TENISKA DRAMA: Novak Đoković na jedvite jade i uz mnogo sreće pobedio na Srbija openu, Laslo Đere umalo priredio senzaciju

Novosti online

20. 04. 2022. u 20:31 >> 20:33

NOVAK Đoković je, teže nego što su mnogi mislili, uspeo da se vrati na staze uspeha. Posle velike drame, u drugom kolu Srbija opena savladao je Lasla Đerea, 50. na ATP listi, posle preokreta sa 2:6, 7:6(6), 7:6(4).

ТЕНИСКА ДРАМА: Новак Ђоковић на једвите јаде и уз много среће победио на Србија опену, Ласло Ђере умало приредио сензацију

M. Vukadinović

Željno je beogradska publika, a i ne samo ona, iščekivala prvi takmičarski nastup Noleta posle rane eliminacije u Monte Karlu, ali željno je taj meč iščekivao i Đere.

Silno motivisan, a fantastično pripremljen, gospodario je terenom, delujući na momente kao osoba koja je potpuno rešena da iskoristi svaku nesigurnost u igri favorita.


A najviše u čemu je Nole grešio bili su uvodni servisi. Ubacio ih je samo 43% u prvoj deonici, pa je inicijativu skoro vreme imao njegov suparnik. A ne samo da ju je imao, već ju je i koristio, pa je na prilično impresivan način osvojio uvodni set.


U drugom je, međutim, Đoković zaigrao dosta bolje, skoro dvostruko kvalitetnije je izvodio prve servise, pa otuda i njegovi konkretniji pokušaji da, posle svakog vođstva osvojenim servis-gemom, pokuša da osvoji i tuđe.


Međutim, nakon što je Nole prokockao tri brejk šanse za 2:0, Đere je značajno konsolidovao svoju igru, sve češće je pogađao uglove terena ili same linije, pa se Đoković u jednom trenutku i prilično glasno prodrao, nezadovoljan kako se situacija odvija.


A najteže mu je bilo kada je, posle serije svojih grešaka i, gotovo istovremeno, Laslovih bravura, čak i mreža "stala" na stranu suparnika, koji je poen kasnije uspeo da napravi brejk za 4:3. No, ne bi bio Đoković to što jeste, da nije vratio i taj brejk, odmah u sledećem gemu, i to iako je gubio sa 40:15, pa potom spasao brejk loptu u idućem...
Povevši uz te dramatične trenutke sa 5:4, Novak je imao inicijativu, no nije uspeo da je kruniše brejkom za osvajanje seta, iako je imao tri takve prilike za brejk/set loptu pre nego što je u maratonskom gemu Đere izborio taj-brejk.


On je protekao uz bravure obojice, i kada se o servisima, i kada se o njihovom vraćanju radi, i kada se radi o Đokovićevom trudu u odbrani, i majstorskim servisima, ali i bekhendima Đerea. Na kraju, posle 4:3 za Lasla, Đoković je "vezao" tri poena, pa došao do 6:4 i dve uzastopne set-lopte. Ali, obe je propustio zbog kvalitetne i vrlo prisebne igre 50. tenisera na svetu, pa je time, privremeno, produžio dramu. A kako je upravo Đere poslao lopticu u aut prilikom sledeće razmene, Nole je došao do treće set-lopte, koju je iskoristio preciznim bekhendom.

M. Vukadinović


Treća deonica počela je burno, brejkom Đokovića, koji je odmah u sledećem gemu "anuliran", a onda su na red došli izvrsni servisi i kratki gemovi koji su neizvesnost održavali sve do završnice.


U njoj je Đere pri vođstvu od 4:3 imao dve uzastopne brejk lopte, ali nakon što je jednu "sam" propustio, za drugu neiskorišćenu kriv je postao neko od gledalaca koji je koristio blic prilikom fotografisanja. Nole se potom "spasao", nastavio rezultatsku trku za rivalom koji je konstantno igrao dobro u servis-gemovima, pa se drama produžila. Na 6:5, u maratonskom nadmudrivanju, 50. sa ATP liste spasao je dve brejk lopte (drugu uz "podršku" mreže), osvojio taj gem, a Noletovi dobro početni udarci izborili taj-brejk.


On je rešen posle nove porcije neizvenosti, vođstva Đerea od 4:3 i neverovatnog zicera koji nije iskoristio iako je bio na metar od mreže, pa je Đoković odmah potom "dodao gas", vrlo riskantnom igrom dodatno uzdrmao poljuljanog rivala, a minut kasnije i proslavio pobedu.

Njegov naredni rival biće Miomir Kecmanović, s kojim će se nadmetati za plasman u polufinale.

 

Đoković - Đere 2:6, 7:6(6), 7:6 (4)

 

6:6 - Posle tri sata i 13 minuta borbe, taj-brejk će odlučiti pobednika!

5:6 - Strašan gem su odigrali naši reprezentativci. Novak je imao istinske bravure sa osnovne linije, uključujući i "dropšot" na gem-loptu rivala, koji je izveo tako savršeno, da je skoro sva publika počela da skandira "Nole, Nole!". Ali, izvodio je majstorije i Đere, kako iz servisa, tako i prilikom dugih razmena sa osnovne linije, kada je dobro kombinovao bekhend i forhend udarce, dovodeći favorita u bezizlaznu situaciju. Ali, kako je svojom agresivnošću ulazio i u greške, dve uzastopne su i donele Novaku brejk šansu, šestu na ovom meču, a prvu u gemu. Fantastičnom bekhend paralelom Đere je nagovestio da će on osvojiti naredni poen, a ne Đoković, što je potom i potvrdio snažnim forhendom. Ipak, Nole je došao do još jedne brejk prilike, koju je Laslo anulirao uz "podršku" mreže, da bi potom Đere uspeo da povede i pravi maratonski gem osvoji maestralnim bekhend "skraćivanjem" udarca.

5:5 - Ne da se Đoković. Štaviše, odigrao je gotovo savršen servis-gem, poveo za minut i po sa 40:0, potom je Đere rizikovao na drugi servis rivala i osvojio poen, ali dalje od toga nije mogao. 

4:5 - Đere opet igra izvrsno u svom servis-gemu, nije ga omela ona prethodna situacija. Na gem je od pobede, Đoković će servirati da se ovaj izuzetno zanimiljiv duel dodatno produži.

M. Vukadinović

4:4 - Au, kakva situacija! Đere je imao dve uzastopne brejk lopte, ali je onda Novak to uspeo da "reši" u svoju korist. Malo svojim bravurama, malo (više) zahvaljujući drugim stvarima. Recimo, kod prvog poena Đere je sam pogrešio, a drugu brejk šansu je prkockao "uz pomoć" jednog gledaoca, koji je koristio blic prilikom fotografisanja, pa su ga i Đere i sudija Marijana Veljković molili da se to ne radi više. Ali, slaba je to bila uteha Laslu, koji je od 15:40 došao do toga da njegov rival osvoji gem.

3:4 - Đere i dalje servira fantastično. Ne neodbranjivo, ali dovoljno da izbaci Novaka iz željene pozicije kojom vraća taj početni udarac, pa odmah potom sledi inicijativa 50. tenisera sveta. To je, uz dva loša Noletova "riterna", i donelo sada Đereu četvrti osvojeni gem u trećem setu. Još dva mu nedostaju za pobedu, Novaku (koji sledeći servira) tri. Naravno, ako rezultat bude 5:5, za pobedu će biti potrebno ili osvojiti dva naredna gema, ili, ako bude 6:6, taj-brejk će odlučivati.

M. Vukadinović

3:3 - Za manje od dva minuta Đoković je poveo sa 40:0, potom izgubio jedan poen, ali sledeći, uz sudijsku proveru "na licu mesta", osvojio i iznova došao do izjednačenja u broju osvojenih gemova.

2:3 - Posle dva gema u kome su akteri koji iščekuju servis osvojili najpre nula, a potom jedan poen, sada je Đokvović "dogurao" do "čak" dva na servise Đerea. Ne i dalje od toga, pa je Laslo po treći put poveo u trećem,  odlučujućem setu.

2:2 - Odlično sada servira i Đoković. Samo jedan izgubljen poen i - gem je osvojen. Borba se nastavlja.

1:2 - Ekspresno je Laslo Đere osvojio servis-gem, bez izgubljenog poena. Još uvek nema ni najmanje naznake kome će pripasti pobeda...

1:1 - Brejk Đerea! Novak Đoković nije uspeo da udvostruči prednost koju je stekao na početku drugog seta. Ušao je u rane probleme sa servisima, a sve "začinio" prejakim forhendom kojim je "svoj" gem izgubio. 

0:1 - Brejk Đokovića! Drama ne samo da se nastavlja, nego njen intenzitet postaje sve veći. Servisima je treći set "otvorio" Đere, Đoković ga odmah "napao", stvorio dve uzastopne brejk šanse, ali nije realizovao ni njih, ni treću, već tek četvrtu, kada je Laslo poslao bekhend dijagonalu u aut.

Đoković je osvojio taj-brejk, time i drugi set, pa će treći odlučivati! Taj-brejk je protekao uz bravure obojice, ali posle 4:3 za Lasla, Nole je "vezao" tri poena, pa došao do 6:4 i dve uzastopne set-lopte. Iako je obe propustio zbog kvalitetne i vrlo prisebne igre 50. tenisera na svetu, Đere je potom poslao lopticu u aut prilikom sledeće razmene, Nole je tako došao do treće set-lopte, koju je iskoristio preciznim bekhendom.

6:6 - Igraće se taj-brejk! Đere je isprva za nijansu bio kvalitetniji u veoma kvalitetnim razmenama udaraca, ali... Poveo je sa 40:15 uz dve "intervencije" Veljovićeve, da bi potom napravio dva kiksa. Na to izjednačenje reagovao je podizanjem teniske agresivnosti, "udaljio" je Novaka od osnovne linije, pa se njihova borba nastavila. Ali, ta agresivnost je bila kao mač sa dve oštrice, pa se "desila" i ta druga - Đere je pogodio liniju i tako omogućio Đokoviću brejk/set loptu, no nju je anulirao za tili čas dobim servisom. Imao je potom Novak još dve takve prilike, a treću set-šansu je "začinio" nestvarnom igrom u odbrani. Iako se tri, četiri puta odbranio od suparnikovih servisa, poen je pripao Laslu, koji je potom uspeo da, privremeno, povede, pre novog, šestog izjednačenja. Dva naredna poena Đere je osvojio izuzetnim forhendima, pa je na red došao taj-brejk.

6:5 - Poveo je Đoković posle prilično, prilično interesantnog gema. Vodio je Đere sa 0:30 na Noletove servise, ali je potom odigrano još osam vrlo kvalitetnih poena, uz nerviranje jednog, pa drugog tenisera, silazak Marijane Veljović sa sudijske stolice da utvrdi da li (ispostavilo se završna) prednost treba da pripadne Laslu ili Novaku, a koji trenutak kasnije Đoković je osvojio servis gem, pa će Đere sledeći servirati da bi izborio taj-brejk. 

5:5 - Laslo Đere je možda 50. na ATP listi, kao što tvrdi Asocijacija teniskih profesionalaca, ali igra - vrhunski. Još jedan izuzetan servis-gem, i to uz nekoliko dugih razmena udaraca, koji je osvojio uz samo jedan izgubljeni poen.

5:4 - Kakav gem... Đoković ne samo da je u jednom trenutku gubio sa 0:30, već je upravo kod tog drugog poena "proklizao" želeći da stigne do jedne "skraćene" loptice, a odmah potom se uhvatio za levu preponu, što je zabrinulo njegove navijače. Ipak, Nole je potom osvojio dva poena u nizu, činilo se da se vraća na pravi način, da bi ga potom Đere sjajno odabranim udarcem "uhvatio na pogrešnoj nozi" i došao do brejk lopte. Đoković je servis-"vinerom" izjednačio, da bi sa dva brzopotezna rešenja osvojio gem i to proslavio stisnutom pesnicom.

M. Vukadinović

4:4 - Brejk Đokovića! Sve dramatičniji meč... Imao je Đere 40:15, dve šanse su pred njim bile da osvajanjem jednog poena uveća prednost na 5:3, ali je Đoković zaigrao "ono svoje", "neprelazno u odbrani", a izuzetno u ofanzivnim delovima razmena udaraca, pa je sa četiri uzastopna poena napravio brejk i poravnao rezultat. Borba se nastavlja.

3:4 - Brejk Đerea! Auh, kakva je sada bila teniska napetost na Centralnom terenu... Đoković je servisima pokušavao da dođe do novog vođstva u broju osvojenih gemova, ali je Đere često uspevao da ga iznenadi agresivnošću, iako se nalazio u defanzivi. I, kada je Laslo izgradio brejk priliku, a nju Nole anulirao dobrim potezima, do druge takve šanse Đere je stigao uz "pomoć" mreže. Izvinio se tada favoritu, jer ga je nagla promena putanje loptice zbunila, ali za sledeći poen nije imao razloga da se izvinjava - Đoković je forhend paralelu poslao u aut, čime je Đere došao do brejka.

3:3 - Ne da se Đere! Izuzetno sigurno igra u "svojim" gemovima, onima u kojima razmene udaraca počinju njegovim potezima, pa iako je Đoković jednom dobrom forhend dijagonalom pripretio, dalje od dva osvojena poena nije uspeo da dođe. Novak će sledeći i servirati, još uvek bez brejka u drugom setu, a jedine brejk šanse (i to tri) imao je Đoković u drugom gemu ove deonice.

M. Vukadinović

3:2 - Rasplamsala se borba! I ne samo da je vrlo zanimljivo dok traju razmene udaraca, već i posle njih. Kada je, posle velikih napora pri rezultatu 40:40, Nole uspeo da povede, okrenuo se u stranu i izdrao se na nekoga. Nije ostalo baš najjasno na koga, ali bilo je tu rečenica, dve, koje su započele sa "Ajde, bre!", ali ostalo nije bilo razumljivo. A posle tog izliva besa, te kratkotrajnog "trzaja" Đerea koji je pripretio novim izjdnačenjem, Nole je svog suparnika naterao na greške, pa je, uz pomalo "kiseli" osmeh (u stilu "da li je moguće da ovoliko grešim kod nekih osnovnih stvari?!") otišao da predhne.

2:2 - Jeste Đoković značajno podigao nivo svoje igre, ali kako Đere nije dopustio da opadne njegov kvalitet tenisa, upravo je zahvaljujući tome osvojio još jedan servis-gem, izjednačivši na 2:2 uz samo jedan izgubljeni poen. Sjajan tenis u Beogradu u ovim trenucima...

2:1 - Фантастично сада сервира Ђоковић. Од осам почетних удараца у овој деоници, само један није послао где треба. А управо је тим сервисима освојио гем без изгубљеног поена. Потпуно другачија слика у односу на први сет, када је Ноле, подсетимо, прецизно извео само 43% првог сервиса.

1:1 Kakav gem! Daleko konkretnije deluje Đoković u drugoj deonici nego što je to bio slučaj u prethodnoj. Pokušava da napadne rivala svakim udarcem, a ta agresivnija igra mu je donela i dve brejk lopte u nizu (15:40). Međutim, jedna loša Noletova procena prepolovila je tu prednost, da bi potom Đere izveo bravuru - osvojio je direktan poen pogodivši forhendom nebranjeni deo terena iz to iz punog trka, na čemu mu je i Đoković čestitao, podigavši palac. Imao je potom Laslo i zicer kod mreže, za vođstvo, ali je lopticom pogodio mrežu, da bi novo izjednačenje, posle Đokovićeve treće brejk prilike, donela Noletova loša bekhend procena. Đere je zatim servis-"vinerom" poveo, no morao je to da uradi još jednom pre nego što je osvojio "svoj" gem.

1:0 - Novak Đoković je odlično odigrao prvi gem drugog seta. Servirao je daleko bolje nego u uvodnom setu (u kome je svega 43% prvog servisa poslao u za to predviđeno polje), a podigavši to na 80% preuzeo je inicijativu već od prvih poena i ubedljivom igrom dođao do vođstva.

17.51 Najnovija vest - DOSAD NEZABELEŽENO: Vimbodon zvanično zabranio učešće Rusima i Belorusima, i to zbog Putina!

2:6 - Set osvaja Laslo Đere! Maestralno je 50. teniser sveta odigrao ovu deonicu, a poslednji gem je osvojio iako je Nole došao do svoje prve brejk lopte. Nema šta, ma koliko neverovatno delovalo, ali ovih 2:6 je potpuno zasluženo po svemu viđenom.

2:5 - Brejk Đerea! Em Đoković retko kada pošalje prvi servis gde treba, em njegov rival fantastično bira udarce. Za tili čas je drugi put na ovom meču napravio brejk i serviraće za osvajanje prvog seta!

M. Vukadinović

2:4 - Nastavlja Đere da briljira. Uz samo jedan izgubljeni poen osvojio je servis gem i poveo sa dva razlike. To, možda, i ne treba da čudi jer Laslo ubacuje preko 70% prvih servisa gde i treba, a Đoković je čak ispod 50% uspešnosti kada se o uvodnom udarcu radi.

2:3 - Auh, ala se muči Đoković na ovom meču. Deset poena morao je da odigra u svom servis gemu, spasao je dve nove brejk lopte (svaki put kada je Nole izvodio prvi udarac, Đere je imao bar jednu priliku da mu "oduzme" servis), da bi na kraju ipak nekako pronašao način da priđe na gem zaostatka.

1:3 - Pokušao je Đoković da dođe i do svog prvog brejka, čak se činilo da je bolji akter ovog duela u četvrtom gemu, ali samo do 30:30. Naredna dva poena osvojio je njegov suparnik.

1:2 - Delovalo je da se Nole "budi" kada je u svom drugom servis gemu na meču poveo sa 30:15 i kontrolisao zbivanja u narednom poenu. Ali, taj poen je, zbog njegove greške, pripao rivalu, koji je potom i poveo, pa došao do brejk šanse za 0:3. Ipak... Đokovićev "drop-šot" je poravnao rezultat, da bi potom Novak osvojio i dva naredna poena, pa se tako "upisao" na semafor.

0:2 - Kako igra Laslo Đere na početku meča... Nestvarno dobro. Za tili čas je došao do 40:0, nateravši Novaka na greške u prvom i trećem poenu, dok je onaj između njih osvojio asom, da bi potom 50. igrač sveta na "nuli" ostavio Đokovića dobivši i četvrti poen, a šesti u nizu.

M. Vukadinović

0:1 - BREJK ĐEREA! Đoković je prvi servirao i odmah kiksnuo. Odgovarao je Đere na uvodne izazove, izjednačavao na 15:15 i 30:30, a onda je Laslo uspeo da pogodi osnovnu liniju, što je zbunilo Noleta, pa je autsajder uspeo da dođe do brejk lopte. Nju je i iskoristio jer je naredna razmena udaraca završena prejakim pokušajem prvog nosioca - 0:1.

17.10 - Počeo je meč! Đoković prvi servira

 

17.08 - Zagrevanje se polako privodi kraju, pa će uskoro uslediti prvi međusobni takmičarski duel Đokovića i Đerea. Novak u ovaj meč ulazi kao najbolji teniser sveta, a Laslo kao 50. na ATP listi.

17.00 - Takmaci su izašli na teren. Uslediće kratkotrajno zagrevanje, pa početak susreta.

Uoči meča

Naš teniski derbi trebalo je da bude treći na programu, čiji je početak prvobitno bio zakazan za 11 časova. Međutim, desile su se dve važne stvari.

Prvo je kiša odložila početak uvodnih mečeva, pa i na Centralnom terenu na kome se željno iščekuje Noletov nastup, a onda je došlo i do otkazivanja jednog duela koji je trebalo da prethodi okršaju Đoković - Đere.

Naime, nedugo nakon što je kiša stala i mečevi počeli da se igraju (prvi su na Centralnom terenu Miomir Kecmanović i Džon Milman), organizatori su saopštili da je Roman Safjulin predao meč Karenu Hačanovu, pa će odmah po završetku prvog susreta, na igralište izaći reprezentativci Srbije.

Imajući u vidu da su oko 14.30 počeli mečevi, a da je Miomir Kecmanović savladao Džona Milmana u 16.45, za očekivati je da će Đoković i Đere početi da se nadmeću nešto posle 17 časova, iako se, kada je kiša stala, najpre mislilo da će najbolji teniser sveta igrati od 18 sati.

BONUS VIDEO: Novak Đoković nije među troje tenisera s najvećom zaradom u 2021.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

MORAO SAM DA IGRAM POD RUČNOM: Nadal brutalan posle poraza u Barseloni, navijači zabrinuti