"PIKSI GREŠIO, ALI I PLASMAN JE USPEH": Iskusni fudbalski stručnjak Ivan Čabrinović o nastupu Srbije na Mundijalu

M. BLAŽIĆ

07. 12. 2022. u 13:00

MNOGO je podeljenih mišljenja oko učinka našeg nacionalnog tima na Svetskom prvenstvu u Kataru, a jedan od najpozvanijih da prokomentariše učinak Piksijevih pulena na Mundijalu je svakako nekadašnji pomoćnik Ivice Osima i "nesuđeni" selektor reprezentacije Jugoslavije na EP 1992. u Švedskoj sa kojeg smo vraćeni neposredno pred početak - Ivan Čabrinović (83).

ПИКСИ ГРЕШИО, АЛИ И ПЛАСМАН ЈЕ УСПЕХ: Искусни фудбалски стручњак Иван Чабриновић о наступу Србије на Мундијалу

FOTO: Tanjug/AP

Iskusni fudbalski vuk, popularni Čabra koji i dalje fudbal drži u malom prstu, u razgovoru za "Novosti", smatra da Dragan Stojković i njegovi puleni ne zaslužuje ozbiljne kritike zbog eliminacije u grupnoj fazi takmičenja.

- Otišli smo na svetsku smotru i ja sam presrećan što smo bili deo tog miljea. Sve je bilo na vrhunskom nivou. Ovo su za mene skoro najlepši dani u životu. Ovo što je Piksi sa igračima napravio je trenutni vrhunac, ispadanje za mene ništa znači. Nismo razmišljali tih 20 dana o ratovima, gladi, ni o čemu osim o fudbalu - jasan je stručnjak, koji je s kraja osamdesetih i početkom devedesetih četiri godine bio angažovan u reprezentativnim selekcijama.

Rezultat, bar onaj kojem smo se svi potajno nadali, je izostao, ali promocija zemlje kroz fudbal je po Čabrinovićevim rečima od ogromnog značaja.

- Mi nemamo moderne stadione, parkinge... Prvi put se za Srbiju kao samostalnu fudbalsku reprezentaciju čulo u Južnoj Africi 2010. godine, jer smo pobedili Nemce. Tada se stvarno prvi put čulo o Srbiji. Isto je bilo i u Japanu, gde sam radio 1998, kada je Hrvatska bila treća na svetu, pitali su me da li je to neki ruski logor. Pohvalio sam ih i rekao im da sam Šukeru bio trener. Sam izlazak naše selekcije na najveću scenu je važan stvar. Fudbal je planetarna stvar, ceo svet to prati, ovo je od neprocenjivog značaja.

ANALIZA Ivan Čabrinović/FOTO: M. Vukadinović

I pored pohvala jasno je da prostora za kritiku i te kako ima.

- Borili smo se protiv sebe i protiv ostalih. Piksiju sam bio trener i selektor kad smo vraćeni sa Evropskog prvenstva 1992. u Švedskoj. Učinio je fantastičnu stvar, ali mora da se kaže da je u Kataru bilo i njegovih grešaka, što nisam čuo da je rekao na konferenciji za medije. Više je pričao malo uvijeno. I pored svega dao bih mu ugovor do 2028.

Nedostatak pravih, jakih utakmica kao one što su bile sa Portugalijom je, po mišljenju iskusnog stručnjaka, takođe realan problem.

- Stojković forsira igru sa tri odbrambena igrača, ali sad ima i opravdanje. Sad se došlo kod "đavola", jakih ekipa kao što su Brazil i Švajcarska. Jedinog takvog smo u kvalifikacijama imali Portugalce. Jasno je sada da moraš i ti negde da budeš kriv, da li si sastavio dobar tim, da li si izvršio dobre izmene. Mora da je neko negde pogrešio. Da nije grešio i da je sve idealno, onda bismo valjda stigli do četvrtfinala, polufinala.

Za kraj i poruka da ne bi trebalo očajavati.

- Uopšte ovo nije neuspeh. Moramo da prilagodimo sistem igre igračima koje imamo. Mi nismo imali snage za 90 minuta, nažalost utakmica traje toliko. Ima i lepih stvari, nije lako dati pet golova, naravno ne valja i kada primiš osam. Za mene je najbolji utisak ostavio mali Živković. Odličan je bio i vraćao se i super bio u fazi napada, iako nije igrao ono što igra u PAOK - zaključio je Čabrinović, uz napomenu da od Francuske očekuje da prigrli šampionski pehar.

Imamo previše sporih igrača

VEZNI red Srbije u Kataru definitivno nije odradio očekivani posao.

- Ako to kažem, skočiće svi na mene, ali gledam fudbalski. Mislim da mi nemamo igrače toliko kvalitetne za veća dostignuća. Vlahović je za godinu dana postao nešto, ali ovo drugo... Imamo nekoliko igrača čiji se klubovi u Italiji bore za opstanak. Sve ostalo nije taj kvalitet da bismo mi tražili još više. Imamo spore igrače u veznom redu Milinković-Savića, Lukića i Gudelja i poslednja tri spora, to je već šest igrača - naglašava Čabrinović.

Hrvatski vezni red - najbolji

PUN je Čabrinović reči hvale za rezultate i učinak reprezentacije Hrvatske.

- Hrvati rade u kontinuitetu. Imaju vezni red najbolji na Svetskom prvenstvu - Brozović, Kovačić i Modrić. Fantastičan im je manevar, a i odbrambeni bedem im je odličan. Lovren i ostali igraju kao sat, imaju kontinuitet. Njima bi najgore bilo da igraju sa Argentinom, jer isto igraju čvrsto, divlje - ističe nekadašnji selektor.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)