ZEMLJA KOŠARKE! Pešićevi "orlovi" fenomenalni, Srbija kroz dramu krenula ka Mundobasketu

D. N.

25. 11. 2021. u 19:30 >> 22:01

KOŠARKAŠKA reprezentacija Srbije pobedom je otvorila kvalifikacije za Svetsko prvenstvo: predvođeni povratnikom na mesto selektora, Svetislavom Pešićem, oslabljeni "orlovi" su u Beogradu savladali Letoniju sa 101:100, i to u meču u kome im isprva ama baš ništa nije uspevalo u odbrani. Ali, ne bi ovo bila "zemlja košarke" da ne postoje rešenja za muke na terenu, što su Pešićevi izabranici i pokazali u nastavku utakmice.

ЗЕМЉА КОШАРКЕ! Пешићеви орлови феноменални, Србија кроз драму кренула ка Мундобаскету

KSS

Kada šutirate u prvoj četvrtini sjajnih 10/12 za dva poena, 2/3 sa distance, a iskoristite oba slobodna bacanja, to bi, obično, trebalo da znači da igrate tako impresivno, da rival ne zna šta ga je snašlo. Ali, iako su ovo statistički podaci Srbije iz uvodne deonice, u njoj su "orlovi" uglavnom sve vreme jurili zaostatak, jer je rival igrao prilično nestvarno.

Letonija je za celu prvu četvrtinu promašila samo jedan jedini šut. Pogodila je svih sedam za dva poena, dala pet trojki iz šest pokušaja, realizovala sva četiri "penala", pa oslabljeni "orlovi", koji sem Miloša Teodosića nisu mogli da računaju na ostaje naše evropske (i NBA) zvezde, dugo nisu znali kako da zaustave takvog suparnika.

KSS

Dušan Ristić

Svetislav Pešić je, posle 28:33 na isteku desetog minuta, uspeo da korekcijom nekih defanzivnih detalja uspori igru rivala, što je uz veoma razigranog kapitena Teodosića (17 poena do velikog predaha), te dobre role Avramovića i Smailagića (po 10 do poluvremena) bilo dovoljno da se zaostatak ne uveća, već neznatno smanji.

Uz 52:56 na semaforu ušlo se u drugo poluvreme, u kome su "orlovi" daleko boljom kretnjom u odbrani naterali suparnika da mnogo češće nego dotad dodaje loptu, čime se smanjio i broj letonskih šuteva, a uvukla i nervoza u igru gostiju. To je, uz sve bolje izdanje Marka Jagodića Kuridže, ali i veliku borbenost naših reprezentativaca, dovelo i do rezultatskom preokreta, jer je posle 61:66 napravljena serija od devet uzastopnih poena. Ako je neko posmilio "to bi bilo to", grdno se prevario. Jer, drame je bilo. I te kako. 

Rihards Lomaš je nastavio da rešeta koš domaćina, postigao je deset poena u nizu na "prelazu" između treće i četvrte četvrtine, pa je Letonija preuzela vođstvo, a "orlovi" je tokom celog poslednjeg perioda "jurili". Bilo je tu i sudijskih grešaka na štetu Srbije, i tehničke greške Pešiću jer se bunio, ali to nije umanjilo borbenost naših košarkaša, koji nijednog trenutka nisu odustali od želje da pobede, ma šta rival pogađao, a pogađao je i iz neverovatnih pozicija.

KSS

Uroš Trifunović

Kada je semafor pokazivao 96:96, a 65 sekundi bilo do kraja meča, Letonci su realizovali naredni napad i poveli, ali nisu bili spremni za ono što sledi. Prvo je Jagodić-Kuridža fauliran pre nego što je postigao koš, pa je "morao" da postigne dva slobodna bacanja, a kada su gosti promašili svoj šut, Kurucs je petom ličnom greškom zaustavio Teodosića koji je 22,9 sekundi pre kraja bacanjima preokrenuo zbivanja. Ipak, uzvratio je Lomaš, takođe sa linije penala, pa je pri rezultatu 100:100, uz 11 preostalih sekundi, Pešić zatražio tajmaut. 

Lopta je stigla do kapitena, Teodosić tri sekunde pre kraja pronašao Jagodića Kuridžu koji je odmah fauliran. Stao je na liniju, pogodio jednom i, namernim promašajem koji je usledio, doneo trijumf Srbiji. Zaslužen, po svemu viđenom u ovom dramatičnom meču.

Srbija - Letonija 101:100 (28:33, 24:23, 25:19, 24:25)

Beograd - Hala: Aleksandar Nikolić; Gledalaca: Oko 4.500; 
Srbija: Avramović 17 poena, 7 asistencija, 5 skokova, 3 ukradene lopte, Dangubić 7p, 6sk, Jagodić - Kuridža 16, Radanov 8, Teodosić 21p, 9as, Ristić 9, Smailagić 15, Trifunović 5, Zagorac 3, nisu igrali: Jović, Koprivica, Novak
Letonija: Bertans 17, Grazulis 17, Lomaš 33, Mejeris 2, Zoriks 14, Ate, Berzins 1, Kavars 6, Kurucs 6, Laksa, Pasecniks 2, Skele 2
KRAJ! Srbija - Letonija 101:100

40' - Fauliran je Jagodić Kuridža na 2,8 sekundi do kraja! Šutiraće slobodna bacanja... Prvo pogađa, drugo namerno promašuje, Letonci nemaju vremena da organizuju napad i... Srbija je pobedila! Pobeda!

40' - Rezultat je sto - sto, 100:100. Lomaš je 33. poenom izjednačio, tajmaut traži Svetislav Pešić. Srbija ima poslednji napad. Nadamo se - za pobedu. Još 11 sekundi...

40' - Pogađa Teodosić, Srbija vodi sa 100:98, ali dva slobodna bacanja ima Letonac Lomaš, uz 11,4 do kraja.

40' - Promašili su gosti! Srbija hvata loptu, Kurucs faulira Teodosića i naš kapiten će imati slobodna bacanja, uz 22,9 sekundi do kraja utakmice. Peta lična greška za Letonca.

40' - Precizan je Jagodić Kuridža oba puta, nerešeno je, 40 sekundi do kraja, napad za goste...

40' - Poslednji minut u toku. Letonci zakucavaju loptu u naš koš, 96:98. Još 45 sekundi do kraja... fauliran je Jagodić Kuridža, koji će na linije za slobodna bacanja.

39' - Trinaesti poen Jagodića Kuridže, nerešno je 96:96! Još 1:25 do kraja.

39' - Još 1:48 do kraja, Lomaš 31. poenom odvodi goste na 94:96 nakon Ristićevog pogotka.

38' - Kakva drama! Prvo Avramović pogađa trojku, za 88:90. Ali, uzvraća Grazulis dalekometnim pogotkom, 88:93, posle čega naši ne koriste dva napada, ali Dangubićeva trojka primiče naše na 91:93. Grazulis, međutim, prodorom vraća +4 gostima.

37' - Dangubić pogađa dva slobodna bacanja, 85:87, ali neverovatni Lomaš šestom trojkom donosi +5 gostima.

36' - Nisu iskoristili Letonci poklonjeno slobodno bacanje, a na drugoj strani terena brza akcija omogućila je Dangubiću da sjajno zakuca - 83:87. I, posle toga, dobra odbrana "orlova", publika je već na nogama. Još pet minuta do kraja.

35' - Pa, da li je moguće?! Čist prekršaj nije dosuđen nad Trifunovićem, koji je oboren u prodoru, Svetislav Pešić se bunio i dobio tehničku grešku. Neverovatno...

35' - Uz jedno pogođeno slobodno bacanje Dairisa Bertansa, Letonija odlzai na 81:87, još 5:55 do kraja utakmice.

34' - Auh... kakva scena! Smailagić je krenuo u prodor, razgrnuo tri igrača rivala i pao, a Srbija postigla koš preko Uroša Trifunovića koji se nešao na pravom mestu. "Smajli" je ostao da leži, pa se pridigao, hramljući krenuo ka centru, a Pešić tražio da ga zameni. Ipak, Smailagić je pokazao da hoće da nastavi da se bori, i izazvao aplauze publike. Ipak, zbog pravila da povređeni igrač, usled kog je došlo do kraćeg prekida utakmice, mora da izađe, to se i dogodilo.

KSS

Alen Smailagić

34' - Još 6:29 do kraja, Srbija ima napad.

33' - Zoriks postiže trojku, Letonci odlaze na 79:86, Pešić traži tajmaut...

32' - Kakav nalet Letonaca. Kada je Smailagić izgubio loptu, a Zagorac napravio faul, Mejeris je iskoristio oba penala (77:80). Kada je Teodosić imao loše dodavanje, Grazulis je to kaznio trojkom (77:83). Za tili čas su preokrenuli gosti...

31' - Čak 27 poena je postigao Lomaš, petom trojkom donosi 77:78 Letoncima. Trinaesti put je došlo do "smene" u tome ko vodi na ovom meču.

Kraj četvrtine, i to uz trojku Zagorca iz desnog ugla! Srbija je povela sa 77:75 pred poslednjih deset minuta. Kakva utakmica, 12 puta su se rivali smenjivali u vođstvu!

30' - Posle trojke izuzetno raspoloženog Lomaša, dva napada su, zasad, prokockali "orlovi" u poslednjem minutu treće deonice, Radanov nije bio precizan iz prodora, Zagorac sa distance, ali su "orlovi" uspeli da uzmu loptu i imaće završni napad.

29' - Radanov pogađa koš rivala, ali na dva razlike Lomaš vraća goste pogocima s linije penala - 74:72.

27' - Serija "orlova" od 9:0, odlično igra Jagodić Kuridža, posle pogotka, asistirao je Teodosiću za 70:66. Ipak, Lomaš se "vratio u život", poentirao, prekinuo nalet Srbije, a nakon pogotka Dušana Ristića, precizan je iz prodora bio Pasecniks, pa pri rezultatu 72:70 Svetislav Pešić traži tajmaut.

KSS

Marko Jagodić Kuridža

26' - Radanov u kontri (fauliran, ali to sudije "nisu videle") postiže svoj šesti poen, Srbija posle duže vremena vodi, 68:66, gosti (koji su pre tri minuta vodili sa 61:66) traže tajmaut. Kakva utakmica...

21.13 - Najnovija vest: GRUPA U KOJOJ JE SRBIJA: Belgija održala čas košarke Slovačkoj

25' - Teodosić je nastavoi sa odličnom igrom. Nova njegova asistencija, sada za Radanova, 66:66.

Pisali smo vam o sjajnom zakucavanju Alena Smailagića u prvom poluvremenu. Evo kako je ono izgledalo:

24' - Dosta sreće imao je Bertans prilikom šuta za tri poena - "nećkala" se lopta, no ipak je pronašla put da prođe kroz obruč.

23' - Dobru odbranu odigrala je naša selekcija, ipak popravio je to Gražulis snažnim zakucavanjem. Na druoj strani Marko Jagodić-Kuridža je realizovao oba slobodna bacanja.

22' - Srbija je vezala četiri poene preko Alekse Avramovića koji za sada igra odličnu utakmicu - trenutno je na 14 poena. Do serije 6:0 domaćin je došao nakon poena Smailagića, 58:58.

21' - Treća četvrtine je počela tako što je Letonija za manje od jednog minuta napravila čak tri faula. Ipak, "orlovi" nisu poentirali, ali su kažnjeni na drugoj strani nakon što je lepo poentirao iz prodora Kuruc. 

Kraj poluvremena, Srbija gubi sa 52:56, posle koša Miloša Teodosića pred zvuk sirene. Šut je malo "izdao" Letonce (19/30 iz igre, a 10/11 sa linije penala), Srbija je na 14/19 kada se radi o  šutu za dva poena, 6/11 za tri, a 6/9 sa linije slobodnih bacanja. U skokovima su timovi ujednačeni (11:12), a najbolji strelci su Teodosić (17), te Avramović i Smailagić (po 10) u našoj nacionalnoj selekciji, odnosnoLomaš (14), Dairis Bertans (13) i Zoriks (11) kod Letonaca.

18' - Posle zaista neverovatnog ofanzivnog izdanja i jednih i drugih u prvoj četvrtini, ova dv aminuta bez ijednog poena - deluju pomalo nestvarno. I dalje je 46:44 za "orlove", još 2:01 do poluvremena.

16' - Dva poena Avramovića, pa njegova krađa, onda i trojka - donose Srbiji prednost od 46:44!

14'- Veliki nalet gostiju, devet poena za dva minuta, a tu seriju zaokružuje Zoriks za 38:42 u korist Letonije.

12' - Konačno da gosti moraju da traže tajmaut. Em su promašili dvaput u istom napadu, em je "Teo" proigrao Jagodića Kuridžu, koji je uz pogodak i dodatno slobodno bacanje izjednačio na 33:33.

11' - Teodosić stiže do 10. poena, koristi Srbija prvi napad u drugoj deonici da priđe na 30:33.

Kraj prve četvrtine, Letonci vode 28:33. Osmim poenom Teodosića Srbija jeste privremeno prišla, ali je na +5 prednost gostiju vratio, pred zvuk sirene, prodorom Skele. Letonija je u prvoj deonici šutirala 7/7 za dva poena, 5/6 za tri, a 4/4 sa linije penala. Naša nacionalna selekcija nije uopšte bila loša, 10/12 za dva, 2/3 za tri, uz 2/2 kada se o slobodnim bacanjima radi, ali... gosti su za nijansu bili efikasniji, otuda i njihova prednost. Lomaš ih je predvodio sa 12 poena, a kod nas su najefikasniji bili Teodosić sa osam i Smailagić sa sedam poena.

10' - Brze akcije na obe strane terena - Ristić je dvaput pogodio na asistencije Teodosića, a u međuvremenu je Lomaš pogodio trojku. Pred sam kraj uvodnog perioda Letonija vodi sa 26:31. Još 33 sekunde do prvog obaveznog predaha.

9' - Miloš Teodosić sa linije penala smanjuje zaostatak na 22:28, a onda su, na 1:34 do kraja prve deonice Letonci prvi put promašili šut iz igre. Pasecniks je "krivac" za prekidanje nestvarnog niza.

9' - Lomaš nastavlja svoj šou, stigao je do 10. poena, i to i dalje bez promašaja, kao i cela ekipa Letonije, koja sada ima 20:28, uz minut i 55 do kraja prve deonice.

8' - Mora Svetislav Pešić da traži tajmaut, nakon što je Rihards Lomaš trojkom odveo Letoniju na 20:26. Učinak gostiju za dva poena 5/5, za tri i sa linije penala po 4/4. Nestvarno...

7' - Letonci još uvek bez promašaja iz igre, odlaze na 18:21 posle 5/5 za dva, a 3/3 za tri poena. Ovo niko dosad nije uradio "orlovima"...

6' - Ušao je kapiten, Miloš Teodosić u igru, i postigao prv epoene posle lepog prodora. Ipak, tih 18:15 nije dugo potrajalo, pošto je Letonija trojkom Zoriksa, i njegovim "dodatnim" slobodnim bacanjem povela sa 18:19.

5' - Alen Smailagić se požrtvovano baca za loptu pod košem naše nacionalne selekcije, publika oduševljeno to pozdravlja, a u narednoj akciji upravo isti igrač sjajno zakucava, za 16:12 i euforiju u hali. Možda ovo nisu najjači "orlovi" kojima Srbija raspolaže, ali igraju srcem. I, ljubitelji košarke to umeju da cene.

5' - Smailagić pogađa trojku, proslavlja to emotivno, na radost nekoliko hiljada navijača u hali "Aleksandar Nikolić". Srbija vodi sa 14:12.

4' - Igra se prilično dobro u napadima u ova poslednja dva minuta, ređaju se pogoci. Posle prvog vođstva Letonije, Avramović je preokrenuo na 8:7, Grazulis vratio prednost gostima, a onda Trifunović trojkom ne samo doneo 11:9, već na isteku četvrtog minuta doveo do toga da se cela startna petorka Srbije upiše u strelce.

3' - Dobra saradnja Smailagića i Radanova, asistencija višeg igrača za beka - 6:4, ali potom pogađa Partizanova uzdanica, Rodions Kurucs, i to trojku - 6:7.

2' - Ne pogađaju naši preko Avramovića šut sa distance, ali u narednoj akciji, posle dobre odbrane (Radanov je osvojio loptu), Smailagić se probija kroz reket i poentira - 4:2.

1' - Grazulis izjednačava na 2:2 nakon što je Avramović najpre ukrao loptu gostima, a Radanov je potom izgubio.

1' - Smailagić nije pogodio, ali je loptu potom uhvatio Marko Jagodić Kuridža i, iz reketa, doneo 2:0 Srbiji.

1 '- Utakmica je počela, prvi napad imaju "orlovi" koji su pred početak susreta poslali snažnu poruku podrške svom kolegi, Stevanu Jelovcu, kome je jako pozlilo na nedavnom treningu u Grčkoj.

19.59 - Svetislav Pešić je odlučio da meč započne sledeća petorka Srbije: Avramović, Trifunović, Radanov, Jagodić-Kuridža, Smailagić. Luka Banki, selektor Letonije, rešio je da startnu postavu gostiju čine Zoriks, Kurcs, Dairis Bertans, Grazulis i Kavars.

19.58 - Pevala je naša publika himnu Srbije, ali se prethodno prilično čulo i 50-ak letonskih navijača koji su takođe u nekadašnjem "Pioniru". 

19.55 - Intoniraju se himne. Najpre gostujuća, pa onda i "Bože pravde".

KSS

Košarkaški reprezentativci Srbije pred meč sa Letonijom

19.45 - Igrači jedne i druge selekcije izašli su na parket u majicama sa jasnom i važnom porukom: "Stop nasilju nad ženama"

19.30 - Još pola sata do početka utakmice...

Uoči meča

Borbe za plasman na šampionat sveta čiji su domaći 2023. Japan, Indonezija i Filipini, naša nacionalna selekcija počinje sa novim/starim strategom, Svetislavom Pešićem, ali i starim problemima - nemogućnošću da se kvalifikacije igraju u najjačem sastavu.

Borba FIBA i Evrolige dovodi do toga da mnogi asovi ne mogu igraju za nacionalne selekcije, jer se termini "preklapaju", a doda li se i tome činjenica da se u isto vreme igra NBA liga, mnogi državni timovi, poput našeg, moraju da se snalaze i bez zvezda iz najjačeg prvenstva na svetu.

Ipak, neki od vodećih igrača Srbije jesu na raspolaganju Pešiću, poput kapitena Miloša Teodosića, a da li će to biti dovoljno da se savlada daleko uigranija selekcija Letonije, ostaje da se vidi u večerašnjem duelu.

Miloš Teodosić/FOTO: M. Vukadinović

Kakav je sistem kvalifikacija?

Srbija je u grupi A sa Letonijom, Belgijom i Slovačkom, tri ekipe prolaze u narednu rundu kvalifikacija, ali je važno i preneti što je moguće više bodova, jer sledi "ukrštanje" sa grupom B u kojoj su Grci, Turci, Belorusi i Britanci. Kada se te dve "spoje", baš kao i u ostalim evropskim, igraće se opet po principu "svako sa svakim, kod kuće i na strani", pa će tri prvoplasirane ekipe iz novonastalih grupa izboriti plasman na Mundobasket 2023.

PEŠIĆEVI ADUTI

ZA meč sa Letonijom konkuriše 17 igrača: Miloš Teodosić, Jovan Novak, Dušan Ristić, Aleksa Uskoković, Nikola Rebić, Marko Jagodić Kuridža, Nikola Jović, Nikola Đurišić, Dalibor Ilić, Aleksa Radanov, Uroš Trifunović, Rade Zagorac, Alen Smailagić, Balša Koprivica, Nemanja Dangubić, Aleksa Avramović i Dragan Apić.

Uz selektora Pešića, u stručnom štabu su: Marko Marinović, Oliver Kostić, profesor Nenad Trunić i Marko Sekulić.

Košarkaši Srbije igraće u nedelju (15.30) drugi kvalifikacioni meč, protiv Belgije u Monsu.

GRUPA A

PRVI "PROZOR"

25. novembar
Slovačka - Belgija 18.00
Srbija - Letonija 20.00
28. novembar
Belgija - Srbija 15.30
29. novembar
Letonija - Slovačka 18.00

DRUGI "PROZOR"  

25. februar 2022.
Belgija - Letonija
Srbija - Slovačka
25. februar 2022.
Letonija - Belgija
Slovačka - Srbija

TREĆI "PROZOR"  

30. jun 2022.
Letonija - Srbija
Belgija - Slovačka
3. jul 2022.
Slovačka - Letonija
Srbija - Belgija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)