AMERIČKI NOVINARI ZAPANJENI: Saznali da Nikola Jokić neće da igra za Srbiju na Svetskom prvenstvu i ovako reagovali

Novosti online

23. 07. 2023. u 20:54

NAJNOVIJE vesti iz sveta košarke, a svakako jedna od najvažnijih, je da Nikola Jokić neće igrati za Srbiju na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu. To je oko podneva "prodrmalo" našu zemlju, a kako je u to vreme noć bila u Sjedinjenim Američkim Državama, tek nekoliko sati kasnije počele su da i odande stižu reakciju na ovakvu odluku MVP-a NBA finala.

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ ЗАПАЊЕНИ: Сазнали да Никола Јокић неће да игра за Србију на Светском првенству и овако реаговали

FOTO: FIBA.Basketball

Podsetimo, od samog početka bio je buuran drugi dan vikenda u srpskoj košarci.

Najpre informacija, zasad još nezvanična, da je Jokić obavestio selektora Pešića i ljude iz Košarkaškog saveza Srbije da definitivno neće igrati na šampionatu plante, potom da su "orlovi" dobili novog kapitena, a onda su usledile priče o još nekim otkazima, koje se protežu od dva asa na poziciji organizatora igre, Vasilija Micića i Stefana Jovića, do iskusnog krila...

Na sve to nadovezali su se, malo je reći iznenađujući, rezultati velike anete "Novosti" na temu - da li treba angažovati stranca u košarkaškoj reprezentaciji Srbije.

A dok su se u Americi tamošnji NBA novinari polako budili, a potom i videli najvažniju sportsku vest dana vezanu za košarku i predstojeći Mundobasket, nije mnogo prošlo do prvih reakcija.

"Novosti" vam prenose dve, i to od ljudi koji svakodnevno prate Jokića i Denver nagetse.

Nikola Jokić na zagrevanju pred meč NBA finala Denver - Majami / FOTO: Tanjug/AP

Kada je video da srpski as neće igrati za "orlove" na šampinatu planete, Džoel Raš, novinar "Forbsa", ovo je poručio na društvenim mrežama:

- Veoma me je iznenadila ova vest! Prosto mi se činilo da sve ide ka tome da će Nikola Jokić da igra za Srbiju na FIBA Svetskom kupu, ali možda je, posle sleganja šampionskih utisaka, shvatio koliki danak je uzela minula sezona i da baš to zahteva veći oporavak?

Adam Mares, novinar "DNVR"-a, koji je pred početak prošle sezone sa kolegama boravio u našoj zemlji zbog Jokića, poželeo je da uteši Srbe posle pomenute vesti o Svetskom prvenstvu, a i da pojasni Amerikancima "kako stoje stvari" po ovom pitanju u "zemlji košarke":

- Iako potpuno razumemem različite razloge zbog kojih će Jokić preskočiti (šampionat planete), ne može da se dovoljno objasni koliko ovi turniri znače srpskim navijačima. To je nešto što sam osetio svaki put kada bih pričao sa ljubiteljima košarke u Srbiji. Stvarno mi je žao mojih pratilaca iz Srbije. S nekima od njih sam već pričao i reakcije variraju od neiznenađenosti, preko tuge i nervoze, sve do besa. Iskreno verujem da će Jokić doneti Srbiji zlato pre nego što se sve (njegova karijera) završi.

Nikola Jokić u dresu reprezentacije Srbije na prošlom Evropskom prvenstvu / FOTO: FIBA.Basketball

Mundobasket 2023 - kada se igra, raspored mečeva, grupe...


Svetsko prvenstvo u košarci 2023 igra se od 25. avgusta do 10. septebra u tri zemlje, domaćini su Filipini, Japan i Inonezija. Reprezentacije, njih 32, su podeljene u osam četvoročlanih grupa iz koje se posle tri kola po dve najbolje ekipe plasiraju u drugu fazu. 


U četiri novoformirane, takođe četvoročlane grupe, svaki tim igra sa preostala dva sa kojima nije igrao u uvodnoj rundi. I odatle po dve najbolje selekcije nastavljaju borbu za medalje, i to od četvrtfinala. 

Reprezentacija Srbije igra u B grupi, u Kuezon sitiju, tromilionskom, najvećem gradu Filipina, a rivali su joj Kina (26. avgusta), Portoriko (28.) i Južni Sudan (30.). 

Grupa u kojoj su "orlovi" se u drugoj fazi ukršta sa grupom A u kojoj su Italija, Angola, Dominikanska Republika i domaćin Filipini.

Ostali učesnici su:

Grupa C: SAD, Jordan, Grčka, Novi Zeland
Grupa D: Egipat, Meksiko, Crna Gora, Litvanija
Grupa E: Nemačka, Finska, Australija, Japan
Grupa F: Slovenija, Zelenortska Ostrva, Gruzija, Venecuela
Grupa G: Iran, Španija, Obala Slonovače, Brazil
Grupa H: Kanada, Letonija, Liban, Francuska

Ako vas Svetsko prvenstvo u košarci zanima, pratite sve o njemu na sportskim stranicama portala "Novosti". Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video:  Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce, do najboljeg i najplaćenijeg košarkaša na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (28)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom