E, TAKO SE TO RADI! Aleksej Pokuševski došao na pripreme Srbije za Svetsko prvenstvo u košarci

Novosti online

31. 07. 2023. u 21:05

Još se ne zna ko će igrati za Srbiju na Svetskom prvenstvu u košarci 2023, ali nema sumnje da će "orlovi" biti oslabljeni. A jedan od onih naših NBA igrača koji su pozvani, a iz zdravstvenih razloga ne mogu da pomognu nacionalnoj selekciji, Aleksej Pokuševski, uradio je nešto vrlo lepo.

Е, ТАКО СЕ ТО РАДИ! Алексеј Покушевски дошао на припреме Србије за Светско првенство у кошарци

FOTO: Tanjug/AP

Podsetimo, srpski nacionalni tim se okupio 24. jula i dan kasnije započeo uvodne treninge u sklopu priprema za šampionat planete. U odnosu na prvi dan okupljanja tima, „orlovi“ su jači za dolazak Stefana Jovića koji se priključio treninzima, kao i Filipa Petruševa koji je usled nepredviđenih prirodnih okolnosti u Grčkoj imao problem sa putovanjem, pa je stigao u Staru Pazovu dva dana kasnije nego što je planirano.

Problema za selektora Pešića, međutim, ima...

Ognjen Jaramaz definitivno neće moći da igra za Srbiju na Mundobasketu, a iako to neće moći ni Pokuševski, mlada nada "orlova" i Oklahome - došla je na pripreme da podrži saigrače.

–  Veoma sam srećan kada se nalazim u društvu saigrača iz reprezentacije, ali istovremeno i tužan jer neću biti u mogućnosti da se njima i selektoru stavim na raspolaganje ovog leta. Nadao sam se da će sanacija povrede ramena ići brže od prvobitno predviđenog i da ću moći da budem deo tima Srbije, ali ipak su se one manje optimistične prognoze ispostavile kao tačne. Reprezentaciji želim svu sreću i nadam se da će nas obradovati dobrim igrama i dobrim rezultatima u Manili - poručio je "Poku" za sajt Košarkaškog saveza Srbije posle podrške saigračima na pripremama.

Podsetimo, on je  povredio rame na treningu svog kluba, zbog koje se intenzivno leči i rehabilituje u SAD i Atini. Kako je za saniranje povrede i početak treninga sa timom Pokuševskom potrebno još nekoliko nedelja, on nije u mogućnosti da se pomogne reprezentaciji na njenom putu ka Mundobasketu i samom takmičenju. Ipak, sjajno je što je došao da podrži kolege koji će predstavljati Srbiju na najvećoj smotri košarke.

Aleksej Pokuševski FOTO: AP

Ima još problema u reprezentaciji...

Zdravstvene problema u prvoj nedelji priprema srpskog nacionalnog tima imaju Uroš Trifunović i Alen Smailagić, ali je situacija sa njima drugačija i njihov povratak u pun ritam se očekuje uskoro. O njihovom stanju je prof. dr Dragan Radovanović izjavio:

– Alen Smailagić se javio na prozivku reprezentacije sa znacima virusne infekcije koja je sada u sanaciji. Očekuju se rezultati završnih ispitivanja i da se on posle toga priključi Reprezentaciji u kampu u Staroj Pazovi.

Alen Smailagić u dresu Srbije / FOTO: FIBA

– Uroš Trifunović je tokom čitave klupske sezone povremeno osećao tegobe u stopalu koje su se javile i sada, nakon prvog treninga Reprezentacije. Uroš trenutno ide na terapije, uz prilagođene kondicione treninge, zaključio je Radovanović.

Ko je, uopšte, ostao među kandidatima za sastav Srbije na Svetskom prvenstvu?

Na spisku Srbije za Svetsko prvenstvo su ostali: Aleksa Avramović (Partizan), Dušan Beslać (Vojvodina), Bogdan Bogdanović (Atlanta), Ognjen Dobrić (Virtus), Dejan Davidovac (C. zvezda), Nikola Jović (Majami), Stefan Jović (Saragosa), Vanja Marinković (Baskonija), Nikola Milutinov (Olimpijakos), Nemanja Nedović (C. zvezda), Filip Petrušev (Filadelfija), Aleksa Radanov (Peristeri), Dušan Ristić (Tenerife), Alen Smailagić (Partizan), Boriša Simanić (Saragosa), Nikola Topić (C. zvezda), Uroš Trifunović (Partizan) i Marko Gudurić (Fenerbahče).

Mundobasket 2023 - kada se igra, raspored mečeva, grupe...

Svetsko prvenstvo u košarci 2023 igra se od 25. avgusta do 10. septebra u tri zemlje, domaćini su Filipini, Japan i Inonezija. Reprezentacije, njih 32, su podeljene u osam četvoročlanih grupa iz koje se posle tri kola po dve najbolje ekipe plasiraju u drugu fazu. 

U četiri novoformirane, takođe četvoročlane grupe, svaki tim igra sa preostala dva sa kojima nije igrao u uvodnoj rundi. I odatle po dve najbolje selekcije nastavljaju borbu za medalje, i to od četvrtfinala. 
Reprezentacija Srbije igra u B grupi, u Kuezon sitiju, tromilionskom, najvećem gradu Filipina, a rivali su joj Kina (26. avgusta), Portoriko (28.) i Južni Sudan (30.). 
Grupa u kojoj su "orlovi" se u drugoj fazi ukršta sa grupom A u kojoj su Italija, Angola, Dominikanska Republika i domaćin Filipini.
Ostali učesnici su:
Grupa C: SAD, Jordan, Grčka, Novi Zeland
Grupa D: Egipat, Meksiko, Crna Gora, Litvanija
Grupa E: Nemačka, Finska, Australija, Japan
Grupa F: Slovenija, Zelenortska Ostrva, Gruzija, Venecuela
Grupa G: Iran, Španija, Obala Slonovače, Brazil
Grupa H: Kanada, Letonija, Liban, Francuska

Kada igra Srbija na Svetskom prvenstvu, a kada pre njega?

U sklopu pripema za Svetsko prvenstvo, reprezentacija Srbije će u prvoj fazi odigrati dve trening utakmice zatvorenog tipa. Protiv Bosne i Hercegovine i protiv Poljske u Beogradu, dok je meč protiv Crne Gore u Podgorici otkazan. Zatim sledi učešće na Akropolis kupu u Atini, gde će rivali Srbije biti Grčka (8. avgusta) i Italija (9. avgusta).

Reprezentacija Srbije će u Štark areni odigrati zvaničnu utakmicu 16. avgusta protiv Portorika. Informacije o prodaji ulaznica za ovaj meč biće saopštene uskoro.

Poslednje provere pred početak Svetskog prvenstva, Srbija će imati u Šenženu. Rivali „orlova“ biće Kina (20. avgusta) i Brazil (21. avgusta)

Nacionalni tim Srbije će u Manilu otputovati 22. avgusta, a prvi meč na Svetskom prvenstvu odigraće četiri dana kasnije, 26.  od 14 časova po našem, srednjoevropskom vremenu, protiv reprezentacije Kine. Preostale dve utakmice grupe B Srbija igra 28. avgusta od 14 časova protiv Portorika i  30. avgusta od 10 sati protiv Južnog Sudana.

Stručni štab i saradnici selektora Pešića su:

Direktor reprezentacije: Dragan Tarlać
Pomoćni treneri: Oliver Kostić, Saša Kosović, Marko Marinović, Ognjen Stojaković, Nenad Jakovljević
Treneri za fizičku pripremu: Marko Sekulić, Feđa Sretenović, Marko Stanojević
Medicinski tim: prof. dr Dragan Radovanović, dr Milan Mirković
Fizioterapeuti: Dušan Popović, Marko Sokić, Dušan Sajić, Veljko Nikolić
Tim menadžer: Nebojša Ilić
PR menadžer: Ivan Ivković
Ekonom: Jovica Aničić.

Ako vas Svetsko prvenstvo u košarci zanima, pratite sve o njemu na sportskim stranicama portala "Novosti". Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video:  Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce, do najboljeg i najplaćenijeg košarkaša na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)