KAKO JE TEO ŠPANCIMA SKINUO SVETSKU KRUNU: Svi znaju za čuvenu trojku, ali ne i kako je do tog šuta uopšte došlo!

V. Preradović

06. 07. 2023. u 18:52

DVE uspomene vežu nas za Svetsko prvenstvo 2010. u Turskoj. Jedna nam ozari lice, ona drska pobednička trojka Miloša Teodosića preko Horhea Garbahose, koja je u četvrtfinalu zbacila Španiji sa glave krunu iz 2006.

КАКО ЈЕ ТЕО ШПАНЦИМА СКИНУО СВЕТСКУ КРУНУ: Сви знају за чувену тројку, али не и како је до тог шута уопште дошло!

FOTO: AP

Druga nam uskovitla gnevne emocije, ono sudijsko slepilo pri gaženju linije Kerema Tunčerija u polufinalu sa domaćinom šampionata. U ovoj vožnji vremeplovom vratićemo se lepim sećanjima…

Godinu pre tog četvrtfinalnog susreta sa Špancima na Bosforu, „crvena furija“ je na Evrobasketu u Poljskoj objedinila svetsku i evropsku titulu. U finalu u Katovicama nemilosrdno je pregazila upravo našu reprezentaciju (85:63), skoro u identičnom sastavu, takođe pod vođstvom selektora Dušana Ivkovića. Tog 8. septembra 2010, osvetnički poriv mlade srpske ekipe mogao se osetiti pod svodovima dvorane „Sinan Erdem“ u Istanbulu.

Varničilo je svih 40 minuta u sudaru jedne generacije na vrhuncu moći i druge u moćnom naletu. Padali su udarci sa svih strana u timskom obračunu dostojnom najvećih klasika planetarnih prvenstava, kavgu je započeo Novica Veličković sa tri trojke u uvodnoj četvrtini. Sasvim očekivano, jer ko je veće zlopamtilo od Zemunca? Nemanja Bjelica, godinu ranije debitant sa oivičenom ulogom, u ovom meču parirao je španskim zvezdama nepogrešivom realizacijom, novajlija Marko Kešelj pogodio pet trojki iz šest šuteva, kao da ima iskustva kao tada 33-godišnji Garbahosa.

Četiri minuta pre kraja, činilo se da je Duško Savanović, kome su bliski prijatelji nadenuli nadimak Sava vampir, zabio glogov kolac u srce Španije. Srbija je imala osam poena prednosti i pred sobom protivnika koji se teturao u ringu. Međutim, u odsustvu starijeg od braće Gasol, mlađi je brzinski pokrenuo „furiju“. Pola minuta pre kraja dramatične predstave, Mark Gasol je pogodio za izjednačenje (89:89), a Duda zatražio tajm-aut…

- Svi smo bili umorni jer je meč bio na samom kraju, Duda mi je samo rekao da je poslednji šut moj. Kakav tačno - to nije važno. U takvim situacijama, uopšteno govoreći, nemoguće je predvideti kako će se završiti poslednji napad. Možete samo da se nadate - prisećao se kasnije Teodosić.

Teo je dugo tapkao loptu, tapkao je i po živcima navijača do tri sekunde pre kraja, kada je lansirao projektil sa devet metara preko Garbahose, koji se istegao koliko je mogao. Nedovoljno. Delovalo je kao da lopta leti čitavu večnost dok se nije zakoprcala kao riba u mreži.

- Kada sam video da me je preuzeo Garbahosa, hteo sam da idem na prodor, ali sam bio toliko umoran da sam mogao samo da šutnem.

Taj šut na izmaku snage u stilu Saše Đorđevića i potom slika Teodosića kako trčkara unatraške podignutih ruku sa štrčeća tri prsta, ostaće zauvek u arhivi naših najlepših uspomena. Ne mogu da je zamagle ni režiseri polufinalne pljačke, kojom je ovoj generaciji oteta šansa za prvi susret sa američkim timom snova. Dobili su je kasnije, ali o tome nekom drugom prilikom...

SRBIJA 92 - ŠPANIJA 89 (27:23, 22:18, 18:23, 25:25)

DVORANA “Sinan Erdem dom”. Gledalaca: 15.000.

SRBIJA: Teodosić 12 (3/4 za dva, 2/8 za tri, 8 as, 5 sk), Tepić 2, Rašić, Paunić, Bjelica 14 (2/2 za dva, 3/3 za tri), Marković, Savanović 15 (4/8 za dva, 2/4 za tri, 5 sk), Kešelj 17 (5/6 za tri), Krstić 13 (4/10 za dva, 9 sk), Perović 2, Veličković 17 (4/8 za dva, 3/6 za tri, 5 sk), Mačvan.

ŠPANIJA: San Emeterio, Fernandez 15, Rubio 3, Navaro 27, Lopez, Rejes 3, Klaver, Vaskez 4, Ljulj 4, M. Gasol 13, Mumbru 3, Garbahosa 18.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)