RASPAD SISTEMA KOJI NIJE SKUPO KOŠTAO: Srbija pobedila Portoriko na Mundobasketu, ali...

Novosti online

28. 08. 2023. u 15:45 >> 15:47

Košarkaška reprezentacija Srbije ostvarila je pobedu i u drugom kolu Svetskog prvenstva: Mundobasket 2023 je nastavila savladavši Portoriko rezultatom 94:77, čime je napravljen odlučujući korak ka drugoj fazi takmičenja. Ipak, veliki pad u igri posle velikog predaha sigurno će biti znak za uzbunu pred najvažnije utakmice, jer se +30 iz prvog poluvremena umalo istopilo u drugom.

РАСПАД СИСТЕМА КОЈИ НИЈЕ СКУПО КОШТАО: Србија победила Порторико на Мундобаскету, али...

FOTO: FIBA.Basketball

Bez povređenog Filipa Petruševa, a sa željom da se nastavi sa dobrim izdanjima u Manili, "orlovi" su rano zagospodarili terenom, i to predvođeni Nikolom Jovićem.

Koliko kapitena Bogdana Bogdanovića šut nije hteo, toliko je najmlađeg člana reprezentacije "služio", te je uz njegove tri trojke i počeo 20-minutni srpski košarkaški ples protiv Portorikanaca. Jači za neke adute koje nisu imali na raspolaganju prilikom beogradske lekcije koju su nedavno doživeli, nadali su se igrači selektora Kolona da će pružiti značajno jači otpor, ali... nadanja su u prvom poluvremenu bila jedno, a raspoložena i vrlo konkretna Srbija nešto sasvim drugo.

Onih uvodnih 20 minuta naši su dobili sa 57:27, i to uz 11 poena Jovića (sve u prvoj deonici) i deset Milutinova, a odlična igra "drugopozivaca" koji su za prvih sedam minuta druge deonice napravili seriju 19:2, omogućila je da se dobar nastup sa početka "produži". "Arhivirana" je bila trominutna bespotrebna jurnjava i šutiranje s distance na počecima napada, što se desilo krajem prve četvrtine, spuštala se više lopta u reket, dodavalo se mnogo više, a na sve to - za 20 minuta igre izabranici selektora Pešića samo jednom su izgubili loptu.

Nastavak je, međutim, doneo drastičnu promenu u pristupu, pa je za sedam i po minuta treće četvrtine primljeno onoliko poena koliko za celo poluvreme. Portorikanci su zatrpali koš "orlova" trojkama, ovi im "uzvraćali" brzopletim akcijama, koje su donele pet izgubljenih lopti za deset minuta, a skrominih šest pogodaka iz igre i isto toliko promašaja.

Pešić je tražio tajm-aute, pokušavao da i rečima i izmenama prodrma ekipu, ali ona je pomenutu deonicu izgubila sa ubedljivih 18:31, no zahvaljujući velikoj prednosti iz prvog poluvremena zadržala osetnu prednost. Ali, kako je vreme odmicalo, tako je ona smanjivana, i smanjivana, i smanjivana...

Smenjivale su se loše odluke i neprecizni srpski šutevi sa jedne, a trojke Portorikanaca sa druge strane, koji su svojom 15. (iz 34. pokušaja) najavili smanjivanje zaostatka na samo deset razlike, što se i desilo polovinom četvrte četvrtine (81:71). Tada je na scenu stupio kapiten - Bogdanović je sa šest uzastopnih poena vratio Srbiji značajniju prednosti, a kako je semafor tri i po minuta pre kraja pokazao 88:71, tadašnji tajm-aut Kolona nije bio dovoljan da njegovi izabranici nastave poteru za čudom.

Ipak, nema nikakve sumnje da će selektor Srbije i te kako imati šta da kaže igračima pred poslednji meč prve faze - u sredu od 10 časova po srednjoevropskom vremenu protiv Južnog Sudana.

Svetsko prvenstvo u košarci - 2. kolo (statistika)


Portoriko - Srbija 77:94 (15:27, 12:30, 31:18, 19:19)
Portoriko: Kondit 5, Holand 3, Hauard 13, Pineiro 14, Voters 9, Ford 9, Ortiz 5, Holand 3, Rejes, Romero 8, Tompson, Tompson džunior 9, Toro Barea

Srbija: Avramović 15, Bogdanović 17, Davidovac 2, Dobrić 9, Gudurić 5, N. Jović 17p, 4as, 3as, S. Jović 6p, 6as, Marinković 5, Milutinov 12p, 15sk, Petrušev nije igrao, Ristić 4, Simanić 2

 

KRAJ! Srbija - Portoriko 94:75

39' - Vrlo neoprezan faul Votersa nad Nikolom Jovićem koji se pravom srećom zadržao na obruču prilikom zakucavanja u kontri. Ovakvi prekršaji su vrlo, vrlo opasni... Uz dodatno slobodno bacanje, mladi član "orlova" stiže do 17 poena, koliko je ubacio i kapiten Bogdanović.

39' - Portorikanci su pogodili koš Srbije, potom iznudili prekršaj Ristića u napadu, ali - nisu uspeli da zatim još jednom poentirao. Nije ni Ristić pogodio s distance... Još malo više od minut do kraja, 91:73 je za Srbiju.

38' - Ne pomaže tajm-aut Portorikancima, greške, a na drugoj strani lepa akcija Srbije, Marinković ubacuje trojku za 91:71 (pet poena na ovom meču Vanje Marinkovića, koji je potom ostvario vrlo lepu blokadu)

37' - Kapiten je preuzeo odgovornost kada je najvažnije! Šesti uzastopni poen Bogdanovića (17 ukupno, uz šut iz igre 5/15), donosi Srbiji 88:71, a selektora Portorika Kolona "tera" da zatraži tajm-aut.

37' - Portorikanci nisu iskoristili drugi uzastopni napad usled agresivne odbrane Srbije (konačno!), Bogdanović je nastavio da igra, što je dobra vest, iznudio je prekršaj i sa linije penala doneo Srbiji 86:71. Još 3:40 do kraja.

36' - Avramovićevim bacanjima Srbija odlazi na 84:71, a onda Bogdanoviću sudije sviraju faul u napadu, i to posle vrlo nezgodnog pada kapitena Srbije...

Bogdanović posle pada pod košem Portorika na Mundobasketu / Screenshot: RTS

35' - Portorikanci stižu na samo deset razlike, 81:71, a onda se bune s njihove klupe i... to je tehnička greška. 

34' - Portoriko vodi sa 11:6 u ovoj četvrtini, novom trojkom (15. na meču, iz 34 pokušaja), koju je Alim Ford postigao, stiže na -12 (81:69)

33' - Dva slobodna bacanja Avramovića, Srbija se vraća na 15 razlike. Imala je 30 na poluvremenu.

33' - Nesportska lična Votersu, koji je previše agresivno želeo da zaustavi Avramovića u kontri. Rezultat je 79:66. Ipak, posle pregledanja snimka, "preimenovan" je prekršaj u običan.

32' - Kako i koliko greše naši, šta se ovo dešava... Portoriko polako ali sigurno smanjuje zaostatak, Srbija ima tri izgubljene lopte za dva minuta 4. četvrtine. Imala je jednu za celo prvo poluvreme.

Kraj treće četvrtine, Srbija vodi sa 75:58 posle prodora Bogdanovića po čeonoj liniji i pogotka. Ovu deonicu "orlovi" su izgubili sa čak 18:31...

29' - Novi promašaj Srbije, nova trojka Portorika, koji je prišao na 73:57 pred poslednji minut treće deonice. "Orlovi" su primili 30 poena za osam i po minuta treće deonice, a 27 za 20 minuta prvog poluvremena...

Detalj sa utakmice Srbija - Portoriko / FOTO: FIBA.Basketball

28' - Pregleda se jedno izlaženje lopte u aut. Dosuđeno je prvobitno da je loptu izbacio Bogdanović, selektor Pešić je zatražio pregledanje snimka i ... bio u pravu, imaće "orlovi" novi napad.

28' - Treća izgubljena lopta Srbije u trećoj deonici, posle samo jedne u prvom poluvremenu, što Portoriko kažnjava svojom trojkom i prilazi na 73:54. Dakle, 19 je razlike, a na poluvremenu je bilo +30.

28' - Nikola Jović sa linije penala stiže do 14 poena, najefikasniji je u selekciji Srbije. Podsetimo, 11 je ubacio u prvoj četvrtini, kada je i dao tri trojke iz prva četiri šuta (posle došao do 3/5).

27' - Avramović je umalo ukrao loptu rivalima, potom se maltene u reklame bacio da je stigne, ali su Portorikanci ipak zadržali prodor i uspeli da u poslednjoj sekundi napada izvuku prekršaj Nikole Jovića. Voters, koji prosečno daje 17 poena po meču, sa linije penala je upravo došao do - pet protiv Srbije. Rezultat je 72:51 za našu reprezentaciju.

26' - Nova trojka Pineira (treća, iz tri pokušaja), Portoriko prilazi na 69:46, ali Milutinov potom poentira iz reketa rivala (12 poena, 6/7 iz igre)

Romero u defanzivnom zadatku na utakmici Srbija - Portoriko / FOTO: FIBA.Basketball

25' - Lepa saradnja Jovića i Jovića. Stefan je proigrao Nikolu iz auta, za 67:43 u korist Srbije. Konkretnije igraju "orlovi" otkako je Pešić tražio minut predaha, bar u napadu. Još samo da malo "stegnu" odbranu kao što je bila i ... to bi bilo to.

25' - Posle tajm-auta, lepa, izgrađena akcija za trojku Bogdanovića iz levog ugla (2/7 ima kapiten s distance), ali Tompson uzvraća istom merom, 43:65.

24' - Raspucali su se Romero i Pineiro, a sada im se i Tompson pridružuje i Portoriko smanjuje zaostatak na 62:40. Podsetimo, na poluvremenu je bilo +30, ali od velikog predaha do sada rezultat je 13:5.

21' - Počelo je drugo poluvreme. I to serijom 5:0 portorikanske ekipe. A potom Bogdanović nastavlja sa pokušajima koji nisu dovoljni za pogodak. Ipak, posle pogotka Stefana Jovića, upravo je kapiten oduzeo loptu rivalima, što je potom dovelo i do slobodnih bacanja Dobića, te Srbija odlazi na 60:32.

Veselo je na klupi "orlova" - Avramović i Marinković su se pozdravljali sa po dva prsta (prilično snažno), Dušan Ristić i sam pružio svoja dva, da se i on "odmerava snage", ali kako ga kolege iz reprezentacije nisu konstatovale...

Pozdravljanje Marinkovića i Avramovića / Screenshot: RTS

... na kraju se pozdravio sam sa sobom.

Dušan Ristić se pozdravlja sam sa sobom / Screenshot: RTS

Kraj prvog poluvremena, Srbija ga je dobila sa 57:27. Uz 11 poena Jovića (sve u prvoj deonici) i deset Milutinova, odlična igra "drugopozivaca" koji su za prvih sedam minuta druge deonice napravili seriju 19:2, omogućila je da se dobar nastup sa početka "produži". Sem Simanića (i povređenog Petruševa, koji ni ne igra) svi ostali srpski igrači su se upisali u listu strelaca. Za dva poena su "orlovi" šutirali 18/25, za tri 6/18, u skokovima je 27:19 za Srbiju, u asistencijama 14:10, a posebno je interesantno da je naša nacionalna selekcija imala smao jednu izgubljenu loptu za 20 minuta igre!

Detalj sa utakmice Srbija - Portoriko na Svetskom prvenstvu u košarci / FOTO: FIBA.Basketball

20' - Stefan Jović pokreće dva dobra napada Srbije u nizu, a svojim poenima donosi 57:27.

19' - "Vezuju" portorikanski igrači dve trojke - 53:27.

18'- Konačno pogodak Bogdanovića. I to dva u nizu, zapravo. Prvo trojka, a onda polaganje u koš rivala posle "krađe" - 53:21.

17' - Milutinov iz okreta pogađa, 48:19. Vrlo strpljivo i vrlo konkretno igra centar Srbije i na ovom meču, kao i protiv Kineza. Bogdanovića, međutim, šut i dalje ne ide (0/2 za dva, a sada i 0/3 za tri)

Nikola Milutinov na utakmici Srbija - Portoriko / FOTO: FIBA.Basketball

16' - Davidivac zaustavlja dva napada rivala u nizu, najpre iznuđenim faulom, potom blokadom. Bogdanović je posle prve pomenute akcije promašio (još jednom), a posle druge - dodao loptu Ristiću. Srbija potom odlazi na 46:17 trojkom Gudurića. Serija 19:2...

15' - Na početku 15. minuta Aleksa Avramović pogađa trojku i "tera" selektora rivala, Kolona, da zatraži tajm-aut. Srbija ima ogromnih 41:17!

14' - Greše Portorikanci, Avramović to koristi da proigra Davidovca, Srbija odlazi na +21, vodi 38:17

12' - Dozvoljavaju grublju igru arbitri, nije očigledan prekršaj nad Gudurićem sviran, ali akcija je završena dobro, poenima Srbije (Avramović) u kontri, posle čega je Srbija povela 34:17. To nije uvećao Dušan Ristić jer je promašio oba slobodna bacanja, ali se potom domogao lopte i pogodivši preko Kondita doneo 36:17.

11' - Povećava se prednost Srbije, koja dobrim presingom zbunjuje rivala, a onda u kontri Gudurić biva fauliran. Precizan je s linije penala - 32:15

11' - Avramović nastavlja u 2. kolu tamo gde je stao u prvom - odmah postiže poene, i to fauliran, pa uz 2+1, odnosno dodatno slobodno bacanje, donosi 30:15 Srbiji.

11' - Nova petorka Srbije je na parketu: Avramović, Marinković, Gudurić, Davidovac, Ristić.

Kraj prve četvrtine, 27:15. Furiozno je Srbija započela ovaj meč, izgradila odmah veliku prednost (uz 11 poena Nikole Jovića), ali se potom bespotrebno ušlo u jurnjavu i trči-i-šutiraj-trojke sa rivalom. Portorikanci su trojke šutirali 3/10 u prvoj deonici, a Srbi 3/12. Više puta su naši šutirali s distance, nego za dva poena (9/11). U listu strelaca su se, pored finaliste NBA lige, upisali još i Milutinov i Dobrić sa po šest poena, te Stefan Jović sa četiri. Ostaje da se vidi kako će i koliko moći Ognjen Dobrić da pruži u nastavku meča. Morao je maltene dva minuta da provede na parketu posle one povrede, jer se igra nije zaustavljala usled silnih promašaja...

Dobrić se drži za zglob / Screenshot: RTS

10' - Portorikanci pogađaju dva dalekometna šuta u nizu, Ortiz ih primiče na 27:15.

8' - Prednost Srbije raste, 27:9 je, ali je posle pomenutog pogotka, Dobrić u odbrani nezgodno doskočio, zapravo, slučajno stao na nogu rivala i iskrivio zglob...

Dobrić nezgodno staje na nogu rivala / Screenshot: RTS

6' - Džoran Hauard, za kog su Portorikanci jači u odnosu na pripremni meč sa Srbijom, ušao je u igru, kao i Džon Holand. Igra je malo rastrzana u ovim trenucima, šutira se s distanci, u uvodnim fazama napada. Bogdanovića šut za tir ne služi, promašuje i polaganje sada, ali je Dobrić pritrčao i pogodio - 21:7,

5' - Na samom isteku petog minuta, Romero s linije penala približava svoju ekipu na 17:7, a onda Portoriko staje u zonsku odbranu. Koju "reševa" šutem s poludistance Milutinov za 19:7.

5' - Kakav "rafal" Nikole Jovića! Treća trojka (iz četiri pokušaja) i, što je još važnije, ova njegova raspucanost sa distance ne samo da je donela +12 (17:5), već i naterala Portorikance da prave mnogo više prostora srpskom centru, jer moraju da izlaze iz reketa i ometaju mladog člana Majamija, koji je "namestio ruku" i stigao do devet poena u prvoj polovini prve deonice.

4' - Posle promašaja Portorikanaca, Milutinov je započeo akciju, a Stefan Jović je okončao lepom asistencijom za Dobrića. Gotovo "preslikano" je bilo i pola minuta kasnije, posle dalekometnog promašaja Votersa - s tim da je Jović rešio da ovoga puta nikome ne da loptu, jer je ostao sam, pa sa poludstance doneo 14:5.

3' - Pet poena u nizu postižu Portorikanci, a naši košarkaši i pored lepo izgrađenih akcija - promašuju tri uzastopna napada, i to sve šutevima s distance. Ipak, posle Bogdanovićevog kiksa, lopte se domogao Milutinov, koji je potom poentirao - 10:5

2' - Posle nove dobre odbrane Srbije, nova trojka Nikole Jovića! Traži Kolon tajm-aut, njegova ekipa gubi sa 8:0, a nisu protekla ni puna dva minuta.

Radost na klupi "orlova" posle sjajnog početka Srbije protiv Portorika / Screenshot: RTS

2' - Milutinov je odlično "povukao" čuvara Nikole Jovića ka reketu, a Stefan svog prezimenjaka proigrao i član Majamija je iz desnog ugla pogodio trojku! 5:0

Nikola Jović posle trojke Portoriku / Screenshot: RTS

1' - Prvi napad rivala završen "krađom" Dobrića i njegovim zakucavanjem, a odmah posle tih 2:0, Kondit pravi prekršaj u napadu, pa "orlovi" imaju loptu. Dve akcije suparnika su protekle bez primljenog poena, a i bez šuta.

1' - Utakmica je počela! Prvi napad imaju Portorikanci

13.59  - Poslednje instrukcije stratega Srbije..

Svetislav Pešić pred meč Srbija - Portoriko / Screenshot: RTS

13.56 - Početna postava Portorika za koju se odlučio selektor Nelson Kolon: Pineiro, Kondit, Tompson Džunior, Romero, Voters

13.55 - Startna petorka Srbije: Stefan Jović, kapiten Bogdan Bogdanović, Ognjen Dobrić, Nikola Jović, Nikola Milutinov

13.52 - Džon Holand, bivši košarkaš Crvene zvezde, se pozdravlja sa poznanicima iz srpske selekcije.

Košarkaški reprezentativci Srbije pred meč sa Portorikom na Mundobasketu / Screenshot: RTS

13.51 - U toku je intoniranje himni. Najpre "Bože pravde"

Košarkaši Srbije pred utakmicu sa Portorikancima na Svetskom prvenstvu 2023 / Screenshot: RTS

13.47 - Selektor Srbije Svetislav Pešić danas puni 74 godine, a ovako su ga iznenadili navijači:

13.41 - Filip Petrušev, koji se povredio na startu Mundobasketa, neće igrati danas. Prava šteta, jer je jedan od najtalentovanijih mladih igrača Srbije, a za pet i po minuta protiv Kine ubacio je osam poena...

13.40 - PEŠIĆ NE PAMTI PORTORIKO PO DOBROM: Selektor Srbije pre dve decenije izgubio od današnjeg protivnika

Uoči meča

Srbija je u prvom kolu deklasirala Kinu 105:63, ali... Kinu je danas deklasirao i Južni Sudan, a Portorikanci su Mundobasket 2023. otvorili upravo pobedom nad Južnim Sudanom, i to u drami.

Naravno, "orlovi" su bili i ostali favoriti (i to ne samo zato što su nedavno "nokautirali" Portorikance tokom priprema), ali šta sve ume da se desi na ovom šampionatu planete, pa i da kandidat za titulu ispadne posle dva kola, što se u nedelju desilo Francuskoj, opreza nikad dovoljno.

Ekipa selektora Pešića ovog ponedeljka juri važnu, veoma bitnu pobedu za nastavak takmičenja - najpre da bi osvajanjem nova dva boda došla na korak od plasmana u drugu rundu, a onda i zbog bodova koje će preneti tamo. Podsetimo, grupa B u kojoj su "orlovi" ukršta se sa "A" u kojoj je juče bio pravi mali haos. Ako ste propustili, pogledajte "računicu" u analizi "Novosti" o košarkaškim kalkulacijama i šta je neophodno da naši košarkaši ne nalete baš odmah na startu nokaut faze na Amerikance.

BONUS VIDEO: "Štelovanje" - ovako izgleda zagrevanje "orlova"

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)