SVET JE ZGROŽEN: Američki mediji sramno "sahranjuju" Novaka Đokovića

D. N.

25. 02. 2022. u 15:39

NOVAK Đoković je posle poraza u četvrtfinalu turnira u Dubaiju, i to od 123. tenisera sveta, doživeo novi udarac zapadnih medija.

СВЕТ ЈЕ ЗГРОЖЕН: Амерички медији срамно сахрањују Новака Ђоковића

Tanjug/AP

Jirži Veseli se pobrinuo za senzaciju, pobedio je Novaka Đokovića, a time doprineo i da se prekine Noletov niz teniske vladavine. 

Đokovićev rekord od 361 sedmice na vrhu ATP liste će biti zaustavljen narednog ponedeljka, ali... to nije jedina "nevolja" kroz koju prolazi srpski teniser.

Krenimo, ipak, redom.

Američka novinska agencija Asošijejted pres je možda i najveća, a svakako i najuticajnija u svetu medija. Stara je 175 godina, ima preko 3.300 zaposlenih širom planete, a njene vesti svakodnevno prenose 1.300 novina, TV i radio stanica, te internet portala. Bar je toliko bilo pretplatnika 2016, po zvaničnom završnom računu ove kompanije.

Dakle, kada AP nešto "pošalje u etar", to onda stiže do miliona ljudi. Time se lako i obaveštava svet, ali i lako kroji javno mnjenje ako se nešto pogrešno objavi, ili se izostavi deo istine.

A upravo se to desilo u vezi sa, još uvek, najbolje rangiranim teniserom sveta.

Novak Đoković i Jirži Veseli posle meča u Dubaiju. Tanjug/AP

Naime, juče je Asošijeted pres ovako preneo svetskoj javnosti izjavu Jiržija Veselog odmah po završetku meča, kada je upitan o tome što će Danil Medvedev naslediti Novaka Đokovića na čelnoj poziciji svetskog rangiranja:

- To je sjajna stvar za tenis. Mislim, to da imamo nekog novog svetskog broja jedan, rekao je Veseli u intervjuu na terenu, dodajući: - Tenisu je, naravno, potreban novi broj 1. Nova generacija dolazi i mislim da je to sjajno.

Međutim, Jirži Veseli je rekao još nešto, a to američka novinska agencija nije emitovala u svojoj vesti o njegovoj pobedi nad Noletom.

Tačnije, ovo je od reči do reči što je češki teniser izjavio posle pomenutog meča:

- Naravno da je sjajno za tenis, bar se meni čini, da imamo nekog novog na svetskom broju 1. Svi znamo da je Novak propustio Australijan open, ali je on i pored toga takav šampion, koji je bio svetski broj 1 čak 361 nedelju. Svakako da su tenisu potrebni novi 'brojevi 1', jer nove generacije stižu i mislim da je to sjajno.

Foto: Twitter

Izostavljanje tako obične, a tako iskrene pohvale Novaku Đokoviću za ono što jeste istinski podvig, izostavljanje i činjenice da je bio prinuđen da propusti Australijan open, čiji je rekorder po broju titula, prilično je razbesnelo Noletove navijače.

Oni su to nezadovoljstvo iskazali na društvenim mrežama, ali... teško se može očekivati da će AP reagovati u ovom slučaju kao kada je, na primer, sproveo istragu 2017. zbog optužbi da je dao nacističkom režimu Hitlerove Nemačke svoju foto-arhivu za antisemitsku propagandu. 

Teniseri sa najviše nedelja na prvom mestu ATP liste


1. Novak Đoković (Srbija) 361
2. Rodžer Federer (Švajcarska) 310
3. Pit Sampras (SAD)  286
4. Ivan Lendl (Čehoslovačka) 270
5. Džimi Konors (SAD) 268
6. Rafael Nadal (Španija)  209
7. Džon Mekinro (SAD) 170
8. Bjern Borg (Švedska)  109
9. Andre Agasi (SAD) 101
10. Lejton Hjuit (Australija) 80

BONUS VIDEO: Novak Đoković nije među troje tenisera s najvećom zaradom u 2021.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna