SRPSKU REPREZENTACIJU NE PAMTI BAŠ PO DOBRU: Izabran novi predsednik FIBA Evropa

Novosti online

20. 05. 2023. u 15:20

Novi predsednik FIBA Evropa je Horhe Garbahosa, predsednik Košarkaške federacije Španije, koji je izabran danas na Izbornoj skupštini u Minhenu i u naredne četiri godine će voditi evropsku kuću košarke.

СРПСКУ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈУ НЕ ПАМТИ БАШ ПО ДОБРУ: Изабран нови председник ФИБА Европа

FOTO: FIBA.Basketball

U prethodna dva četvorogodišnja mandata, FIBA Evropu je vodio Turgaj Demirel, a kandidat za preuzimanje čelne funkcije, pored Garbahose, bio je i predsednik Košarkaške federacije Francuske Žan Pjer Siuta.

Garbahosa, legenda španske reprezentacije i evropske "igre pod obručima", sa nacionalnom selekcijom je bio prvak sveta 2006. i prvak Evrope 2009. (na Evrobasketima je osvajao i dva srebra, te jednu bronzu), a sa olimpijskih igara ima srebro iz Pekinga 2008. Osvajao je pehare u dve najjače košarkaške lige, španskoj i italijanskoj, bio član idealne petorke Evrolige...

Horhe Garbahosa FOTO: FIBA.Basketball

Ipak, naša javnost će ga najviše pamtiti po tome što je on bio "čuvar" Miloša Teodosića na šampionatu sveta 2010. kada je "Teo" dao trojku sa skoro devet metara za šok-pobedu Srbiju nad tada aktuelnim vladarima planete.

Podsetimo, desilo se to u četvrtfinalu, kada su mladi "orlovi" pobedili "crvenu furiju" sa 92:89 a potom u dramatičnom polufinalu, uz veliki previd sudija, izgubili od domaćina, Turske (83:82), pa dan kasnije poklekli od Litvanije (99:88) u borbi za treće mesto.

Suspenzija za Rusiju i Belorusiju ostala na snazi

Dan ranije, u Minhenu je održana redovna godišnja Skupština FIBA, na kojoj je odlučeno da timovi iz Rusije i Belorusije nemaju pravo da se registruju u klupskim takmičenjima u sezoni 2023/2024, a to su takmičenja FIBA Evropa kup, Evroliga za žene i Evrokup za žene. Bord je odobrio ranu ponudu Poljske federacije za FIBA U20 Evropsko prvenstvo 2024, koje će se održati u gradu Gdinja.

Dešavanjima u Minhenu tokom vikenda prisustvovali su predsednik KSS Predrag Danilović, generalni sekretar Zlatko Bolić i menadžer za međunarodne odnose Magdalena Kokić.

Bonus video:  Porodica promenila "Oče naš" zbog KK Partizan

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!