KOŠARKAŠKI ĐOKOVIĆ: Srbi nisu svesni koju nagradu je dobio Jokić, stao u red sa DŽordanom, Medžikom, Birdom...

Z. ĆOROVIĆ

11. 06. 2021. u 09:09

KOŠARKAŠKOM fenomenu zvanom Nikola Jokić divi se čitav svet. Dok uživa u brojnim hvalospevima, novom "kralju " NBA lige sigurno će prijati i značiti što su mu se "poklonile" i takve legende kao što je Željko Rebrača.

КОШАРКАШКИ ЂОКОВИЋ: Срби нису свесни коју награду је добио Јокић, стао у ред са Џорданом, Меџиком, Бирдом...

FOTO: AP

Zlatni dečko naše košarke je pažljivo birao reči da dočara i objasni kakav je to, skoro nestvaran podvig napravio Jokić.

- Srbija je konačno zaslužila da dobije i svog MVP igrača u NBA ligi - ističe Željko Rebrača u razgovoru za "Novosti". - To što je Đoković u individualnom sportu, ovo bi bila neka paralela na globalnom nivou. Mislim da nismo ni svesni koju je nagradu dobio, to je najveće moguće priznanje što postoji u košarci. NBA je najjača liga na svetu, a zna se ko je sve bio MVP, od Džordana pa nadalje... Prvi je centar posle Šeka kome je dodeljena ova titula, i to posle 21 godinu. Neviđeno, sada mu je samo ostalo da bude MVP plej-ofa i osvoji prsten. Želim mu svu sreću da jednog dana i to uradi.

HARVARD ČESTITao svom "DIPLOMCU"

KOŠARKAŠKU diplomu je odavno stekao, a po dobijanju MVP priznanja u NBA ligi, Nikola Jokić je dobio status i akademca Harvarda. Prestižni fakultet se na "Tviteru" pohvalio svojim "diplomcem" i čestitao mu na nagradi za najkorisnijeg igrača najboljeg košarkaškog takmičenja na svetu, objavljivanjem Jokićeve slike u majici na kojoj piše Harvard.

Čitava priča datira još od januara ove godine, kada je Nikola upitan sa kojeg je koledža stigao u NBA, a on je ispalio ime čuvenog fakulteta. Sada se navijači šale da bi Harvard trebalo da da počasnu diplomu sjajnom Srbinu zbog izuzetne košarkaške inteligencije.

Još pre mesec dana je Rebrača sa jakim argumentima pričao da će Jokić biti proglašen za najboljeg.

- Već tada je bilo jasno koliko je odskočio. Odigrao je 72 utakmice na vrhunskom nivou. Američki mediji, pogotovo ESPN, pokušali su da mu nađu zamerku, ali je toliko bili očigledno da je MVP prvenstva. Od sto trenera, 91 je za njega glasao. Nametnuo se svojim stilom, Jokić je igrač koji menja trendove. Usporio je ritam i uspeo da se NBA utakmice prilagode njemu. On se igra košarke, drugačije razmišlja od ostalih igrača. Ima tu slobodu da kreira napad. To je sad nova pozicija, zove se "point centar" jer sve ide preko njega, čak polukontre, nekad i kontre. Ne razmišlja o grešci, ima maksimalnu koncentraciju.

Rebrača, koji je šest godina igrao u NBA ligi, smatra da je od ogromne važnosti to što se Jokić našao u pravoj sredini.

- Imao je tu sreću da je ušao u ekipu kod Majkla Melouna. Možda neki drugi treneri ne bi umeli da prepoznaju i vide u njemu taj kvalitet. Sve mu se poklopi, a on je uz to uspeo da i svoje saigrače učini mnogo boljim. To se pokazalo kad se povredio Džamal Marej, a Denver je odmah ostvario zatim devet pobeda iz deset utakmica.

FOTO: AP

Iako je već dostigao skoro savršen nivo, Jokić ima prostora da još mnogo napreduje.

- Radi mnogo na sebi. Izuzetno je spreman, pre svega kardio spreman, jer može mnogo da trči, da izdrži. Nije tip igrača koji ima definiciju, dobro trči i pametno koristi svoje telo. Pre svega igra glavom, a telo koristi u svrhu igre. Ne troši previše energije na bespotrebne pokrete. Uz to, odličan je šuter, često pogađa i za tri poena. Može da igra jedan na jedan, razigrava, stvarno je raznovrstan. Videćemo da li će Denver da ubuduće dovoditi igrače koji će se njemu prilagođavati. Uz dobru hemiju, da se napadne i osvoji titula, što je jako, jako teško u NBA ligi - završio je Rebrača.

AMERIMA NIJE PRIJATNO

REBRAČA smatra da se ova košarka ne može porediti sa onom iz njegovog vremena.

- Mnogo se promenila se košarka u poslednjih 15 godina. Kada sam igrao, u NBA su dominirali visoki igrači kao što su Hakim, Šek, Alonzo Morning, Juing, Robinson, Barkli, Melon. Sudije nisu svirale toliko faulova, tako da je danas mnogo mekša košarka sa više poena, Ne dozvoljavaju se teški faulovi. Sa druge strane, Amerima sigurno nije prijatno što evropski igrači poput Jokića i Dončića nameću nove trendove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)