MESTA SU NUMERISANA! Šta očekivati od F4 u Beogradu

Novosti online

05. 05. 2022. u 19:34

DOBILI smo sve učesnike fajnal-for turnira u Beogradu koji će se igrati od 19. do 21. maja. Analiziraćemo šta su oni napravili u plej-ofu i šta možemo očekivati od završnog turnira.

МЕСТА СУ НУМЕРИСАНА! Шта очекивати од Ф4 у Београду

Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Čekanju je došao kraj, a sad sledi sama kruna sezone i borba za trofej. Preostale su još četiri ekipe koje će na fajnal-foru pokušati pokoriti Evropu.


Nema sumnje kako će završni turnir ponuditi uzbudljive i napete utakmice koje će biti popraćene velikom podrškom s beogradske "Štark arene".
 


Olimpijakos i Efes će prvi odmeriti snage, 19. maja od 18 časova. Radi se o dva tima koja su bar prema statističkim parametrima gotovo izjednačeni. Grci postižu 80,4 poena po utakmici, dok su im komšije iz Turske na brojci od 81,7. Što se tiče skokova atinski crveno-beli ih imaju prosečno 33,1 dok Atamanova četa uhvati 32,5 lopti po meču. Broj uspešnih dodavanja Olija je 17,3 naspram okruglo 17 supraničkog tima. A od 2000. godine ova dva tima su ukupno odigrala 44 meča i rezultat je 22-22!

Efes je u sezonu ušao kao favorit i branilac trofeja, ali je tokom nje igrao prilično promenjljivo. Mada, čini se da su izabranici Ergina Atamana podigli nivo igre u plej-ofu. Iako nisu imali prednost domaćeg terena, relativno lako su savladali Armani Milano sa 3:1 u seriji. U prvoj utakmici doigravanja limitirali su "manekene" na svega 48 i to dovoljno govori od kakvoj ekipi se radi. Aktuelni MVP Evrolige, Vasilije Micić, pokazao je u dosadašnjem delu sezone da kad god se lomi utakmica ekipa može računati na njega. Pored Vase, tu je i Šejn Larkin koji svakome može ubaciti 25-30 poena. Ovo je uigrana ekipa koja tri godine igra u gotovo istom sastavu te u njihovu uigranost ne treba sumnjati.

Teško će biti Barcokasovom Olimpijakosu, ali i Efes ima razloga za brigu. Grčki tim nikad ne treba otpisivati, samo se prisetimo kako su osvojili Evroligu 2012. i 2013. kada nisu važili za favorite, a i te 2013. kao i sada, trener crveno-belih je bio Jorgos Barcokas. Deca Pireja se vraćaju na završni turnir nakon punih pet godina i cilj im je da idu do kraja, iako u polufinalnoj seriji nisu prikazali svu lepotu košarke u seriji protiv Monaka. Predvođeni Kostasom Slukasom, koji je apsolutni pokretač svih napada Olija, tu su i Saša Vezenkov i Tajler Dorsi koji najviše doprinose poenima. Glavna snaga Grka je što ne srljaju, tačno se zna šta ko radi, što je uvek krasilo Barcokasove ekipe. Imaju široku rotaciju gde uvek neko neočekivano može da iskoči i iznenadi protivnika. U poslednjoj utakmici doigravanja, protiv ekipe Saše Obradovića, imali smo priliku to i da vidimo. Tada je Šekil Mekisik bio najefikasniji u timu sa 18 postignutih poena.
 


Neposredno nakon završetka prvog polufinalnog para gledaćemo španski El klasiko između Barselone i Real Madrida.

Real je prvi obezbedio kartu za Beograd, počistivši Makabi sa 3:0 u seriji. Iako su ih pred početak plej-ofa svi otpisali, zbog loše forme, kada su u poslednjih deset mečeva zabeležili čak osam poraza, usledio je "Povratak otpisanih". Koliko je "kraljevski klub" zapravo moćan, najbolje pokazuje činjenica  da su u svakoj od utakmica protiv Izraelaca imali skoro dvostruko više asistencija. Serhio Ljulj kao da je tempirao formu za samu završnicu, pa je u poslednja dva meča zabeležio 18, odnosno 17 poena.
"Tornjevi blizanci" Tavares i Poarje sigurni su zaštitnici Realovog koša. Jabusele je izrastao u lidera ekipe, te je u seriji protiv tima it Tel Aviva prosečno beležio 15,7 poena. Pablo Laso je i suviše iskusan trener i niko ne zna koji trik iz rukava će izvući za završni turnir. Cilj je jasan, a to je da se ponovi uspeh sa prethodnog fajnal-fora u našoj prestonici.

Barsa je ove sezone lako izlazila na kraj sa svojim komšijama iz Španije, pobedivši ih oba puta u Evroligi i osvojivši Kup Španije. Ali završni turnir je nešto drugo, pogotovo kad se igra na jednu utakmicu. Katalonci su dominantno završili ligaški deo sezone na prvom mestu sa skorom 21:7. Ipak, u doigravanju ih je istinski namučio minhenski Bajern, koji je u majstorici u Blaugrani čak i vodio na poluvremnu. Andrea Trinkijeri je pokazao Barsine slabosti, pogotovo u drugom meču kada je ekipa Šarunasa Jasikivičijusa ubicila samo 52 poena. To deluje pomalo nerealno kada u obzir uzmemo da u toj ekipi igraju Nikola Mirotić, Nik Kalates, Brendon Dejvis, Aleks Abrinjes, Dante Egzam i drugi.
Nije slučajno što su Katalonci završili prvi ligaški deo Evrolige i što su prvi u španskom prvenstvu. Moguće i da im se desio pad forme kao i svima ove sezone, ali znajući Šarunasa, imaju dovoljno vremena da pokažu svoje najbolje izdanje u Beogradu. To je, bar po imenima, najjači tim Evrope. Nakon nekoliko sezona konstantnog ulaganja (najvećeg na starom kontinentu), možda je i došlo vreme da se Barsa ponovo popenje na krov starog kontinenta. Ovaj projekat prosto mora da počne da daje rezultate, kako bi opravdao ulaganja. Inače bi njihov glavni finansijer FK Barselona mogao da "zavrne slavinu" jer ni oni više nisu u poziciji u kojoj su bili.

Četiri su tima, samo jedan je trofej. Ko će ga odneti kući, saznaće se uskoro.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!