PARTIZAN UTIŠAO ISTANBUL: Crno-beli u potpuno ludoj utakmici savladali Fenerbahče! Željko Obradović nadmudrio kuma

Novosti online

22. 12. 2022. u 20:56

KOŠARKAŠI Partizana gostovali su lideru Evrolige - Fenerbahčeu, u okviru 15. kola najelitnijeg klupskog takmičenja. Željko Obradović tako se vratio u Istanbul, grad u kom je radio godinama sa mnogo uspeha, i nakon velike borbe i rezultata 72:73 skinuo skalp klubu čiju je istoriju pisao.

ПАРТИЗАН УТИШАО ИСТАНБУЛ: Црно-бели у потпуно лудој утакмици савладали Фенербахче! Жељко Обрадовић надмудрио кума

FOTO: ABA liga

Utakmica puna strasti, prava ratnička košarka tokom 40 minuta igre u prestonici Turske. Prva dva kvartala donela su jake odbrane, nešto drugačiji meč od onoga na šta su nas navikli crno-beli ove sezone. Rezultatska klackalica, meč na mali broj poena, fokus na defanzivnim zadacima, jedan od onih okršaja ne baš lepih za oko ljubitelja košarke, a teških za srca navijača obe ekipe.  

U paklenoj atmosferi prepune Ulker Arene rasplamsale su strasi. Turski navijači su potpuno poludeli i negodovali suđenje hrvatskog arbitra Sretena Radovića, koji je u tom periodu doneo nekoliko odluka u korist srpskog tima. Sve to dovelo je atmosferu do usijanja, a Partizan je nekako u ovom paklenom ambijantu plivao, i uprkos lošim procentima šuta i velikom broju izgubljenih lopti disao za vratom favoritu sve do poluvremena, na koje se otišlo rezultatom 37:33 u korsit turskog giganta. 

U nastavku na parket dvorane u prestonici Turske izašao je Fener silno motivisan da slomi otpor rivala, i delovalo je da će se to i desiti. Već raspoloženom Kanađaninu Pjeru pridružio se i Skoti Vilbekin, i svojom prepoznatljivom rafalnom paljbom doneo ekspresno velikih +11 svom timu.

Hala je proključala, lideri Evrolige pucali su od samopouzdanja, a srpski predstavnik mučio se u organizaciji napada, i sa realizacijom penala. Delovalo je da će moćni Fener i Ulker Arena progutati Partizan, ali stigao je odgovorm i to kakav!

Ponovo je Obradović zategao odbranu, Panter i Lesor su pokazali liderske sposobnosti, a njima se potom pridružuje i tandem Naneli-Egzum, koji je svojim rolama i poenima sa distance doneo prednost crno-belim.

Tri minuta pre poslednjeg zvuka sirene na semaforu je bilo 66:66. Ledej je preuzima odgovornost, mučio je čuvare, demonstrirao svoju maestralnu leđnu tehniku, a defanziva Partizana ponovo je delovala besprekorno, za egal ulazak u poslednji minut meča.

A u njemu... Aleksa Avramović, rekovalescent, povratnik na teren postaje heroj crno-belih odmah po povraktu na parket. Imao je živce kada je bilo najpotrebnije, pogodio tri od četiri slobodna bacanja i u penal završnici skinuo skalp moćnom Feneru! 

Najefikasniji akter susret bio je Skoti Vilbekin sa 14 poena, Pjer je postigao 13, a iza njih su bili košarkaši Partizana Kevin Panter i Matijas Lesor sa 12 poena. 

Valja još istači i  katastrofalno veče Marka Gudurića, srpski internacionalac u dresu domaćih, je iz igre šutirao samo 1/12, a za tri 0/8.

Standings provided by Sofascore

FENERBAHČE - PARTIZAN 72:73

HALA: "Ulker Arena"

SUDIJA: Sreten Radović (Hrvatska)

STRELCI

FENERBAHČE: Birsen 2, Hazer, Vilbekin 14 (2sk), Edvards, Mahmutoglu 3, Hejs-Dejvis 9 (7sk), Pjer 13 (6sk), Džekiri 8 (4sk), Gudurić 4 (0/8 za tri), Buker 8, Kalates 11 (7sk, 7as), Adetokumbo

PARTIZAN: VUkčević, Ledej 8 (6sk), Avramović 6, Panter 12 (5sk), Smailagić 4, Papapetru 5 (6sk), Egzum 10, Naneli 5 (5sk), LEsor 12, Trifunović, Anđušić 4, Madar 7 (4sk)

ČETVRTA ČETVRTINA 

KRAJ MEČA! 

40. minut - Fauliran Avramović! Papapetru je promašio sa distance, Avramović kupi ofanzivni skok, a potom i faul. Povratnik u tim Partizana ide na liniju penala, kakav pritisak, ali pogađa Aleksa prvo! Pogađa i drugo! Nerešeno! 72:72. Avramović ponovo fauliran, ovoga puta pogađa jedno od dva, tri sekunde do kraja. Fener ima napada za pobedu, Partizan velikih +1, luda utakmica u Istanbulu. 

39. minut - Papapetru krade loptu, Ledej ponovo najbolji kada je najvažnije, nerešeno, strašan meč u Istanbulu, kakva drama! Papapetru je navodno faulirao Bukeram Radović je promenio kriterijum sada, Partizan u bonusu, Buker pogađa oba puta, ponovo Fener vodi, 72:70.

38. minut - Radović za minimalan kontakt Egzuma svira faul, Turci za razliku od Partizana imaju dobro veče sa linije penala, a Fener ide ponovo na +4, sve do maestralnog koša iz okreta i van balansa, i preko ruke čuvara, majstorija Ledeja!

37. minut - Egzum je pogodio dva penala, ali iskusni Nik Kalates do važnih poena za novo vođstvo Fenera. 

36. minut - Tuci ponovo do vođstva, Papapetru promašuje, ali ponovo borbenost Lesora donosi ekstra-napad, a Džejm Naneli potom poravnava rezultat, sve do novog odgovora rivala, 66:64. 

34. minut - Partizan vodi! Papapteru! Gudurić nastvalja katastrofalno veče, 

Grk to kažnjava, međutim brzo vraća Fener, ali potom i poeni Lesora, kakva srčanost crno-belih, 61-62.

33. minut - Lessssssssooooor! Ofanzivni skok Francuza i poeni nakon ekstra-poseda, crno-beli na -2! 

32. minut - Nakon poena Lesora uzvraća Kalates, ali strašan prodor Kalatesa, Partizan na samo -4. 

31- minut - Promašuje Papapetru sa poludistance, promašuje i Gudurić za tri, a potom promašuje i Naneli čist zicer. 

TREĆA ČETVRTINA, FENERBAHČE - PARTIZAN 57:51

30. minut - Još jednom Gudurić promašuje za tri, a Lesor odličan u reketu, 55:48. Aleksa Avramović je potom imao priliku da dodatno smanji razliku, ali je pogodio samo jedan od dva penala. Gudurić pogađa potom za dva, a Egzum je u poslednjem napadu trećeg kvartala fauliran. Fener u bonus, Australijanac sada ide na liniju penala i pogađa oba puta, 57:51. Kakva borba, odličan odgovor Partizana na deficit od 11 poena.  

28. minut - Gudurić promašuje za tri, Avramović gubi loptu za Partizan, a potom faul nad Bukerom koji je realizovao oba slobodna bacanja. Zatim je fauliran i Aleksa Avramović, koji koristi oba penala, 55:46.

27. minut - Nesportski faul Ledeja, Gudurić kosti oba slobodna bacanja, +9 i lopta sa strane za domaćina. 

26. minut - Nakon penala Kalatesa, Ledej zakucava, 49:40. Potom je Panter fauliran, Turci ponovo negoduju, a Amerikanac pogađa oba puta, deficit je sada spao na sedam poena. Grobari su ovo čekali! Avramović na parketu, ovo je znak da je povreda nadajmo se prošlost za ovog Čačanina. Devin Buker je potom primio loptu pored Avramovića, ostao je rekovalescentu u mis-meču, a Buker koristi fizičku nadmoć i zakucava uz faul preko Avramovića, 51:44

FOTO: ABA liga

24. minut - Pjer poentira sada, Kanađanin već ima 13 poena i pet skokova. Partizan promašuje zicere, otvorene šuteve, katastrofalan ulazak u drugo poluvreme. Jam Madar je polovičnim učinkom sa linie slobodnih bacanja smanjio razliku na jednocifrenu.

23. minut - Seriju promašaja na obe strane prekida Skoti Vilbekin novom trojkom, prva osetnija prednost turskog tima, 45:37, tajm-aut Obradović. 

22. minut - Sjajno zakucavanje Smailagića, 40:37, ali ponoo ekspresno vraća rival crno-belih, Džekiri pontira za dva, 42:37.

21. minut - Jam Madar je otvorio drugo poluvreme poenima, međutim samo nekoliko sekundi kasnije Vilbekin stiže do nove trojke, 40:35.

DRUGA ČETVRTINA, FENERBAHČE - PARTIZAN 37:33

20. minut - Papapetru promašuje zicer, propuštena prilika da se priđe na posed razlike. Ovako Fener ima napad 15 sekundi pre kraja prvog poluvremena i priliku da napravi osetniju prednost. Odlična odbrana Kevina Pantera, ostaje 37:33 na kraju druge deonice. Poluvreme u kom su viđene dve jake odbrane, nešto drugačiji meč od onoga na šta su nas navikli crno-beli ove sezone. Utakmica na mali broj poena, fokus na defanzivnim zadacima, videćemo da li će ovakav pristup i razvoj situacije ići u korist srpskog timu u nastavku. Za sada, u paklenoj atmosferi Ulker Arene koja je i dalje besna na hrvatskog arbitra, Partizan pruža sjajan otpor velikom favoritu.

FOTO: M. Vukadinović

 

19. minut - Dve trojke u nizu za Fener, prvo Pjer, pa potom Mahmatoglu, Panter promašuje van linije 6,75, Tuci imaju +2 i posed lopte. Hejs fauliran, on koristi oba penala, i polako raste prednost lidera Evrolige. Partizan mora da zategne odbranu, Obradović traži tajm-aut. 

17. minut - Fenerbahče u sve većem problemu, Kalates ja zaradio 4 ličnu, Lesor fauliran. Neverovatna nervoza u hali, kao i u redovima turskog giganta. Potom je Pjer uspeo da poentira iz reketa, ali je i Kevin Panter u svom stilu uzvratio, 29:31 za beogradski tim .

16. minut - Opšti haos u Istanbulu! Cela hala na nogama, neverovatna buka. Džekiriju je sada dosuđen nesportski faul, Sreten Radović iz Hrvatske ne pamti ovakav pritisak u karijeri sigurno. Crno-beli imaju vođstvo, 28:27, Madar je promašio zicer, propuštena lepa prilika. 

15. minut - Ovoga su se najviše bojali navijači Partizana, ponovo Skoti Vilbekin za tri, i za tili čas opet turski tim ima +3. Lesor je potom promašio za dva, ali Papapetru poentira, a crno-beli dišu za vratom rivalu. 

13. minut - Skoti Vilbekin za tri, konačno je proradio jedan od najkvalitenijih igrača ovog tima, moraće sada da obrate posebnu pažlju na njemu crno-belu, ukoliko Vilbekin pronađe ritam neće biti lako zaustaviti ga, 24:24.

12. minut - Sada su se rasplamsale strasi u dvorani. Turski navijači su potpuno poludeli i negoduju suđenje. Hrvatski arbitar doneo je nekoliko odluka u korist srpskog tima, Panter je sada realizovao dva penala, Partizan vodi, a cela "Ulker Arena" vređa sudiju. Kakva uzavrela atmosfera u Istanbulu.

11. minut - Madar za tri! Ostao je Izraleac sam, i nemilosrdno do kažnjava, a Partizan dolazi do izjednačenja.

PRVA ČETVRTINA, FENERBAHČE - PARTIZAN 19:16

10. minut - Gudurić je na parketu, srpski tim do trojke i prihvatljivih -3 nakon prvog kvartala 

9. minut - Panter je bio polovičan sa linije penala, nakon što je Fenerbahče ispunio bonus. Nekoliko izgubljenih lopti i nerealizovanih napada Partizana potom, Obradović kipti od besa na klupi crno-belih. Jednostavno nema tečnosti u napadu, njegovi izabranici nikako ne uspevaju da dođu do ofanzivnog ritma.

8. minut - Panter je promašio dva puta van linije 6,75 uzastopno, srećom po beogradski klub Naneli je bogodio za tri. Međutim brzo vraća snažni Džekiri iz reketa, 16:11

6. minut - Lideri su ponovo na parketu. Egzum je fauliran, Australijanac koristi oba penala, potom Kalates lagano poentira, ali brzo vraća Zak Ledej. Još jednom je demonstrirao kakvu leđnu tenku poseduje. 

5. minut - Menja Željko Obradović vrlo brzo. Očigledno nije zadovoljan doprinosom. Izašli su Smailagić i Trifunović, a ušli Lesor i Panter. Trenutni rezultat je 8:4.

FOTO: M. Vukadinović

4. minut - Veliki problemi u fazi napada crno-belih. I dalje su na dva poena, a Kanađanin Pjer pravi svoju mini-seriju 6:0, tri lagana zicera, niko ga nije zagradio, Partizan u problemu. 

3. minut - Crno - beli su imali prvi napad. Egzum je sjajno proigrao Smailagića, ovaj gradi poziciju, ali potom promašuje zicer. Na drugoj strani Vilbekin promašuje za tri, crno-beli gube loptu, a turski tim stiže potom prvi do vođstva. Usledila je brza tranzicija i lagano polaganje Egzuma, 2:2. 

1. minut - Meč je počeo! 

18:20 - Željko Obradović očekivano je dočekan aplauzima u dvorani u prestonici Turske. Navijači Fenerbahčea nikada neće zaborvati uspehe koje su pravil isa srpskim trofejnim stručnjakom.

UOČI MEČA

Tog 21. maja 2017. godine Fenerbahče je po prvi put u istoriji postao šampion Starog kontinenta, četiri godine je bilo potrebno šefu stručnog štaba crno-žutih da realizuje projekat. I pored gubljenja vere navijača on je ipak uspeo. Da, srpski stručnjak Željko Obradović je popeo istanbulski klub na krov Evrope.

Tri godine kasnije saradnja je prekinuta, a popularni Žoc je otišao na jednogodišnju pauzu.

Fenerbahče ove sezone predvodi Dimitris Itudis, čovek koji je "učio zanat" od rođenog Čačanina, a njihovo veliko prijateljstvo je krunisano i kumstvom.

Foto: N.Paraušić

Reklo bi se da "parni valjak" polako izlazi iz krize, nakon poraza od Asvela u 13. kolu tri dana kasnije se popravio utisak. U srpsku prestonicu stigao je aktuelni šampion predvođen Micićem i Klajburnom, međutim, crno-beli su sjajnom igrom uspeli da zaustave najbolji tandem u Evropi i stignu do pete pobede u takmičenju.

Dante Egzum, Džejms Naneli i Kevin Panter su bili sjajni u tom duelu, svi su ubacili po 18 poena.

FOTO: ABA liga/ Dragana Stjepanović

Sa druge strane, Grk u poslednjih nekoliko utakmica nije mogao da računa na Skotija Vilbekina i to je odmah dovelo do problema.

Nakon sjajnog početka sezone stigli su i porazi. U duplom kolu njegov sastav je izgubio od Olimpijakosa a potom i od Baskonije na svom parketu. Da stvar bude još gora, Marko Gudurić i ekipa su izgubili i od Merkezefendija u okviru domaćeg šampionata.

Ovi rivali su se poslednji put u nekom zvaničnom meču sastali još 2013. godine u istom ovom takmičenju. Tada je Partizan na krilima Bogdana Bogdanovića šokirao Istanbul i odveo svoj tadašnji klub do pobede.

REČ TRENERA

Trener Partizana Željko Obradović proglasio je Fenerbahče favoritom u današnjem meču 15. kola Evrolige

- Utakmica u Evroligi protiv ekipe koja je među najboljim timovima u ovom delu Evrolige. Imaju i oni određene probleme kada su u pitanju povređeni igrači, ali to apsolutno ne umanjuje ulogu favorita Fenerbahčea na ovom meču. Igramo na njihovom terenu i mislim da nas očekuje veoma teška utakmica - rekao je Obradović za zvanični sajt Partizana.

Foto: Tanjug

Fenerbahče je prvi na tabeli Evrolige sa 10 pobeda i četiri poraza, dok je Partizan na 15. mestu sa skorom 5/9.

- Biće to teška utakmica, svaka utakmica u Evroligi je teška. Igramo na njihovom terenu ali moramo biti pripremljeni. Potrebno je da se držimo zajedno kao tim, da se uzdamo u našu igru i naše akcije. Ukoliko to uspemo, imaćemo šansu da se izborimo za pobedu -  rekao je košarkaš Partizana Dante Egzum. 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!