruki nacionalni prvak.

Kaže da je za njegovu karijeru ključna bila 2012. kada je u Crvenu zvezdu došao Andrija Prlainović. Sledeće godine postali su prvaci Evrope, a Rašović prvi put pozvan na pripreme reprezentacija.

- Ta godina je bila prekretnica. Prlainović je momak uz koga sam odrastao, koji me je vukao sa sobom. To su bile najbitnije godine sazrevanja, imao sam sreću da imam Andriju, i uz njega sam postao to što sam danas.

ODUVEK IDOLI


BEZ obzira na to što su od njega stariji pet i sedam godina, Filipović, Prlaionović i Duško Pijetlović su Strahinjini idoli.
- Tako ih doživljavam. Pre 15 godina, kada se igralo EP 2006. u Beogradu, ja sam kao 13-godišnjak skupljao lopte na Tašamjdanu i gledao Andriju, Filipa i Duška. Na sve njih gledam kao velike. Uvek sam gledao, učim od njih, kradem fore - kaže Rašović. Zaista su idoli, kada kažete vaterpolo - mislite na njih.

Govorio sam da mi je bio omiljen igrač na levoj strani, u paru sa njim kako u Zvezdi, tako i reprezentaciji, osvajamo zlato. Kada igramo zajedno znamo samo za prvo mesto. Sa druge strane, neku vrstu kontrolnog ispita imao sam kod Filipa Filipovića, koji je tada igrao za Kragujevčane. Ja sam u duelima Zvezde i Radničkog imao najveći mogući ispit ispred sebe. Tako da me je Prlainović podučavao, a kod Filipovića sam polagao ispit - ističe Rašović.

Mada je Strahinja prvi put igrao na OI, u reprezentaciji je od 2013. i sa "delfinima" je osvajao Svetski kup, Svetsku ligu, MI, Univerzijadu...

- Svi mi debitanti nismo pali sa neba, svi smo tu dugi niz godina i znamo šta i kako sve funkcioniše. Sistem je veoma važan, to su naši treneri uspostavili odavno, sve se zna od A do Š, ko, šta, kako i zašto radi - naglašava Rašović.

Jedan od Strahinjinih pluseva je i što je sa selektorom Dejanom Savićem radi od 2010, kada je trofejni stručnjak seo na klupu Crvene zvezde.

- Bukvalno, što se kaže, njegovo sam dete. Punih 11 godina rada sa njim. Poznajem ga dobro i znam kako funkcioniše - ističe Rašović.

Selektor Savić je sve igrače iznenadio filmom u kojima im porodice šalju poruke podrške pred finale sa Grčkom.

- Obratili su mi se devojka Jelena i brat Viktor. I oni su nam poželeli sreću. Ipak, ja sam se sve vreme trudio da kontrolišem svoje emocije što više mogu i uspeo sam u tome. Trudio sam se da me ništa ne poremeti pred finale. Ali, priča je bila krajnje pozitivna - kaže Rašović.

ODSEKLE SE NOGE NA BALKONU

- DOČEK je na mene ostavio najjači utisak. To je ono kada kao klinac prolazite kraj tog balkona i zamišljate sebe na njemu i na kraju to doživite. To je jedini momenat u svim dešavanjima kada su mi se noge odsekle, kada sam se popeo na balkon. I to me motiviše da se opet vratim na njega. Moram opet da pobedim, šta ću - kaže Rašović.

I kapiten Filip Filipović je hrabrio mlađe igrače:

- Od početka smo imali njegovu podršku. Govorio nam je da ne stajemo, kako god da bude i šta da bude, da ne stajemo. Poslušali smo ga, umor nije postojao.

Sada će Strahinja sa Mandićem, Jakšićem, Ranđelovićem, Dedovićem i Lazićem uz pomoć Branislava Mitrovića biti predvodnik nove generacije.

- Tako bi trebalo da bude. Ja sam spreman za tu ulogu, jer sam imao priliku da igram sa najvećima, tako da ono što su oni mene učili, način na koji su me tretirali, tako ću se ja ophoditi sa momcima koji će prvi put dobiti šansu, trudiću se da im olakšam, kao što su stariji meni - ističe Rašović.

Strahinjina velika želja je da u reprezenetaciji ponovo zaigra sa bratom Viktorom, koji ima svetsku bronzu i evrpsko zlato.

- To mi je motiv, sanjam da se zajedno sa njim popnem na vrh, kao što je olimpijski tron. Sledeće Igre su za tri godine u Parizu i zašto ne bismo napravili het-trik - optimista je Rašović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024