EVROLIGA U ZNAKU SRBA: Naši treneri osvojili čak 19 trofeja

G. KELIĆ

28. 05. 2021. u 21:58

POGLEDOM na večnu listu trenera koji su osvojili najviše titula košarkaške Evrolige, dolazimo do neoborivog dokaza da je evropska košarka izgrađena rukama srpskih trenerskih arhitekata.

ЕВРОЛИГА У ЗНАКУ СРБА: Наши тренери освојили чак 19 трофеја

FOTO: N. Paraušić

Čak 19 kruna najkvalitetnijeg košarkaškog takmičenja Starog kontinenta su osvojili stručnjaci sa naših prostora, po čemu su neprikosnoveni u odnosu na sve ostale.

Predvodnik te liste je proslavljeni Željko Obradović koji se u dosadašnjoj karijeri devet puna popeo na krov Evrope, sa pet različitih ekipa iz četiri zemlje. Od prve sa Partizanom 1992, preko Huventuda (1994) i Real Madrida (1995), do Panatinaikosa (2000, 2002, 2007, 2009, 2011) i na kraju Fenerbahčea (2017). Iza njega sa četiri naslova ide aktuelni predsednik OKS Božidar Maljković, koji je po dva puta titulu osvajao sa čuvenom Jugoplastikom i jednom sa Limožom i Panatinaikosom. Tri puta najbolji je bio pokojni Aleksandar Nikolić sa italijanskim Varezeom, dva puta je zvezde dotakao Dušan Ivković sa Olimpijakosom i jednom Svetislav Pešić sa Barselonom.

TRENERI SA NAJVIŠE TITULA

9 - Željko Obradović

4 - Etore Mesina, Božidar Maljković, Aleksandar Gomeljski, Pedro Ferandiz
3 - Pini Geršon, Aleksandar Nikolić
2 - Željko Pavličević, Dušan Ivković, Valerio Bjankini, Lolo Sainc, Sandro Gamba, Evgeni Aleksev, Pablo Laso, Dimitris Itudis

Koliko su Srbi potukli konkurenciju najbolje pokazuje podatak da druga država sa najvećim brojem evroligaških trofeja jeste Italija sa 11 (4 puta Etore Mesina, 2 puta Valerijo Bjankini, 2 puta Sandro Gamba i jednom Čezare Rubini, Đankarlo Primo i Franko Kazalini). Na trećem mestu se nalazi Španija sa 10 pehara, potom Rusija sa šest, a onda Izrael sa jednim manje.

Grčki i hrvatski treneri osvojili su po tri, američki dve (Dan Peterson i Rudi D'Amiko), po jednom su šampioni elitnog klupskog takmičenja bili stratezi iz Litvanije (Jonas Kazlauskas), Crne Gore (Bogdan Tanjević), Jermenije (Armenak Alačačijan) i Gruzije (Otar Korkija).

KLASA Etore Mesina/FOTO: N. Paraušić

Kada vidimo takav odnos snaga, neprimereno deluju odluke čelnih ljudi takmičenja da našem regionu koji je iznedrio toliko velikih trenerskih imena, dodeljuje specijalne pozivnice za takmičenje i razmišlja o zatvaranju lige u kojima će učestvovati oni sa najdubljim džepom, a ne znanjem.

BROJ TROFEJA

19 - Srbija

11 - Italija
10 - Španija
6 - Rusija
5 - Izrael
3 - Grčka
3 - Hrvatska
2 - SAD
1 - Litvanija
1 - Crna Gora
1 - Jermenija
1 - Gruzija

Posle ovogodišnjeg fajnal-fora, koji je počeo juče i igra se do nedelje, Litvanija, Grčka i Italija mogu povećati svoj trofejni saldo pošto se za svoj peti, odnosno treći pehar, bore Etore Mesina (Olimpija Milano) i Dimitris Itudis (CSKA), a za svoj prvi Šarunas Jasikevičijus (Barselona), dok Turska može da dobije prvog trenera sa najvrednijim peharom ukoliko Ergin Ataman sa Efesom pokori kontinent.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FINALE PRE FINALA: Jokić protiv Lebrona za Kraljevsku krunu (VIDEO)