SKANDAL: Hrvatski navijači opet zgrozili svet

Novosti online

13. 01. 2024. u 21:16

Nedelju dana nakon što je je grupa huligana u Vukovaru pretukla nekoliko maloletnika, navodno jer su čuli da pričaju ekavicom (što bi značilo da su Srbi a time i "legitimna meta" za jeziv napad), u pomenutom gradu je održan protest sa kojeg je zatraženo hitno zatvaranje svih napadača i izricanje maksimalnih zatvorskih kazni za okrivljene. Ali, na drugoj strani Hrvatske desio se istim ovim povodom - skandal.

СКАНДАЛ: Хрватски навијачи опет згрозили свет

FOTO: Tanjug/AP

Naime, imajući u vidu da su pomenuti napad na maloletne dečake izveli, po svoj prilici, pripadnici navijačke grupe "Bed blu bojs", koji bodre Dinamo zagreb, oglasili su se i njihovi "drugovi" iz Šibenika.

Svaki normalan čovek bi se odrekao strašnog prebijanja, bilo koga i bilo gde, a naročito kada se o deci radi (i to tolikog prebijanja da je bilo i više polomljenih lobanja - uznemirujuće fotografije jednog od lakše povređenih dečaka možete videti kada kliknete ovde), ali...

Navijači KK Šibenka, "Funcuti", nisu imali nimalo saosećajnosti sa stradalim vukovarskim dečacima. Naprotiv.

"Slobodna Dalmacija" tako javlja sledeće:

"Na košarkaškoj utakmici Šibenke i Dubrovnika odigranoj u subotu uveče na Baldekinu, domaća navijačka skupina Funcuti poslala je kontrovreznu poruku.

U jednom trenutku su podigli transparent ‘Braćo, izdržite‘ uz skandiranje ‘Vukovar, Vukovar!‘. To se lako može protumačiti kao podrška pritvorenim BBB-ovcima koji su osumnjičeni da su mlatili decu na ulicama ‘grada heroja‘ prošlog vikenda.

Naime, dobro je poznato kako su Funcuti i Bed blu bojsi u jako dobrim odnosima", piše splitski list o skandalu u Šibeniku.

Pomenuta navijačka grupa je prošle godine proslavila četiri decenije postojanja i mnoge u Evropi zapanjila onim što je uradila u gradu, ali ovakvo bezdušno ponašanje posle teškog povređivanja dece u Vukovaru zgrozilo je čak i hrvatske medije.

Protest u Vukovaru: "Stop mržnji!"

Podsetimo, okupljeni na vukovarskom trgu, ispred gradske uprave, zatražili su na današnjem protestu i češće policijske patrole, ali i da policijski službenici u svim srednjim školama u gradu objasne učenicima koja je kazna za huligane i huliganstvo.

Mirni protest inicirali su roditelji i porodice pretučenih maloletnika, koje je u centru Vukovara u večernjim satima prošle subote napala grupa starijih mladića, nanevši nekima i teške telesne povrede, zbog kojih su hospitalizovani.

Petnaestogodišnjaci su napadnuti dok su šetali preko mosta, a motiv napada zvanično i dalje nije poznat. Policija je nakon napada započela istragu i do sada uhapsila pet napadača, kojima je određen istražni zatvor.

Na mostu na kojem se dogodio napad postavljeni su plakati sa porukama "Stop nasilju, stop mržnji. Vukovar je naš grad" i "Stop nasilju u Vukovaru! Vukovar nije grad slučaj!". Jedna od učesnica protesta rekla je da su dvojica pretučenih dečaka zadobila frakture lobanje i da jedan od njih ima krvarenje u glavi.

Trećem pretučenom dečaku je povređena vilica, četvrti ima hematome po celom telu, a petom je polomljeno rebro. Roditelji su u 2024. gledali krv svoje dece na mostu u centru Vukovara", rekla je učesnica protesta.

- Neka su deca završila u Kliničkom bolničkom centru Osijek, a svi su pregledani u vukovarskoj bolnici - pročitano je tokom protestnog skupa.

Okupljeni su apelovali da se u javnosti predstavljaju roditelji pretučene dece. Prema rečima jednog od učesnika, najveća odgovornost za ono što se, kako je rečeno, nije dogodilo prvi put u Vukovaru, je na sistemu i političarima.

- Te večeri nisu istukli samo decu. Istukli su i nas roditelje. Istukli su Vukovar. Te večeri pale su sve maske - rečeno je uz poruku kako je mirni skup - "glas razuma i emocija, glas povređenih, pretučenih, glas različitih nacionalnosti".

- Ovo je glas nas, roditelja, koji ne damo nikome da nam određuje s kim će se deca družiti, gde će izlaziti. Niko na nas ne sme ruku staviti da bi nas povredio - rečeno je, uz poruku da Vukovarci više neće ćutati i dopuštati da ih iko tuče.

Protest je trajao oko pola sata i završen je mirno, a na skupu su viđeni i neki političari, iako su ih organizatori protesta ranije zamolili da ne dolaze.

Bonus video: Navijači Olimpijakosa i Zvezde zajedno skandirali "Kosovo je Srbija"

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!