SUROV KRAJ CRNO-BELOG SNA: Partizan ispao iz Evrokupa u šok-utakmici u Areni!

Novosti online

20. 04. 2022. u 22:41 >> 22:41

KOŠARKAŠI Partizana završili su sa nastupima u Evrokupu jer su pred krcatim tribinama Beogradske arene posle produžetka, za koji su sami krivi jer su imali pobedu u rukama, izgubili četvrtfinalni meč od Burse sa 95:103. Turski klub će za plasman u polufinale igrati protiv Cedevita Olimpije, a crno-belima je ostalo da se za Evroligu bore jedinim preostalim putem koji vodi samo preko šampionskog trona u ABA ligi.

СУРОВ КРАЈ ЦРНО-БЕЛОГ СНА: Партизан испао из Еврокупа у шок-утакмици у Арени!

Foto: Twitter/KK Partizan

Dugo su "grobari" čekali međunarodni meč ovako velike važnosti, zato su i pohrlili u našu najveću dvoranu da podrže ljubimce jer sve urađeno u grupnoj fazi ovog takmičenja stalo je "samo" u prednost domaćeg terena u utakmici u kojoj poraz znači eliminaciju, a pobeda prolazak dalje. 


Ta "biti ili ne biti" situacija iznedrila je i gromoglasnu podršku sa tribina, i početnu stegnutost učesnika ovog takmičarskog duela, a na kraju krajeva - i kikseve kada se činilo da je trijumf neminovan, a desilo se upravo suprotno.

No, krenimo redom.

Bursa je još na početku bolje šutirala sa distance (4/6, naspram Partizanovih 1/8), ali su crno-beli dominirali u skoku (16:7) pa su imali i više prilika za napade. To, međutim, nisu iskoristili za veće vođstvo od tri razlike u prvoj, odnosno četiri u drugoj deonici. A kako su gosti kao po pravilu uspevali da dvominutnim jurišima anuliraju zaostatak, ili ga pretvore u vođstvo, sve češće se Željko Obradović nervirao, tražeći pravi recept da se meč "prelomi".


Ali, teško je bilo kakav plan sprovesti u delo kada se šutira samo 10/26 za dva poena, a 5/15 za tri, što je bio Partizanov učinak u prvom poluvremenu, koje je rešio u svoju korist sa 38:37. Ta prednost izgrađena je i sačuvana boljom igrom u odbrani nego na drugoj strani terena, iako je domaćin prilično velikih problema imao sa Dudzinskim i Bitimom.


A onda... Kada se činilo da će "konačno krenuti", treća deonica je od grotla Arene napravila na momente pozorišnu atmosferu. Bursa je zaigrala fantastično, kažnjavala skoro svaki kiks rivala, a njih je baš bilo, pa je u jednom trenutku semafor pokazao i 42:51 u korist gostiju.


Ipak, malo Panter, malo više Avramović, uz popravljanje kolektivne odbrane, smanjilo je zaostatak na "-4" do kraja tog perioda meča, pa se u poslednji ušlo sa nadanjem cele dvorane da će uslediti preokret za prolazak dalje. I, uz sjajne minijature Avramovića, pa Madara, Partizan je poveo, što je navijače nateralo da pred poslednjih šest minuta zapeva "Marš na Drinu", želeći da njihovi ljubimci, poput stiha iz čuvene pesme, "ne žale život svoj" u borbi koja ih je čekala.

Ali...

Jesu se borili crno-beli, ali i često grešili. Zato su čas vodili, čas gubili jer su izabranici dušana Alimpijevića uspevali da "vežu" trojke, pa je odluka pala tek u neizvesnoj završnici.

I to za pamćenje.

Ne po dobrom, po crno-bele.

Partizan je serijom 8:2 poveo sa 77:74, a tada je Bursa napravila veliku grešku, Lesor je presekao dodavanje iz auta i prodorom (u kome se možda prerano veselio pa nije vodio dovoljno računa o pravilnom vođenju lopte) doneo +5, i to 106 sekundi pre kraja.

Činilo se da je "to - to", ali... Prvo je Avramović promašio zakucavanje za odlazak na sedam razlike, onda je na +3, svega deset sekundi pre "već viđene pobede", Madar napravio prekršaj u napadu. I, sve to je Džon Holand kaznio trojkom kojom je izborio produžetak, jer Kevin Panter u preostalih sedam sekundi nije uspeo da sa distance promeni tada aktuelnih 84:84.

Tri od pet minuta produžetka bila su ujednačena, kada se o takmacima radi, ali su se onda desila tri kisa domaćih, osam uzastopnih poena Burse, uključujući četvrtu trojku junaka Burse, Holanda, da bi Bitim zakucavanjem doneo nedostižnih 89:97 sredinom 45. minuta. Za muk u Areni i početak slavlja Alimpijevićeve ekipe koja je izvela pravo malo čudo u najvećoj dvorani koju Srbija ima.

Partizan - Bursa 95:103 (20:20, 18:17, 22:27, 24:20, 11:19) posle produžetka

Dvorana: "Štark arena". Gledalaca: oko 20.000. Sudije: Danijel Irezuelo, Karmelo Paterniko, Džozef Bisan.

Partizan: Panter 13, Vukčević 2, Ledej 11, 9 sk, Zagorac, Avramović 23, 6 as, Koprivica 4, 10 sk, Dangubić, Mur 8, Glas, Lesor 20, 8 sk, Trifunović 3, Madar 11.

Bursa: Holand 17, Sezgun, Ozalp, Nidam 14, 5 as, Turen 3, Batuk, Al 4, Bitim 20, 10 sk Endrjuz 24, 8 sk, Hejs 6, 10 sk, Olmaz, Dudžinski 15.

KRAJ! Partizan - Bursa 95:103

Gotovo, Bursa je pobedila, ona ide dalje, Partizan je ispao iz Evrokupa!

45' - Greše sada jedni, pa drugi... Ostalo je još 30-ak sekundi, Bursa ima ogromnih 91:97 i bliža je, daleko bliža pobedi i plasmanu u četvrtfinale.

44' - Šok za šokom u Arini. Vodio je Partizan sa 89:87, a onda je usledila Bursina serija od 8:0. Jer, posle promašaja Avramovića, na drugoj strani terena Džon Holand svojom četvrtom trojkom iz petog pokušaja donosi 89:95 gostima. Obradović traži tajmaut. Malo manje od dva minuta do kraja (Tačnije, 1:54).

43' - Utku sa linije penala izjednačava rezultat, a kako je Partizan izgubio loptu (Ledej), posle tri promašene trojke Endrjuz pogađa s distance - 89:92

42' - Lesor zakucavanjem vraća +2 crno-belima, 89:87, još 3:02 do kraja produžetka.

42' - Ledej trojkom donosi prednost Partizanu, 87:86

41' - Počeo je produžetak. I, u prvom od pet minuta poentirali su samo gosti, koji košem Dudzinskog vode sa 84:86

Igraće se produžetak! Panter nije uspeo da sa osam metara pogodi trojku, ostalo je 84:84, igraće se još pet minuta. Neverovatno... Desetak sekundi pre kraja 4. deonice crno-beli su imali sve u svojim rukama, a onda onaj neoprezni ofanzivni faul Madara, pa trojka Holanda i... drama se nastavlja. 

40' - Džon Holand pogađa trojku! Nerešeno je, još 7,1 sekundi do kraja, Obradović traži tajmaut. Kakva drama!

40' - Dodatna drama u Areni. Jam Madar na +3 za Partizan pravi faul u napadu! Ostalo je još 10,7 sekundi da Bursa proba da trojkom izjednači.

40' - Avramović postiže za koš za Partizan, 81:77, a onda Holand promašuje trojku! Partizan ima loptu, Avramović je fauliran.

40' - Trojka Burse, 79:77! Poslednji minut!

39' - Greška za greškom. Bursa je opet napravila kiks, a na drugoj strani terena Avramović mogao da položi loptu u koš rivala, ali je krenuo da zakuca i - nije uspeo! Ostaje 79:74.

39' - Au, kakva nepažnja gostiju, kakva reakcija Lesora. Ukrao je loptu Bursi kada je ona uvođena u igru iz auta, a onda, uz "korak, dva tri" postigao koš za velikih 79:74. Velikih jer je do kraja ostalo 106 sekundi.

39' - Avramović je faulirao Bitima, ali crno-beli tek sada su dostigli "bonus". Oba tima imaju po četiri prekršaja u ovoj četvrtini, pa će svaki sledeći put doneti slobodna bacanja.

38' - Lesor koristi nepažnju odbrane gostiju da prodre sa leve strane i zakuca loptu - 77:74. A na drugoj strani terena Turem nije pogodio, pa Partizan ima priliku da uveća prednost uz 2:24 do kraja.

37' - Dudzinski košem iz utrčavanja u reket rivala smanjuje prednost Partizana na 75:74.

37' - Bravura mladog Jama Madara, koji se uz "roling" usred reketa rivala ne samo pobrinuo za koš, već i za faul čuvara, pa je sa linije slobodnih bacanja doneo Partizanu 75:72.

36' - Ledej pogađa trojku kojom oduševljava celu Arenu, nerešeno je, uz 4:16 do kraja - 72:72.

35' - Dudzinski pravi blok za Nidama, čija trojka poravnava rezultat, 69:69, a onda Turen takođe pogađa s distance (posle greške crno-belih u dodavanju). Vodi Bursa 69:72

34' - Lesor "ispravlja" promašaj Madara, vodi Partizan sa 69:66.

34' - Peva Arena "Marš na Drinu", greši Endrjuz u koracima, Partizan u prilici da seriju 7:2 kojom je otvorio četvrtu deonicu dodatno uveća, ali... Lesor je promašio šut, da bi potom Hejs napravio prekršaj u napadu, peti na ovom meču, koji je za njega završen. I dalje 67:66, lopta će biti za crno-bele.

34' - Posle novog promašaja gostiju, Jam Madar u kontri koju je započeo Panter donosi prednost Partizanu - 67:66 za navijačku erupciju (cela Arena je na nogama) ali i tajmaut koji traži trener Burse, Dušan Alimipijević.

Foto: Twitter/KK Partizan

33' - Oba tima su promašila trojke u poslednjim akcijama (Endrjuz, pa Panter). Ostaje 65:66.

33' - Gosti su prokockali još  jedan napad, ali Ledej je promašio trojku, posle čega je Lesor napravio treću ličnu grešku.

32' - Dobro su crno-beli otvorili ovu deonicu, uz gromoglasnu podršku. Avramović je pogodio trojku, Partizan gubi samo sa 65:66.

31' - Počela je četvrta četvrtina

Kraj treće deonice, Partizan gubi sa 60:64, nakon što je Bursa ovih deset minuta dobila sa 22:27. Ostala je još jedna četvrtina... Podsetimo, ko pobedi, ide u četvrtfinale (protivnik je Cedevita Olimpija, koja je ove sezone Partizan dobila dvaput u ABA ligi), a ko izgubi večeras - ispada iz Evrokupa.

30' - Trifunović je pogrešio, loptu je loše bacio Lesoru, pa je napad pripao gostima, a to iskoristio Endrjuz za vrlo lep prodor i pogodak za 57:64. 

29' - Meč je ušao u nešto sporiji ritam zbog prekršaja i slobodnih bacanja. A nakon što je Lesor iznova dvaput bio precizan (57:62) Bitim je napravio grešku u koracima, pa će Partizan ući u poslednji minut treće deonice sa loptom u posedu.

29' - Holand uzvrađa Lesoru, sa penala donosi 55:62 Bursi

28' - Matijas Lesor na "popravnom" pogađa oba slobodna bacanja, pa je zaostatak Partizana sad 55:60

28' - Lesor se lepo probio kroz reket rivala i poentirao iako fauliran, a nakon što nije ubacio dodatno slobodno bacanje, trojka Holanda donela je +7 Bursi (53:60). Tribine Arene su sada značajno tiše nego u prethodnom delu meča.

27' - Dva pogotka Burse posle tajmaut. Najpre je to učinio Hejs, posle pik-en-rola sa Nidamom, a onda je pogodio Bitim iskoristio što ga je čuvao znatno viši igrač da poentira pored Koprivice za uvećanje prednosti gostiju na 51:57.

26' - Kakav "juriš" Kevina Pantera! Dve brze trojke je postigao Partizanov košgeter, izazvao euforiju u Areni, pa je Dušan Alimijević, trener Burse, bio prinuđen da zatraži tajmaut kada je semafor pokazao 51:53.

24' - Aleksa Avramović svojim 12. poenom smanjuje zaostatak Partizana na 44:51.

Aleksa Avramović na meču Partizan - Bursa / Foto: Twitter/KK Partizan

24' - Novi promašaj Partizana, Avramović nije ubacio trojku, a Endrjuz sa čeone linije pogodio koš crno-belih, za 42:51 i privremeni tajac u Areni. Velika prednost Burse i, što je posebno loše za domaćine, potpuni pad njihove forme u ovoj utakmici...

23' - Mur je promašio trojku, lopta je izašla iz obruča, a na drugoj strani terena Hejs donosi Bursi velikih 42:49.

23' - Nova greška crno-belih, Balša Koprivica je izgubio loptu, a Derek Nidam doneo +5 gostima, 42:47. Obradović traži tajmaut

23' - Posle trojke fauliranog Pantera, Partizan je u narednoj akciji brzo izgubio loptu, što je kažnjeno zakucavanjem Bitima za vođstvo Burse od 42:45.

22' - Endrju Endrjuz na početku treće deonice predstavlja problem za Partizan, njegovim poenima Bursa je preuzela vođstvo od 38:41.

21' - Uz gromoglasno navijanje navijača crno-belih, počelo je drugo poluvreme.

Partizan je u prvom poluvremenu šutirao šutirao samo 10/26 za dva poena, a 5/15 za tri, no imao je 25 skokova, uz šest asistencija i po četiri izgubljene i osvojene lopte.  Bursa je šutirala 8/23 za dva poena, 6/10 za tri, uz popravljanje skok-igre (20 uhvaćenih lopti), 12 asistencija, dve osvojene i šest izgubljenih lopti. Njen najevikasniji igrač bio je David Dudzinski sa 11 poena, dva manje je ubacio Onuralp Bitim, a kod Partizana su se istakli Avramović sa 10 i Mur sa osam poena, dok je pet ubacio Ledej, po četiri Koprivica i Madar, tri Trifunović, a po dva Panter i Vukčević. Alen Smailagić nije u sastavu zbog povrede, dok se u strelce nisu još upisali Zagorac i Lesor, te Glas koji nije ni ulazio u igru.

Kraj poluvremena, uz prednost Partizana od 38:37, ali i čarku na terenu jer su se zakačili (bez navodnika, jer su se stvarno jedan za drugog rukama zakačili) Zagorac i Bitim pa potom ostali da se malo rasprave oko toga, ali se sve, srećom, završilo bez većih ili gorih posledica. 

20' - Posle promašaja Pantera, Zagorac je uhvatio loptu, pa potom dodao Muru koji je trojkom vratio Partizanu prednost - 38:37. Poslednji napad u drugoj deonici imaće gosti.

19' - Vodi Bursa pred kraj druge deonice. Trifunović promašio ceo koš, gađajući iz gula, a Nidam je ko zna koji put po redu pokrenuo kontranapad, koji je trojkom okončao Endrjuz za 35:37. U prethodnih minut i po, Džon Holand je pogodio koš Partizana uz prekršaj nad njim, a precizan je bio i Dudzinski, koji je dogurao do 11 poena.

17' - Dudžinski kruniše lepu kontru posle kiksa crno-belih, pa gosti izjednačuju, nekoliko sekundi po okončanju Žocovog tajmauta. Ali, ako su se navijači domaćih tada nervirali, odmah potom su bučno proslavili potez Avramovića, koji je pogodio trojku za 32:29.

16' - Sve zanimljvijia borba. Džon Holand je pogodio trojku iz levog ugla posle lepe akcije Burse, ali je odmah prodorom uzvratio Avramović - 29:27.

14' - Trifunović je dao dalekometnu trojku za erupciju oduševljenja u Areni, rival nije uspeo da uzvrati, ali nije uspeo ni Lesor da uveća prednost koja je ostala 27:24.

13' - Istopilo se ovih Partizanovih +4 za manje od dva minuta, Bitim je najpre pogodio koš crno-belih, a nakon dva dalekometna promašaja domaćih (Madar i Vukčević), te greške Bitima, Derek Nidam je ukrao loptu Lesoru, asistirao Davidu Dudžinskom, a ovaj poravnao na 24:24. Željko Obradović traži tajmaut, skroz je crven u licu posle ovih kikseva...

11' - Šestorica crno-belih dali su poene u prvoj deonici, predvodili su ih Mur i Avramović sa po pet, a drugu deonicu otvorili su pogocima Vukčević, a potom i Madar za 24:20.

Kraj prve deonice, 20:20. Partizan je u uvodnoj četvrtini šutirao 7/17 za dva poena, ali samo 1/8 za tri. Ostvario je 16 skokova i imao tri asistencije, te po dve osvojene i izgubljene lopte. Njegov rival je ubacio četiri trojke iz šest pokušaja, dvojke je šutirao 3/7, ali je bio inferiorniji u skokovima (svega sedam), a i četiri puta je izgubio loptu, osvojivši je samo jednom.

10' - Podigao se Nidam iz velike daljine na šut i pogodio. Na drugoj strani Madar je iskoristio rupu u odbrani rivala. Drugu vezanu trojku postigao je bivlji igrač Mornara, ovoga puta od tablu. I opet, loša odbrana turske ekipe što je kaznio Avramović košem uz faul Bitima - 20:20.

9' - Konačno je Partizan poentirao posle nekoliko propuštenih prilika. Lepo je Avramović napao odbranu Burse i položio levom rukom. Koš reprezentativca Srbije je natarao Dušana Alimpijevića da zatraži minut odmora - 15:14.

8' - Izgubio je Partizan loptu i to je iskoristio Bitim koji je iznudio faul od Lesora, a potom je realizovao jedno od dva slobodna bacanja. Domaćin je drugi vezani napad izgubio loptu. Nakon greške Ledej se preselio na klupu, dok je na parketu Tristan Vukčević.

7' - Dva vezana zicera je promašio Koprivica i na drugoj strani je to kaznio Endrjus plaganjem posle prodora - 13:13. Potom je i Ledej promašio zicer i crno-beli propuštaju prilike da se možda i odlepe.

6' - Nakon greške Nidama sudije su pokazale igračima da krenu ka klupama zbog prvog televizijskog tajm-auta.

5' - Koprivica je snažno zakucao posle ofanzivnog skoka, a onda je i Dalas Mur postigao prvu trojku za crno-bele na utakmici.

3' - Nema mnogo poena na startu utakmice. Prvi put je loptu kroz obruč provukao Zek Ledej, a na drugoj strani poentirao je David Dudžinski. Pre toga Kevin Panter je bio precizan uz faul i uspeo je da realizuje i slobodno bacanje.

2' - U strelce se upisao i Dalas Mur nakon promašaja Zeka Ledeja sa jedne strane i Dereka Nidama sa druge strane - 4:3. Strašno otvaranje utakmice Bitima. Drugi put na utakmici je bio precizan van linije 6,75.

1' - Prvi poen u osmini finala za crno-bele postigao je Balša Koprica, ali je na drugoj strani trojku za goste ubacio Onuralp Bitim.

Uoči meča

Pobednik ovog duela igraće u četvrtfinalu sa pobednikom duela između Cedevita Olimpije i Turk telekoma, a igra se samo jedan meč, te svaki kiks znači i eliminaciju.

Uz "vatreni" podsticaj sa tribina Beogradske arene, crno-beli iza sebe imaju i seriju odličnih rezultata, a ono još važnije, i uspona forme koja je došla u najvažnijem trenutku. Otud i uloga apsolutnog favorita pripada njima.

- Ovo je najbitniji deo sezone, kako u Evrokupu, tako i ABA ligi. Imamo dosta informacija o Bursi, to je ekipa koja je rasla kroz sezonu. Moj mladi kolega Alimpijević radi izvanredno, uhvatili su dobar ritam, pogotovo poslednja dva meseca. U svakom trenutku znaju šta žele da rade na terenu - naglašava trener Partizana Željko Obradović, dodajući da su svi prvotimci spremni da daju svoj doprinos.

BONUS VIDEO: PARTIZAN je proslavio 30 godina od najvećeg uspeha u istoriji - osvajanja Evrolige

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!