SALE ĐORĐEVIĆ SAMO MALO "OZNOJIO" ORLOVE: Srbija pobedila Kinu, ali...

Novosti online

20. 08. 2023. u 15:30

KOŠARKAŠI Srbije pobedili su Kinu na Kupu solidarnosti u Šenženu sa 87:64 (23:12, 20:16, 22:23, 22:13).

САЛЕ ЂОРЂЕВИЋ САМО МАЛО ОЗНОЈИО ОРЛОВЕ: Србија победила Кину, али...

FOTO: M. Vukadinović

Sigurno da je ovaj duel bio emotivan za Aleksandra Sašu Đorđevića, selektora azijske selekcije koji je sa "orlovima" tri medalje osvojio kao njihov strateg. Ipak, on je učinio sve da se njegovi izabranici pokažu u što boljem svetlu protiv kvalitetnijeg rivala.

Možda su mnogi očekivali još ubediljiviju pobedu naše reprezentacije, posebno nakon +35 protiv Portorika koji nam je, kao i Kina, rival u grupi na Mundobasketu. Ipak, to što su "orlovi" dominirali, nije sprečilo suparnika da često kažnjava propuste u igri tima Svetislava Pešića.

Furiozno je Srbija otvorila meč, posebno u odbrani koja je izgledala u tim trenucima sjajno. Iz takve igre proizilazili su laki poeni, pa je brzo na semaforu bilo 11:0. Dominacija na startu susreta se najbolje ogeldala u tome da je naš rival prve poene iz igre postigao tek posle sedam minuta.

Ipak, iako je razlika u kvalitetu bila evidentna, Kina se nijednog momenta nije predavala, iako se na veliki odmor otišlo sa +15 - 43:28. Kina je nešto bolje otvorila drugo poluvreme, sredinom trećeg kvartala spustila je razliku na jednocifrenu, ali poenima Gudurića, Dobrića i Stefana Jovića ona je opet bila dvocifrena i nedostižna za rivala.

Ovaj deo meča obeležio je veliki broj faulova, pa se u finišu uglavnom do poena dolazilo sa linije penala i na jednoj i na drugoj strani.

Srbija je u četvrtoj četvrtini održala razliku i nije dozvolila Kinezima da pomisle da mogu da režiraju veliki preokret. Bilo je i grešaka u našem timu na ovom meču, ali to je i normalno za pripreme kada se u delo sprovode razne trenerove zamisli. Sigurno da je strateg nacionalnog tima imao šta da kaže svojim izabranicima posle 30 minuta igre, tokom kojih su 12 puta izgubili loptu, a oni su u završnom periodu samo jednom kiksnuli na taj način, smanjivši tako drastično mogućnost da Kinezi dodatano umanje zaostatak.

Vredi pomenuti da Pešić na ovoj utakmici nije koristio Dejana Davidovca i Aleksu Radanova.

Najefikansiji u našoj selekciji bio je Bogdan Bogdanović sa 19 poena, pratio ga je Filip Petrušev sa 13.

"Orlovi" u ponedeljak igraju drugi meč na ovom turniru, a rival je selekcija Brazila. To će ujedno biti poslednji meč naše selekcije pred put u Manilu na Svetsko prvenstvo (25. avgust - 10. septembar), a srpsko-brazilski megdan od 14 časova možete da pratite uživo na portalu "Novosti".

Podsetimo, Srbija i Kina odigraće prvi meč grupe B na Svetskom prvenstvu. Taj meč se igra 26. avgusta od 14 sati. Pored njih tu su još Portoriko i Južni Sudan.

 

Četvrta četvrtina: Srbija - Kina 87:64

40' - Precizan sa linije penala bio je Marinković i to su bili poslednji poeni na utakmici.

39' - Nova trojka za "orlove". Sada je precizan bio Nikola Jović. Za Kinu je posle ofanzivnog skoka poentirao Hu.

38' - Odličan napad Srbije i trojka iz ugla za Marinkovića. Iako je pobednik poznat Đorđević ne dozvoljava opuštanje i traži tajm-aut.

37' - Treću trojku na utakmici postigao je Džao. Petrušev je potom dva puta promašio iz "odbojke".

35' - Posle Bogdanovića dvocifren je i Petrušev koji je stigao do 11 poena. Na drugoj strani Hu je bio precizan sa linije penala.

33' - Ostao je sam na šutu za tri poena Nikola Jović i bio je precizan. Odmah je tajm-autom reagovao Đorđević.

32' - Zadaje Vang sada probleme Srbiji. Uspeo je da poentira uz faule Petruševa. Za razliku od prošlog puta sada nije bio precizan sa crte. Dobra akcija iz auta i poeni Bogdanovića koji je došao do 17 poena.

31' - Kinezi su poslednji kvartal otvorili zakucavanjem Vanga. "Orlovi" prva dva napada nisu iskoristili.

Treća četvrtina: Srbija - Kina 65:51

30' - Prvi faul naparavio je Ristić, a Vang je uspeo da poentira, potom i realizuje slobodno bacanje. Poslednji koš u trećem periodu bio je delo Marka Gudurića.

29' - Oba slobodna bacanja pogodio je Bogdanović. Utakmica u poslednje vreme nema ritma, pošto se do poena dolazi isključivo sa linije penala. Iznudio je Bogdan faul na šutu za tri. Član Atlante je bio sva tri puta precizan. Na drugoj strani van linije 6,75 precizan je bio Hu. Na isti način je uzvratio Petrušev.

28' - Tek na dva minuta do kraja treće četvrtine Žu koji je uz Andersona najbolji igrač Kine postiže prvi poen i to penala.

27' - Prvi dvocifren igrač na utakmici je Bogdan Bogdanović koji je bio polovičan sa linije penala, ali je stigao do 10 poena.

26' - Dobro je prošao Kajl Anderson pored Nikole Jovića i uspeo da poentira. Stefan Jović se u strelce upisao pogotkom sa poludistance - 52:39.

26' - Konačno poeni. Bogdanović je proigrao Dobrića, a novi igrač Virtusa je pogodio flouter. Ništa ne prepušta slučaju Đorđević i odmah traži minut odmora.

25' - Opet period utakmice bez poena na obe strane. Srbija je dva poseda zaredom okončala faulom u napadu.

24' - Dobar napad Kine je okončan trojkom. Razlika je posle dužeg vremena jednocifrena i Svetislav Pešić je prinuđen da zatraži tajm-aut. Gudurić je nakon minuta odmora došao do poena sa linije penala.

23' - Nakon dva promašaja sa linije penala, Anderson je sada oba puta bio precizan i došao je do četiri poena - 46:35.

22' - Prve poene u drugom poluvremenu postiže Kina, posle više od jednog minuta. Srbija tri napada nije iskoristila. Potom je trojku postigao Džao. Ipak, uspeo je da vrati istom merom Avramović.

Druga četvrtina: Srbija - Kina 43:28

20' - Džao je vratio trojku. Kina je van linije 6,75 do sada bila precizna četiri puta, a naša selekcija tri.

19' - Sjajan napad Srbije i Bogdanović pogađa trojku iz tranzacije. Kina je stigla do novih poena. Nova trojka za "orlove", ovoga puta precizan je bio Marinković.

16' - Uspeo je nekako da se snađe Milutinov i dođe do novih poena. Na drugoj strani Džu je pogodio van linije 6,75, ali je na isti način uzvartio Bogdanović.

15' - Džang pogađa sa poludistance. Na drugoj strani Marinković nije uspeo da šutne na vreme zbog isteka vremena za napad.

14' - Odličan prodor Hua koji stigao do sedam poena i najefikasniji je kod Kineza. Tajm-aut je zatražio Svetislav Pešić. Upisao se u strelce i kapiten Bogdanović. On je poentirao iz prodora pod faulom. Bio je siguran i sa linije penala.

13' - Srbija opet do poena dolazi iz konte. Petrušev je povukao, uposlio Dobrića kome nije bilo teško da postigne koš - 29:17.

12' - Dobrić je ukrao loptu i sjajno položio u kontri. Dobar prodor Andresona i poeni naturalizovanog Kineza.

11' - Kina drugu četvrtinu otvara trojkom Hua. Ostao je sam u desnom korneru video je to Anderson, uposlio ga je i bek azijske selekcije je bio precizan. Simanić do novih poena dolazi sa linije penala.

Prva četvrtina: Srbija - Kina 23:12

10' - Prvu trojku na utakmici postigao je Džao. Istom merom je uzvratio Boriša Simanić. Dobro se u narednom napadu pozicionirao Petrušev i poentirao uz faul. Bivši igrač Crvene zvezde pogodio je i dodatno bacanje - 23:12.

FOTO: KSS

9' - Džang se izborio za jednu ničiju loptu i poentirao je pod faulom Petruševa. Iskoristio je i slobodno bacanja. "Orlovi" su malo pali u odbrani što je rival počeo da koristi.

8' - Posle više od sedam minuta izabranici Saleta Đorđevića su poentirali iz igre preko Džanga. U strelce se upisao i Filip Petrušev. Potom je novi igrač Filadelfije zaspao u odbrani što je rival kaznio lakim poenima.

7' - Azijska selekcija je još uvek bez poena iz igre, a i Srbija je odigrala nekoliko brzopletih napada. Dva puta je nagažena linija i dva puta loše bačena. Konačno poeni posle dužeg vremena, precizan je bio Nikola Jović.

4' - Posle četiri i po minuta Kina postiže prve poene preko Hua koji je oba puta bio precizan sa linije penala.

4' - Novi poeni za Milutinova. Srbija za sada odlično igra na oba kraja terena. Odličan prodor Avramovića koji je stigao do četiri poena. Mora da reaguje tajm-autom Saša Đorđević.

3' - Kina je još uvek bez poena. Gudurić je sjajno uposlio Marinković asistencijom preko celog terena. Košarkaš Baskonije je poentirao uz faul. Potom je realizovao i dodatno bacanje - 7:0.

2' - Obe selekcije nisu iskoristile prvi napad, ali su "orlovi" prvi stigli do poena posle zakucavanja Milutinova. Potom je Avramović ukrao loptu i lako položio loptu.

1' - Počela je utakmica. Srbija je duel krenula u sastavu: Aleksa Avramović, Marko Gudurić, Vanja Marinković, Nikola Jović i Nikola Milutinov.

12.58 - Košarkaši Srbije predvođeni kapitenom Bogdanom Bogdanović izašli su na zagrevanje.

 

Uoči meča:

Selektor azijske selekcije Aleksandar Đorđević testiraće naš nacionlani tim. Nema sumnje da je ekipa Svetislava Pešića favorit, ali to mora da se potvrdi na parketu.

Srbija je do sada pobedila Grčku i Portoriko, a izgubila od Italije. Takođe, trijumfovala je i protiv BiH i Poljske u mečevima koji su bili zatvoreni za javnost.

Kina je sa druge strane savladala Zelenortska Ostrva i Novi Zeland. Poraze je upisala od Slovenije, Italije i Nemačke.

Podsetimo, "orlovi" sutra od 14 sati u Šenženu igraju poslednji meč pred Mundobasket, rival je Brazil.

Pešić je pred put u Aziju skratio spisak i poveo 13 igrača:

Bogdan Bogdanović, Filip Petrušev, Nikola i Stefan Jović, Vanja Marinković, Aleksa Radanov, Ognjen Dobrić, Dušan Ristić, Marko Gudurić, Dejan Davidovac, Boriša Simanić, Aleksa Avramović i Nikola Milutinov.

Srbija će na Svetskom prvenstvu (25. avgust - 10. septembar) igrati u grupi B sa reprezentacijama Kine, Južnog Sudana i Portorika.

BONUS VIDEO: Košarkaši Srbije krenuli put Kine

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)