ŠTA ĆE REĆI EVROLIGA? Pesma u čast srpskog generala intonirana na meču Zvezda - Alba, krcat "Pionir" kao jedan pevao ove stihove (VIDEO)

Novosti online

24. 02. 2023. u 21:45

CRVENA zvezda je razočarala svoje navijače u 25. kolu Evrolige, ali su oni tokom poluvremena uživali, pevajući kao jedan stihove pesme o srpskom generalu.

ШТА ЋЕ РЕЋИ ЕВРОЛИГА? Песма у част српског генерала интонирана на мечу Звезда - Алба, крцат Пионир као један певао ове стихове (ВИДЕО)

EuroleagueTV

Podsetimo, Zvezda je vodila sa 13 razlike, ali ubedljivo izgubila od Albe, i to iako je u Beogradu igrala protiv poslednjeplasiranog tima sa evroligaške tabele.

Kraj meča su pristalice crveno-belih dočekale razočarane, mada je trener Duško Ivanović imao potom ohrabrujuće reči za njih, ali će Evroligom više odjeknuti ne nečija izjava, već - pesma.

Naime, dok se na drugim evroligaškim utakmicama tokom velikog predaha između druge i treće deonice obično dešavaju neke zabavne stvari, u hali "Aleksandar Nikolić", nekadašnjem "Pioniru", pred prepune tribine je na parket izašla Pavlina Radovanović, devojčica sa Kosova i Metohije, tačnije iz Orahovca.

A kada je ona uzela mikrofon u ruke i zapevala pesmu "Đenerale, đenerale!", cela hala je pevala sa njom. 

Ovako je to izgledalo:

Kome je posvećena pesma "Đenerale, đenerale"?

Pesmu je napisao Gavrilo Kujundžić iz Orahovca, u originalu su je izvele Ivana Žigon i "Kosovski božuri", a posvećena je pokojnom Veljku Radenoviću (Peć, 17. maj 1955. - Kruševac, 29. septembar 2012.), nekadašnjem oficiru Policije Srbije i komandantu Posebnih jedinica policije u Prizrenu tokom rata na Kosovu i Metohiji. 

Proslavio se oslobađanjem Orahovca jula 1998. godine, kada su albanski teroristi nekoliko dana držali Orahovčane kao taoce. Svojom hrabrošću se istakao u oslobađanju talaca.

General Veljko Radenović, spomenik na grobu u Kruševcu / Foto: S. Babović

Reči pesme "Đenerale, đenerale"

Ti veliko ime nosiš

od junaka Hajduk Veljka.
On je tuk’o čete turske
a ti bande arnautske.

Refren:

Đenerale, đenerale,
nek’ je tvojoj majci hvala
što junaka rodila je
da se srpstvu vrati slava.

...

Na komandu za mnom, braćo!
Tvoji momci, dika srpska,
razbijaju uporišta,
vraćaju nas na ognjišta.
...
Odavno su Arnauti
zlom vraćali našem dobru.
S tobom nam se Sunce budi,
na Kosmetu rodnoj grudi.

Tabela Evrolige:

BONUS VIDEO: Atmosfera sa večitog derbija u Kupu Radivoja Koraća

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (1)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)