CRNA GORA SLAVI NOVOG JUNAKA: "Đetići" preživeli najstrašnije gostovanje na Evrobasketu i izbegli balkanski okršaj u osmini finala

Novosti online

07. 09. 2022. u 20:55

KOŠARKAŠKA reprezentacija Crne Gore završila je prvu fazu Evrobasketa pobedom koja joj je omogućila da prođe u osminu finala.

ЦРНА ГОРА СЛАВИ НОВОГ ЈУНАКА: Ђетићи преживели најстрашније гостовање на Евробаскету и избегли балкански окршај у осмини финала

FOTO: FIBA.Basketball

Crna Gora je u veoma zanimljivom okršaju u Tblisiju (koji je, bar sudeći po onome što se dešavalo turskim košarkašima, najmanje gostoljubivo mesto na Evropskom prvenstvu u košarci) savladala domaćina, Gruziju, sa 81:73 i tako zauzela treće mesto u grupi A.

Borili su se i jedni i drugi bez kompromisa, svesni važnosti ishoda ovog duela, a Crna Gora je tri minuta pre kraja izdražala veliki nalet rivala. Trojkom Mihailovića tada se odmakla na šest razlike, a posle kiksa Gruzije, "dalekometnim" dodavanjem za Drobnjaka, te njegovim pogotkom, povela je sa 70:62 i utrla put ka veoma bitnom trijumfu koji vodi u nokaut fazu.

Drobnjak, koji je na isteku vremena za treću deonicu pogodio iz teške pozicije trojku (i malo se i povredio, saplevši se o reklamu) odigrao je meč kao da je daleko iskusniji od svoje 22 godine - ubacio je 22 poena (šut iz igre 9/13), a odličnu podršku pružao mu je Kendrik Peri, strelac 17 poena.

U gruzijskoj selekciji, u čijem je stručnom štabu, podsetimo, pomoćnik selektora Ilijasa Zurosa srpski stručnjak Miloš Gligorijević, najefikasniji je bio Mekfaden sa 16 poena, dok su po 14 ubacili Sanadze i iskusni Šermadani.

Crna Gora će kao trećeplasirana u svojoj grupi igrati u osmini finala protiv drugoplasirane ekipe iz grupe B, a to će biti Nemačka, bez obzira na ishod meča "pancera" sa već otpisanom Mađarskom.

Da je Crna Gora završila kao četvrta, igrala bi u osmini finala protiv Slovenije.

Evropsko prvenstvo u košarci - Evrobasket 2022

Raspored mečeva Srbije


Evropsko prvenstvo se održava od 1. do 18. septembra, a naš nacionalni tim se nalazi u grupi D. Pešićevi "orlovi" su odigrali uvodne mečeve protiv Holandije, Češke, Finske i Izraela, pa im je ostao samo još jedan pre selidbe u Nemačku, gde se igra nokaut faza.

Nakon kraće pauze, u poslednjem kolu takmičenja po grupama, Srbija igra protiv Poljske, u četvrtak 8. septembra od 21 čas.

Sistem takmičenja

Po četiri najbolje ekipe iz svake od četiri grupe nastaviće takmičenje u nokaut fazi Evropskog prvenstva, a "orlovi" će se "ukrstiti" u osmini finala s jednom od ekipa iz grupe C koju čine Grčka, Italija, Hrvatska, Ukrajina, Velika Britanija i Estonija.

U toj grupi, stanje na tabeli pred poslednje kolo je sledeće:

BONUS VIDEO: Trening Pešićevih "orlova" tokom Evropskog prvenstva u košarci

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)