IZ FRANCUSKE 60 IGRAČA: Na tlu aktuelnog svetskog prvaka rođeno najviše učesnika Mundijala u Kataru

Od stalnog dopisnika iz Pariza - Goran Čvorović

03. 12. 2022. u 22:50

KAD bi se boja dresa određivala prema mestu rođenja, Francuska bi mogla da sastavi pet timova na aktuelnom svetskom prvenstvu u Kataru! Šalu na stranu, ali ova zemlja u tom segmentu zaista jeste rekorder: čak šezdeset igrača rođeno je na njenom tlu, a nastupaju za deset selekcija.

ИЗ ФРАНЦУСКЕ 60 ИГРАЧА: На тлу актуелног светског првака рођено највише учесника Мундијала у Катару

FOTO: Profimedia

S prvobitne Dešanove liste, 23 igrača su rođena u ovoj zemlji, svi osim Mandande (Kongo), Kamavinge (Angola) i Tirama (Italija). Benzema se, doduše, vratio kući i nije zamenjen, ali nije ni izbrisan sa spiska.

Najviše ih, zatim, ima u afričkim timovima, ali ne i samo u njima. Ekipa iz Tunisa u svojim redovima broji čak deset igrača koji su svet ugledali u Francuskoj, poput Mežbrija, Škirija, Kazrija... Među Senegalcima ih ima devet, kao što su Pape Gej iz marseljskog Olimpika, golman Mendi ili njegov saigrač iz Čelsija Kalidu Kulibali.

VELIKI BROJ TUĐIH NAVIJAČA

ISTOVREMENO, u Francuskoj imaju i puno tuđih navijača. Pokazuje to i veliko slavlje koje su hiljade Marokanaca pre dva dana priredili na Jelisejskim poljima u Parizu proslavljajući plasman svoje reprezentacije u osminu finala, i to sa čelne pozicije u grupi.

Kamerun broji osam rođenih u Francuskoj, a među njima su Kristofer Vu, Žorž Kevin Nkudu ili Žan Šarl Kastaljeto, koga smo upamtili po prvom golu koji je postigao u nedavnom meču protiv Srbije. Gana ima četiri takva igrača - to su braća Eju, Evusu i Điku, koji je rođen u Monpeljeu. U Maroku su dvojica rođeni Parižani -  Sofijan Bufal, koji danas igra u Anžeu, i Romen Sais iz Bešiktaša. Za Portugaliju nastupa Rafael Gereiro, za Španiju Emerik Laport, Armel Bela Kočap za Nemačku, a za Katar Karim Budijaf, francuske gore listovi.

Mnogi od njih su odrastali u Parizu, Monpeljeu, na Korzici, a i danas igraju i žive u Francuskoj, u Renu, Lionu, Strazburu. Svi praktično imaju i dvojno državljanstvo, pa su mogli komotno da obuku i francuski dres, da su se tako opredelili. Naravno, i pod uslovom da su mogli da se izbore u velikoj konkurenciji koja vlada u nacionalnom timu "trikolora".

Broj fudbalera na SP koji su rođeni u Francuskoj, inače, stalno raste. U Brazilu ih je 2014. bilo 47, u Rusiji 2018. godine 50. U Kataru, danas, 60.

Spisak

TUNIS: Muez Hasen, Montasar Talbi, Nader Gandri, Dilan Bron, Važdi Kešrida, Hanibal Mežbri, Aisa Laiduni, Elijes Skiri, Vahbi Hazri, Naim Sliti.

SENEGAL: Eduar Mendi, Kalidu Kulibali, Jusuf Sabali, Adu Dialo, Fode Balo Ture, Nampalis Mendi, Pape Gej, Bulaj Dija, Iliman Ndijaj.

KAMERUN: Devis Epasi, Žan Šarl Kastaljeto, Enco Ebos, Kristofer Vu, Olivje Nčam, Karl Toko Ekambi, Brajan Mbeumo, Žorž Kevin Nkudu.

GANA: Aleksander Điku, Andre Eju, Žordan Eju, Eliša Ovusu. MAROKO: Romen Sais, Sofijan Bufal.

KATAR: Karim Budijaf.

NEMAČKA: Armel Bela Kočap.

ŠPANIJA: Emerik Laport. PORTUGALIJA: Rafael Gereiro.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)