NIKOLA JOKIĆ DOBIO "POLICAJCA": Denver prelomio, najneverovatniji NBA igrač potpisao za Nagetse (VIDEO)

D. N.

26. 02. 2022. u 16:35

NIKOLA Jokić je u ovogodišnjem prelaznom roku u NBA ligi možda priželjkivao neka pojačanja, možda je i bio zadovoljan onim čime Denver Nagetsi raspolažu, ali - uprava je rešila da se ekipa ipak osnaži, i to centrom.

НИКОЛА ЈОКИЋ ДОБИО ПОЛИЦАЈЦА: Денвер преломио, најневероватнији НБА играч потписао за Нагетсе (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug

Ne bilo kakvim centrom, već po mnogima "jednim od najluđih u NBA ligi", koji sada igra taman koliko i taman kako treba da bi povredama skrhanoj ekipi iz Kolorada pomogao da nastavi sa pobedama.

Denver je, naime, posle desetodnevnih proba, obavestio košarkašku javnost da je Demarkus Kazins potpisao ugovor sa Nagetsima do ove kraja sezone.

A tokom osam takmičarskih nastupa za ekipu trenera Majkla Melouna, Kazins je ostvario isto toliko pobeda, "razmrdavši" prilično rezerviste koji su muku mučili sa rivalima kada bi većina startera odmarala.

- Mi u svlačionici imamo grupu sjajnih momaka, koj inisu uvek spremni da održavaju red među sobom ("to police", održavati red). A Demarkus se baš komotno oseća, i dovoljno samouvereno, da baš to radi ovoj grupi. Daje nam čvrstinu, ali i oštricu koju želite u ovom timu", rekao je strateg Denver Nagetsa o nekadašnjem reprezentativcu SAD i novom "policajcu" u svlačionici Jokićevog kluba.

Demarkus Kaziins i Miroslav Raduljica na meču između američke i srpske košarkaške reprezentacije - Foto: Tanjug/AP

Demarkus Kazins - (nestašna) biografija

U pitanju je četvrostruki učesnik NBA Ol-stara, osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. i zlata na Svetskom prvenstvu održanom dve godine ranije, u Španiji.

Ovaj 31-godišnjak, inače peti pik s NBA drafta 2010, tada je izabran od strane Sakramento Kingsa, u kojima je proveo sedam sezona i... iako je briljirao kao retko koji centar u tom periodu, praktično je "sam razorio 'kraljeve'", kako su tada pisali pojedini američki novinari.

Već u drugoj sezoni u najjačoj ligi sveta "tražio je da ga trejduju u neki drugi klub", nezadovoljan što ga je, zbog ponašanja, trener Pol Vesfal vratio kući sa utakmice protiv Nju Orleansa, da bi nedugo zatim Kazins bio suspendovan na dva meča jer je fizički nasrnuo na čuvenog člana Sparsa, tada već TV komentatora, Šona Eliota, jer je čuo da ga je ovaj kritikovao u prenosu. 

Mesec dana kasnije u decembru 2012, Kingsi su ga suspendovali "do daljnjeg" zbog "neprofesionalnog ponašanja", ali je kazna potrajala svega dva dana. Ovaj centar je završio sezonu sa rekordima karijere u indeksu korisnosti i procentu šuta iz igre, ali je "vodio" u NBA i po tehničkim greškama (16), a usput bio i isključivan sa utakmica i suspendovan i od strane rukovodstva lige i od strane kluba.

Iako se činilo da se u septembru 2013. konačno smirio, kada je potpisao novi četvorogodišnji ugovor sa Sakramentom (vredan 62 miliona dolara), te iste sezone, u februaru 2014, suspendovan je jer je udario Patrika Beverlija u stomak.

Krajem pomenute godine mu je dijagnostifikovan virusni meningitis, pa je morao da pauzira, ali se vratio u svom stilu, sa 27 poena i 11 skokova protiv Milvokija. U porazu Kingsa, kojih je bilo na pretek, pa je i Demarkusu Kazinsu polako "pucao film".

Briljirao je on i dalje na terenu (na primer, čuvena je njegova utakmica protiv Hjustona u aprilu 2015, kada je ostvario 24 poena, 21 skok, 10 asistencija, šest blokada i tri "krađe" (ali, takođe je okončana porazom), uspevao je da ima i mečeve na kojima je dogurao i do 56 poena (protiv Šarlota, u porazu posle dva produžetka), ali...

Nastavio je da se ponaša onako kako je navikao, kao što su Kingsi nastavili da žive bez učešća u NBA plej-ofu.

Recimo, već u februaru 2017, Kazins je suspendovan jer je za manje od četiri meseca šampionata "dogurao" do 16 tehničkih grešaka, a odmah potom je kažnjen i za 25.000 zbog neprimerenih komentara i gestikulacija na kraju meča sa Golden Stejtom.

Demarkus Kazins / Foto: Tanjug/AP

"Kraljevima", u čijoj je upravi tada bio i Vlade Divac, tada je prekipelo, pa je Kazins "predat" Nju Orleansu, gde je solidno igrao (oko 25 poena po meču i 10 skokova tokom sezone i po u Hornetsima), da bi se potom preselio u Golden Stejt za koji je odigrao samo 30 utakmica, a onda su usledile minijaturne uloge u Hjustonu (25 mečeva za sezonu) i Klipersima (16, te iste).

Početak ovog prvenstva proveo je u Milvokiju, gde je ostvarivao 9,1 poen i imao 5,8 skokova za nešto manje od 17 minuta nastupa po meču.

Baksi su ga se odrekli 6. januara, nedugo  nakon što je ostvario 22 poena, uz osam skokova i četiri asistencije protiv Dalasa, a "zahvalnica" mu je uručena posle 15 poena i 10 skokova protiv Toronta.

U Denveru se tokom desetodnevnih probi pokazao kao sasvim pristojna zamena Nikoli Jokiću.

Igrao je skromnih 13 minuta po meču, uz proseke od 6,1 poena, 6,3 skoka i 1,1 asistenciju.

Naravno, nije baš mogao da pobegne od starih navika, pa je u tih osam mečeva i isto toliko pobeda Nagetsa bilo i tehničkih grešak aza Kazinsa, a i isključenja...

Ipak, ono što je mnogo važnije od ovih sitnih nestašluka, jeste čvrstina koju i u igri, a i u svlačionici, Demarkus Kazins donosi ekipi Nagetsa. Sa svojim starim znancem iz Sakramenta, trenerom Melounom, koji je jedini u ligi ovih meseci verovao da čuveni centar i te kako još uvek ima šta da ponudi u NBA mečevima, dokazao je da voljan da, znanjem i iskustvom, pripomogne Jokiću i ostalim saigračima.

Kada se u ekipi (nezvanično, u drugoj polovini marta) priključe Džamal Marej i Majkl Porter junior...

... mogla bi to da bude baš, baš zanimljiva postava, sposobna da mnogima pomrsi račune, iako ne treba zaboraviti da će duga odsustva (naročito Marejevo) sigurno uticati na njegove "uvodne" nastupa po povratku takmičarskim mečevima.

Nikola Jokić - statistika u ovoj sezoni

Podsetimo, Nikola Jokić i ove sezone ima fantastičnu statistiku u NBA ligi: prosečno postiže 26 poena po meču, ima čak 13,8 skokova po utakmici, uz 7,9 asistencija po takmičarskom nastupu.

Šta sledi za Jokića i Denver?

Nikola Jokić i Denver naredni meč igraju u nedelju, tri sata iza ponoći po srednjeevropskom vremenu, kada će ugostititi istog rivala čiji su preksinoć bili gosti - Sakramento Kingse.

Demarkus Kazins u prošlom meču sa "kraljevima" nije igrao, jer ga Denver još nije bio registrovao (iz nekih sitnih, administrativnih razloga, koji imaju veze sa ukupnim troškovima za plate na godišnjem nivou), pa će biti vrlo zanimljivo videti kako će se protiv bivšeg kluba ponašati ovoga puta.

U ovom trenutku Nagetsi su, uz učinak 34-25, šesti u Zapadnoj konferenciji NBA lige, a Sakramento 13. na "zapadu" sa 22-39. 

BONUS VIDEO Kako je Beograd dočekao košarkaše koji su u Indijanapolisu dobili i "Drim tim"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili