ZVEZDA OPET NAPRAVILA ČUDO: Gubila sa 12 razlike, pa nokautirala Olimpijakos usred Atine - i to u trileru!

Novosti online

22. 12. 2022. u 21:54 >> 21:55

CRVENA zvezda je napravila novi podvig u Evroligi: Olimpijakos je kao domaćin imao protiv nje i 12 poena prednosti, ali je šampion Srbije i ABA lige uspeo da preokretom dođe do trijumfa od 86:90, i to uz veliku dramu u završnici.

ЗВЕЗДА ОПЕТ НАПРАВИЛА ЧУДО: Губила са 12 разлике, па нокаутирала Олимпијакос усред Атине - и то у трилеру!

FOTO: M. Vukadinović

Ekipa trenera Duška Ivanovića nije mogla da računa na povređenog Ivanovića i novo pojačanje, Fakunda Kampaca, kome se ovih dana završava registracija, ali je i pored toga tim iz Beograda umeo da od rane faze meča pravi prilične probleme četvrtoplasiranom timu na evroligaškoj tabeli.

Istina, padala bi Zvezda u "crne serije", kada bi po tri, ili četiri napada u nizu brzopleto ili neprecizno završavala, pa je gubila od rane faze meča, ali bi dva puta uspevala da postigne devet uzastopnih poena i održava se u životu.

Ipak, čak ni kada bi povela sa šest razlike, usled dobre igre Slukasa koji se raspucao sa distance, te donekle (i to prilično kasno) "probuđenog" najkorisnijeg igrača domaćih, Vezenkova, Zvezda je prepuštala dirigentsku palicu ovog meča suparniku. I, on je to iskoristio da stigne i do +12.

No, nije obeshrabrilo tih 42:30 na semaforu ekipu iz prestonice Srbije. Petrušev je počeo da značajnije pomaže u napadu posle Ivanovićevog tajmauta, a Mitrović na iskustvo dobijao duele sa čuvarima. Kada je Vildoza počeo da asistencijama nervira domaću publiku, istovremeno je to oduševljavalo prisutne "delije" (koji su, zajedno sa svojim kolegama iz Grčke, s kojima su u bratskim odnosima, često pevali zajedno, pa i skandirali "Kosovo - Srbija" (VIDEO)).

Od dešavanja na tribinama daleko zanimljivije je bilo na terenu kada 59:51 za Olimpijakos u trećoj deonici - "pretvoreno" u potpuno drugačiju priču. Petrušev blokadama i poenima, Vildoza svojim ofanzivnu čarolijama, uz svesrdnu pomoć Nedovića, Mitrovića, malo Lazića, a onda i minijaturom Dobrića, poveli su Zvezdu  kao velikom preokretu.

Em je treća deonica rešena u korist gostiju, em je serija od dvanaest datih i samo jednim primljenim poenom omogućila vođstvo Zvezde od 63:73. Navijači Olimpijakosa su se već tada, pet minuta pre kraja, hvatali za glavu, ali hvatale su se isto tako i pristalice gostujućih crveno-belih u završnici meča.

Prednost od 65:76 ne samo da nije donela mirnu završnicu Zvezdi, već istinsku dramu. Zbog četiri lične greške Vildoze, Lazića i Markovića, beogradski tim je imao problema sa spoljnim igračima rivala, a rani Zvezdin ulazak u bonus, omogućio je Olimpijakosu da sa linije penala smanjuje zaostatak, a da vreme "stoji".

I, smanjivao se, smanjivao taj zaostatak, do -2 u poslednjem minutu, kada je na 40 sekundi do kraja Zvezda promašila šut sa distance (Vildoza ostao na 2/7 kada se o trojkama radi), a u preostalih 15,6 poena Olimpijakos krenuo po produžetak ili pobedu. Slukas je šutirao sa distance preko ruku Mitrovića, koji je i sam "dogurao" do četiri lične greške, probao da trojkom donese trijumf Grcima, ali je pogodio prednji deo obruča, Vildoza je uzeo loptu i pet sekundi pre završetka otišao ka liniji za slobodna bacanja da potvrdi trijumf.

On jeste pogodio oba penala, ali je posle tajmauta Slukas iskoristio dve od četiri preostale sekunde da prepolovi zaostatak na 86:88. Zatim je Zvezda zatražila minut predaha, lopta potom stigla do Vildoze, a on odmah fauliran. Uz 2,1 sekundu do kraja, Argentinac je otišao da izvede bacanja, pogodio je oba i tako postavio previše težak zadatak Grcima.

Olimpijakos - Crvena zvezda 86:90 (22:21, 23:20, 17:24, 24:25)

Olimpijakos: Vokap 6as, 2uk, Kanan 5, Larencakis 8, Fol 5, Slukas 14p, 9as, Vezenkov 13p, 6sk, Papanikolau 9, Bolomboj 9, Piters 2, Blek 14p, 6sk, Mekisik 7
Crvena zvezda: Vildoza 22p, 8as, 4sk, Lazarević 8, Mitrović 13p, 7sk, 2as, Lazić 6, Dobrić 12, Nedović 12p, 5as, Marković 4as, Petrušev 14p, 4sk, 3sk, Bentil 3; (Holand, Raduljica i Ilić nisu igrali)

KRAJ! Olimpijakos - Crvena zvezda 86:90

40' - Vildoza je primio loptu, fauliran je, ide da izvede slobodna bacanja. Još 2,1 sekunda.

40' - Slukas za samo dve sekunde daje koš, 86:88. Tajmaut traži Zvezda, dve sekunde do kraja, kakva drama!

40' - Slukas pokušava da trojkom donese trijumf Olimpijakosu, Mitrović ga je omeo sasvim dovoljno da se desi promašaj. Luka Vildoza hvata loptu, fauliran je i, iskoristivši oba bacanja (osam od devet na ovom meču), donosi +4 Zvezdi, 84:88. Grci traže tajmaut.

40' - Zvezda je promašila šut sa distance, Olimpijakos u napadu, još 15 sekundi do kraja nakon što su gosti izbacili loptu u aut.

40' - Na 40 sekundi do kraja, Mitrović pravi faul, biće to slobodna bacanja za domaćine.

39' - Laranzaikis trojkom donosi 82:84, ali Dobrić povećava prednost Zvezde na 82:86. Poslednji minut počinje...

38' - Vezenkov je uspeo da iznudi prekršaj u napadu Petruševa, lopta za Grke. Ali, promašuju preko Slukasa (probao da postigne trojku). Još dva minuta...

38' - Na 2:22 do kraja, Vildoza je pred kraj Zvezdine akcije šutirao iz velike daljine, a Petrušev napravio snažan prekršaj. Tražili su domaćini namernu ličnu grešku, ali im se nezadovoljstvo brzo pretvorilo u radost - Saša Vezenkov dolazi do 17. poena, drugi najbolji strelac Evorlige primiče Olimpijakos na samo -3, odnosno 79:82. Ivanović traži tajmaut.

38' - Sa linije penala domaćin "krcka" zaostatka - 77:82 je posle četiri slobodna bacanja Bleka.

37' - Šesnaesti poen Vildoze, ali i to kakav. Vezenkov ga je odgurnuo telom, ali se on nekako namesti u levom uglu i pogodio trojku - 75:82 vodi Zvezda!

37' - Problemi za Zvezdu. Po četiri lične greške imaju Vildoza, Lazić i Marković, spoljni igrači.

37' - Više ne navijaju zajedno domaći i srpski navijači, nema ni povika "Kosovo - Srbija", sada se ipak domaća publika više nada pobedi svojih ljubimaca, pa se čuje i poneki zvižduk gostima.

36' - Velika borba između Branka Lazića i Tarika Bleka. Faul je dosuđen kapitenu Zvezde, koja je izašla iz bonusa. A mnogo vremena ima do kraja. Blek je promenio rezultat na 73:79.

36' - Ne da se grčki tim. Tomas Vokap, lider Evrolige po osvojenim loptama, drugu "krađu" je sada izveo, uzevši loptu Mitroviću. Pogodak domaćih crveno-belih ih je primakao na osam poena zaostatka, a imaće i slobodna bacanja sada. Podsetimo, imao je Olimpijakos +12, a Zvezda maksimalnih +11 pre minut, 67:78.

34' - Kakva partija Petruševa. Postiže trojku za 65:76. Postigao je 14 poena, uz četiri blokade i tri skoka.

34' - Hvataju se navijači(ce, konkretno) Olimpijakosa za glavu - Zvezda odlazi na +10, trojkom Dobrića (63:73).

33' - Četvrta blokada Petruševa, Zvezda ima 63:70 (posle koša Dobrića) i loptu u posedu.

31' - Dobrić pogađa trojku, 62:68 je za Zvezdu, koja je tako izjednačila svoju najveću prednost na ovom meču (15:21)

Kraj treće deonice, uz atraktivan pogodak Vildoze iz prodora - Zvezda vodi sa 62:65!

30' - Petrušev dolazi do 11 poena, a Zvezda do novog vođstva (62:63) posle čega ponovo blokira šut rivala.

30' - Luka Mitrović zakucava, Zvezda preuzima vođstvo - 60:61!

29' - Novi dobar potez Beograđana, Filip Petrušev trojkom približava Zvezdu na 60:59.

27' - Branko Lazić, drugom svojom trojkom, primiče Zvezdu na -3, 59:56

27' - Ujednačena igra u ovim trenucima. Sa tribina se, oko pola minuta, orilo "Kosovo - Srbija!". U publici su i navijači Olimpijakosa, naravno, ali i grupa "delija", koja je u bratskim odnosima sa pristalicama ekipe s Pireja.

25' - Nakon Nedovićevog pogotka za prilazak na 53:51, Papanikolau trojkom "odvaja" Grke na 56:51.

24' - Odlična minijatura beogradskih crveno-belih: Petrušev sjajno blokira rivala, a Vildoza poentira sa distance - 51:48.

23' - Ujednačena borba na početku drugog poluvremena, Ajzea Kanan donosi 51:45 domaćinu

21' - Počela je treća četvrtina.

Kraj poluvremena, i to burnog. Olimpijakos ga je rešio u svoju korist sa 45:41, a imao je ne tako davno, na 2:50 do kraja druge deonice, velikih 12 poena razlike, 42:30. Međutim, Mitrović i Petrušev sa po četiri poena, a Vildoza sa tri, vratili su Zvezdu u "život". Slukas je bio najefikasniji igrač domaćih, sa 10 poena, devet je ubacio Vezenkov, a sedam Blek, dok su se kod beogradskih crveno-belih istakli Nedović sa 10, Lazarević i Mitrović sa po osam, te Vildoza sa pet, uz četiri asistencije.

20' - Odlična završnica Zvezde. Peters je nateran na promašaj, potom Vildoza fauliran prilikom šuta za tri poena (pogodio je sva tri bacanja), a nakon dva promašaja Grka u jednoj akciji, Vildoza četvrtom asistencijom omogućava Petruševu da postigne četvrti poen, a Zvezdu primakne na samo -3, rezultat je 44:41. Poslednjih devet sekundi druge četvrtine odigraće se posle tajmauta Olimpijakosa.

19' - Posle Ivanovićevog tajmauta, Petrušev se  upisuje u listu strelaca (44:35), a Janulis promašuje trojku. Promašaj je, i to sa linije penala, zabeležio Luka Mitrović, koji je potom bio precizan - smanjen je zaostatak Zvezde na 44:36, uz 70 sekundi do kraja druge deonice

18' - Treći put gubi Nedović loptu, a svojim trećim pogotkom za dva poena (ukupno postigao sedam na ovom meču), Tarik Blek donosi Olimpijakosu 44:33.

17' - Lazić promašuje šut s distance, a Kostas Slukas "vezuje" čak treću trojku - 42:30, najveća prednost domaće ekipe. Nedugo zatim, Mitrović to smanjuje na 42:32, posle asistencije Nedovića.

17' - Nedović daje dva poena, ali Slukas trojku, pa Olimpijakos odlazi na 39:30.

16'  - Dosad najveća prednost grčke ekipe, 36:28 posle Slukasove trojke. Zvezda šutira prilično dobro, 61,5% za dva, a 50% za tri poena, uz deset skokova i devet asistencija, ali je sedam put izgubila loptu. Olimpijakos je izveo šest šuteva više, što mu je uz čak 71,4% realizacije pokušaja za dva poena, te 35,7 za tri, i donelo ovu prednost.

14' - Crni minuti Zvezde. Dobrić je izgubio loptu, Petrušev u sledećoj akciji promašio šut, pa promašio Nedović... Za to vreme, Olimpijakos je postigao sedam poena i poveo sa 31:24. A onda je Bentil izgubio loptu...

11' - Tarik Blek se upisao u listu strelaca i doneo Olimpijakosu +3, a onda se "upisao", i to trojkom, Zvezdin Bendžamin Bentil, poravnavši rezultat na 24:24.

Kakav kraj uvodne deonice. Zvezda je prokockala tri napada, a domaćin realizovao tri svoje te uz dva nova pogotka Saše Vezenkova (dogurao do devet poena) - Olimpijakos je rešio prvu četvrtinu sa 22:21 u svoju korist.

9' - Lazarović, pa Nedović produžavaju seriju Zvezde, koja sada vodi sa 15:21. To je drugi veći "niz" beogradskih crveno-belih, sada ponovo od devet uzastopnih poena.

8' - Mitrović, pa Nedović pogađaju koš domaćih, 15:17 vodi Zvezda

7' - Posle TV tajmauta, Vezenkov pogađa i svoj drugi šut - 15:12 za Olimpijakos

6' - Najbolji igrač Olimpijakosa, Saša Vezenkov, tek u 6. minutu postiže prve poene - 13:12.

6' - Odličnu seriju Zvezde zaokružio je Stefan Lazarević, "krađom" pa poentiranjem za 11:12, odnosno devet uzastopnih poena gostiju iz Srbije.

5' - Nedović je vratio Zvezdu na "-3" svojom trojkom, a nakon što je Olimpijakos u jednom napadu triput šutirao i sva tri puta promašio, Luka Mitrović je, na asistenciju Vildoze (druga na meču) primakao Beograđane na 11:10.

4' - Novi promašaj Zvezde (Nedović), pa tri uzastopno izgubljene lopte (Mitrović, Papanikolau, Nedović), a onda trojka AJzee Kanana za prvu osetniju prednost Olimpijakosa - 11:5.

3' - Buran početak meča. Papanikolau je odgovorio trojkom Laziću, potom Vildoza vratio prednost Zvezdi, ali samo privremeno jer je već u narednom napadu Olimpijakosa Džoel Bolomboj novim dalekometnim pogotkom prvi put doneo prednost Olimpijakosu - 8:5.  On je potom iskoristio Vildozin promašaj da prednost domaćih uveća na 8:5.

1' - Branko Lazić trojkom donosi početnu prednost Zvezdi - 0:3.

1' - Utakmica je počela, a crveno-beli su oslabljeni jer za njih ne može da igra Fakundo Kampaco, zbog još uvek nerešene registracije!

Uoči meča

Tim Duška Ivanovića osokoljen odličnim rezultatima u prethodnom periodu otputvao je u u Pirej na megdan učesniku minulog završnog turnira ("F4") u Beogradu.

Zvezda je oslabljena ovoga puta, jer njen strateg Duško Ivanović ne može da računa na prezimenjaka Nikolu, ali i Hasana Martina

Ivanović je svestan da njegove pulene čeka težak zadatak.

- Olimpijakos je jedan od najjasnijih kandidata za Fajnal for. Poznaju se odlično, igraju po automatizmu, sjajni u odbrani, napadu. Statistički su možda i najbolja ekipa dosad. Biće veoma teško. Ovi momci imaju karakter da svaku žele da pobede, pa ćemo videti - rekao je Duško Ivanović i dodao da će Nikoli Ivanoviću biti potrebno još vremena da se vrati u sastav.

FOTO: Evroliga

Otkrio je trener crveno-belih i kakva je situacija sa novim Argentincem u ekipi.

- Kampaco je igrač koji ima mnogo iskustva, pokazao se u Evroligi, ali nije igrao u poslednje vreme dok je bio u Americi, pa će mu biti potrebno vremena da uhvati ritam. U svakom slučaju, nadamo se da će nam pomoći da ostvarimo zacrtane ciljeve. Biće potrebno vremena da se uklopi. Obično se kaže da je ekipa jaka koliko njen najjači i najslabiji igrač. Videćemo - zaključio je trener crveno-belih.

Za meč je spreman Luka Mitrović koji je svestan šta crveno-beli moraju da urade.

- Olimpijakos je jedna od najkvalitetnijih ekipa u Evropi, drugu godinu zaredom igra fenomenalno. Ista baza igrača, dobro se poznaju, znaju i vezanih očiju gde ko stoji. Biće izuzetno teško, čvrsti su u fazi odbrane, pogotovu na domaćem terenu, što pokazuuju i rezultati iz Atine, gde su u prethodnih par kola rešavali pitanje pobednika već u prvom poluvremenu. Znamo šta nas čeka i spremni ćemo dočekati meč, rekao je Mitrović koji se poptuno oporavio od povrede oka.

Ekipa Zvezde se, podsetimo, u petak vraća za Beograd, a svoj poslednji ovogodišnji meč u ABA ligi odigraće u nedelju od 14.30 časova protiv Borca iz Čačka u dvorani „Aleksandar Nikolić“.

Statistika, Olimpijakos - Zvezda, uoči utakmice danas

Zvezdu čeka najbolji napad Evrolige (86,4 poena po utakmici), dok je odbrana crveno-belih treća najbolja u takmičenju sa 76,6 primljenih poena po meču. Takođe, jedan od "ključeva utakmice" je u zastavljanju ove sezone briljantnog Saše Vezenkova koji je vodeći igrač lige po indeksu korisnosti (25,9), drugi strelac (19,6 poena) i treći skakač lige (7,3 skoka po meču).

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)