JOŠ ŠPANCI I ZLATO! Kako je Srbija nadigrala Nemačku u polufinalu juniorskog Evrobasketa u Nišu?

V. P.

29. 07. 2023. u 23:29

OVOG leta smo trpeli udarce na takmičenjima mlađih selekcija i najviše nade polagali u momke uzrasta do 18 godina. Ispostavilo se, sa razlogom. Pred ispunjenim tribinama niškog „Čaira“, juniori Srbije su u polufinalu Evrobasketa svom pobedničkom nizu dodali i Nemačku - 65:54.

ЈОШ ШПАНЦИ И ЗЛАТО! Како је Србија надиграла Немачку у полуфиналу јуниорског Евробаскета у Нишу?

FOTO: FIBA.Basketball

Na putu do zlatnog cilja ostala je još jedna prepreka, daleko najteža. U večerašnjem finalu (20.00) moraće da preskoče vršnjake iz Španije, zemlje koja kao sa fabričke trake izbacuje šampionske generacije. „Furija“ je u prvom polufinalu ubrzanjem u finišu pregazila Francusku (70:58).

Mladi „panceri“, inače najmlađi tim na turniru, od početka su pokazali da će biti najčvršći protivnik u dosadašnjem toku šampionata. Snažni centri zatvorili su Markovića i Mišića, selektor Stefanović brzo je rotirao bekove i uveo Ćurčića i Ristića kao pomoć lideru Topiću, koji je hitrim nogama uspevao da pretrči čuvare i iznese loptu do samog obruča.

Agresivnijom odbranom „orlići“ su u prvoj četvrtini ukrali čak sedam lopti i time amortizovali skromne procente šuta. Izuzev muka sa Harčenkovim, snažnim krilom Bajerna, u drugoj deonici su bolje branili svoj reket. Marković i ostali visoki momci nisu imali previše uticaja na igru u prvom delu meča, ali je u igri pod košem odlično pomagao Nikolić sa pozicije krila.

Kada je naš tim u uvodu drugog poluvremena stekao 11 poena prednosti, stekao se pogrešan utisak da je oklop „pancera“ počeo da popušta. Serijom 8-0 na krilima lakonogog Kajla brzopotezno su se vratili u meč, i to u periodu dok je van igre bio Topić zbog tri faula. Povratak kapitena ubrzao je „orliće“, koji su do kraja treće četvrtine žustrim pritiskom na loptu i lakim poenima iz kontranapada pobegli na velikih 12 razlike.

Za samo minut i po poslednje deonice i na 17 trojkom do tada napadački skoro neprimetnog Bošnjakovića, inače standardnog člana naše startne petorke iz redova madridskog Reala. Razlika koja se teško stiže kada protivnik šutira trojke 18 odsto, čak i kada naši momci pod pritiskom odigraju veoma loše kao u poslednjih nekoliko minuta meča.

SRBIJA - NEMAČKA 65:54 (17:16, 21:17, 19:12, 8:9)

DVORANA „Čair“. Gledalaca: 4.700. Sudije: Horozov (Bugarska), Salins (Letonija), Griđoni (Italija).

SRBIJA: Bošnjaković 6, Kostić, Milošević 2, Mišić 1, Romić, Ćurčić 5, Marković 11 (10 sk), Mušicki 5, Nikolić 11 (6 sk), Ristić 8, Topić 16 (4 as).

NEMAČKA: Anderson 4, Grunloh 8 (12 sk, 8 bl), Kajl 15 (5 as), Harčenkov 17, Tretin 4, Defti 3, Edigin, Falkental, Grej, Krupnikas 3, Štajnbah.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave