PREMALO ADUTA ZA DERBI: Skraćena rotacija koštala crno-bele trofeja u Kupu

G. KELIĆ

19. 02. 2023. u 08:00

DRUGU godinu zaredom, košarkaši Partizana pod patronatom Željka Obradovića gube od Crvene zvezde u Kupu Radivoja Koraća. Ovog puta ih najveći rival nije došao glave u borbi za trofej, već u polufinalu gde je viđena mnogo ujednačenija borba nego lani kada su se crveno-beli pitali za sve (85:68). Potpuni slom u drugom poluvremenu i prosutih 18 poena prednosti može da se ogleda i u činjenici da su crno-beli bili značajnije više pogođeni odsustvom svojih prekobrojnih igrača – Joanisa Papapetrua i Jama Madara nego protivnik.

ПРЕМАЛО АДУТА ЗА ДЕРБИ: Скраћена ротација коштала црно-беле трофеја у Купу

FOTO: Aleksandar Ilic

Najtrofejniji evropski trener protiv Zvezde ni sekund vremena na parketu očekivano nije dao dvojici juniora koje je poveo u Niš, Savi Drezgiću i Viktoru Mikiću, kao ni Tristanu Vukčeviću što ga je ostavilo sa devet igrača u rotaciji (poređenja radi kod crveno-belih samo Ognjen Kuzmić nije ulazio u igru).

U utakmici velikog inteziteta i abnormalne količine potrošene energije, taj broj deluje nedovoljan da bi se pobedio tim Zvezdinog kvaliteta koji je u odnosu na ranije međusobne duele bio pojačan Fakundom Kampacom.

Treba biti realan i istaći da je odstranjivanje dvojice stranaca mnogo teže palo Partizanu. Ne samo da je sam izbor o imenima onih koji će preskočiti Kup kod crno-belih izazivao veću dilemu, već je i značaj na celokupnu igru i kompoziciju ekipe kod ”valjkovog” prekobrojnog dvojca neuporedivo veći.

Tim sa Malog Kalemegdana je odlučio da iz sastava otpadnu Džon Holand koji već neko vreme nije u ozbiljnim planovima i Nikola Ivanović koji nakon povratka iz teške povrede još uvek hvata zalet i daleko je od optimalne forme. Sa druge strane, Papapetru je jedan od najkorisnijih Partizanovih igrača u defanzivi, dok je Madar kao možda i jedini pravi plejmejker u timu itekako nedostajao u trenucima kada su crno-beli na startu drugog dela igre upali u organizaciono beznađe (preskočio i prošle godine takmičenje u Nišu).

Kada se na sve to nadovežu i problemi sa faulovima koji su morili neke od glavnih Obradovićevih izabranika (Ledej i Lesor dobili po pet ličnih, Eksum četiri), i koji su iz tog razloga morali da bitne minute provedu van igre, dolazi se do zaključka da Partizan nije imao plan B.

- Nama se nije dešavalo da u prethodna dva meseca primamo lake poene kada imamo probleme sa faulovima. Sada se to dešavalo stalno i moramo da se vratimo na ono kako je bilo. Sve je ovo sastavni deo igre. Da li su neki faulovi bili ili ne, tome neću da posvećujem pažnju. Sve polazi u pristupu, gde treba da razmišljaš o pobedi tima, a ne o svoja dva poena – kazao je trener Obradović između ostalog na konferenciji za medije posle meča.

Crno-beli su se po povratku u Beograd odmah okrenuli ka završnici regularnog dela dva veoma bitna takmičenja – ABA ligi i Evroligi. Već za četiri dana im u ”Štark arenu” dolazi turski Fenerbahče u još jednom determinišućem meču za plasman u top osam. Pride, sutradan reprezentacija Srbije igra u Atini sa Grčkom, dok 72 sata kasnije u poslednjem kolu kvalifikacija za Mundobasket u Beogradu dočekuje Veliku Britaniju za overu plasmana na planetarnu smotru (crno-beli posle Fenera sledeći meč igraju tek 2. marta protiv Albe).

I dalje je maglovito oko nastupa Partizanovih reprezentativaca (Trifunović, Avramović, Anđušić) u tim mečevima, međutim s obzirom na važnost trenutka u elitnom rangu, najsvežijeg iskustva iz Kupa, kao i onog iz novembra kada su se protiv Olimpijakosa sa sedam igrača proveli kao ”bosi po trnju” (87:58), korisnije bi po crno-bele bilo da u ovom slučaju gledaju isključivo svoj interes. A on nalaže sve moguće raspoložive snage u predstojećem periodu.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SAMO NA 2 SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana