MUNDIJALSKA SRAMOTA: Gana pokradena, Portugal uz pomoć sudija odneo tri boda

V.M.P.

24. 11. 2022. u 18:56

REPREZENTACIJE Portugala i Gane odigrale su super-uzbudljiv meč na Mundijalu, nakon oskudnog prepodneva u Kataru. Nakon veliki drame evropska selekcija odnela je tri boda, teškom mukom, i uz pomoć sudija.

МУНДИЈАЛСКА СРАМОТА: Гана покрадена, Португал уз помоћ судија однео три бода

FOTO: AP/Tanjug

Delovalo je da smo dobili najavu nove senzacije na Mundijalu. Katastrofalna igra portugalskih zvezda, ovo danas je ličilo na sve, sem na fudbal punih 65 minuta. 

Neverovatno koliko su bezidejni bili Santošovi momci. Kompaktna odbrana Gane je igrala dobro, ali ruku na srce rival ih gotovo nije ni stavio na muke tokom celog prvog poluvremena.

Jedinu veliku šansu propustio je Kristijano Ronaldo, kada se obrukao u sitaciji 1 na 1 sa golmanom. Usledio je period igre u kome su Zvezde sa iberijskog poluostrva igrale letargično. 

A onda 65 minuta zatišja pred veliku buru. Prvo glavni arbitar pravi veliku grešku i pokazuje na belu tačku, a Kristijano Ronaldo koristi jedanaesterac za vođstvo.

Zakazala je i video tehnologija, a iz VAR sobe su skandalozno pokazali da odluka stoji.

Pravda je stigla ubrzo, Ande Aju koristi asistenciju Kudusa za 1:1 i delirijum navijača Gane. 

Međutim, klasa je isplivala na videlo i iskustvo velikih utakmica su izašli na videlo, prvo Žoao Feliks pogađa na asistenciju Bruna Fernadeša, a onda fudbaler Mančester junajteda ulazi u ulogu asistenta, a strelac Rafael Leao.  

Hrabi Gani se nisu predavali, kidisali su na gol protivnika, a nagrada je stigla u 90. minutu kada je fudbaler Zvezde Osman Bukari postigao gol i podgrejao nade Afrikanaca. 

Ipak nakon 9 minuta sudijske nadokande, ostalo je 3:2, a sudijska greška ponovo je bila kobna za jednu reprezentaciju na ovom Mundijalu. Jedno je sigurno Gani je danas ukraden bod, a možda i ceo plen. 

PORTUGAL - GANA 3:2

Stadion: "Stadion 974"

Sudija: Ismael Elfat (SAD)

Sastavi: 

Portugal: Kosta – Kanselo, Dijas, Pereira, Gereiro – Neves – Otavio, B. Silva, Fernandes, Žoao Feliks – Ronaldo

Gana: Ati-Zigi – Seidu, Amarti, Điku, Salisu, Baba – Kudus, Samed, Parti, A. Aju – Vilijams

DRUGO POLUVREME

90. minut - Sudija pokazuje još 9 minuta nadokande. 

89. minut - Au kakav meč, novi gol! Gana je u životu, Osman Bukari, fudbaler Zvezde trese mrežu! 3:2, totalna ludnica. 

79. minut - Potop Gane! Rafael Leao sada postiže gol. Bilo je ovo na ivici ofsajda, ali deluje da je gol regularan. 

78. minut - Neverovatno, novi gol! Žoao Feliks trese mrežu na asistenciju Bruna Fernadeša. Kakva utakmica sada, sve se okrenulo nakon letargičnog prvog poluvremena.

73. minut - Gol, gol, gol! Ovo je pravda! Kudus šalje loptu, a Aju nakon fenomenalne kretnje trese mrežu. Kakav meč!  

65. minut - Gol je! Ronaldo donosi prednost svom timu. Ovo će biti predmet velikih diskusija u narednim danima. 

63. minut - Sudija pokazuje na belu tačku! Sramota, čist start Salisua nema dileme. To i on sada pokazuje glavnom arbitru, tražeći da pogleda VAR. Iz VAR sobe pokazuju da je penal, nečuveno.

FOTO: Tanjug/AP

58. minut - Čarke na terenu. Sejdu i Feliks su bili u klinču. Igrači su okružili sudiju, došlo je do kontakta glavama. Portugalci traže crveni karton, sudija se odlučuje na žuti. Mnogo sreće za Ganu, ovo je lako moglo biti isključenje za njihovog defanzivca.

55. minut - Velika šansa za Ganu! Bomba Kudusa sa distance, prozujala je ova lopta pored gola Koste.

52. minut - Oštar faul nad Ronaldom. Koliko samo agresije po povratku sa odmora. Prvo poluvreme nije ličilo na fudbal, a početak drugog ne liči ni na sport. Fudbaleri Portugalije sada konstantno na zemlji, igra se secka svakih nekoliko sekundi.

FOTO: Tanjug/AP

49. minut - Uh, baš je oštro krenulo u nastavku. Niz žestokih faulova na sredini terena, Gana deluje još motivisanije. Andre Aju dobija žuti karton, oštro je startovao momak koji je dobro poznat javnosti sa premijerligaških terena, ali i terena engleskog Čempionšipa.

46. minut - Drugo poluvreme je počelo! Ljubitelji fudbala teško da mogu da dobiju goru predstavu od one iz prvog poluvremena. 

PRVO POLUVREME

45 + 2 - Kraj prvog poluvremena! Najava nove senzacije na Mundijalu. Katastrofalna igra portugalskih zvezda, ovo danas je ličilo na sve, sem na fudbal. Neverovatno koliko su bezidejni Santošovi momci. Kompaktna odbrana Gane je igrali dobro, ali ruku na srce rival ih gotovo nije ni stavio na muke. Jedinu veliku šansu propustio je Kristijano Ronaldo, kada se obrukao u sitaciji 1 na 1 sa golmanom. 

FOTO: Tanjug/AP

45. minut - Strahovit start Kudusa! Kakav krik Kansela, koji je samo pokom srećom prošao bez povrede. Pridigao se bek Sitija i nastaviće meč, a saigrač Tadića iz Ajaksa je prvi koji ide u beležnicu glavnog arbitra.

43. minut - Zamrla je i atmosfera na tribinama sada, povremeno se čuju raspoloženi Gani, koji sigurno nisu očekivali da njihovi momci ovako zatvore sve puteve ka golu velikom Portugalu.

FOTO: AP/Tanjug

35. minut - Jako loš kvalitet fudbala u Kataru sada. Neverovatno oskudan dan na Mundijalu, ovo već ne liči na fudbal. Portugal sada ni ne pokušava da napadne, po kvalitetu daleko slabijeg rivala. Ovo ne bi trebalo da čudi, navikao nas je Santoš na anti-fudbal Portugala koji ima zvezde u svom timu, ali ipak se očekivalo barem malo više zalaganja i za nijansu bar ofanzivnije postavke.

30. minut - Trenutno je zanimljivije na tribinama nego na terenu. Evo fotografija koje dokazuju koliko nada portugalska nacija polaže u svoju vedetu - Kristijana Ronalda.

28. minut - Konačno preti Portugal. Silva je odigrao loptu ka Feliksu, ali fudbaler Atletiko Madrida katastrofalno šutira i šalje loptu daleko od okvira gola. Ostaje 0:0, bledo izdanje Ronalda i družine za sada. 

20. minut - Uspela je sada Gana da konsoliduje svoje redove nakon početnog pritiska rivala. Adovi izabranici su umirili tempo, prebacili težište igre dalje od svog gola, velika borba na sredini . Deluje da bi Gana mogla da bude tvrd orah velikom favoritu.

FOTO: AP/Tanjug

13. minut - Au, novi promašaj Kristijana! Neverovatno koliko je skočio, nadvisio Salisua nakon centaršuta Gereira, ali kako je samo loše glavom zahvatio loptu. Ovo je još jedna šansa iz kategorije velikih koju propušta zvezda svetskog fudbala.

10. minut - Au, kakva prilika, prva velika šansa na meču! Šta je sada promašio Ronaldo. Izašao je 1 na 1 sa golmanom, ali golman Gane mu lagano skida ovo. Deluje da bi Ronaldo od pre samo dve, tri godine sa lakoćom iskoristio ovo. Obrukao se Portugalac sada.

FOTO: AP/Tanjug

7. minut - Miran početak. Da li je ovo najava još jedne oskudne fudbalske predstave na Mundijalu, nakon što su prethodno razočarali i mečevi između Švajcarske i Kameruna, kao i Južne Koreje i Urugvaja.

1. minut - Meč je počeo! 


16:00 - Poznati su i sastavi za današnji meč!

FOTO: printskrin/flash score


Gana će biti željna da pruži sve od sebe kako bi sprečila Ronaldov Portugal da osvoji treći trofej za šest godina.

Recept ovoj Afričkoj selekciji za to kako mogu do senzacije na Mundijalu dao je selektor Dragan Stojković Piksi. Srbija je tog 14. novembra utišala Lisabon, izborila direktan plasman u Katar, napad "orlova" je melo rivala, a defanziva je stavila Kristijana Ronalada u "džep".

Uprkos svim problemima van terena u Mančester junajtedu i opadanju njegovih moći sa godinama, 37-godišnja zvezda je i dalje jedna od najboljih koja se ikada bavila ovim sportom.

Rekordni strelac ove zemlje sa iberijskog poluostrva imao je lošu sezonu, ali će želeti da se vrati na velika vrata i priredi Svetsko prvenstvo za pamćenje, jer bi ovo mogao biti njegov oproštaj na globalnoj reprezentativnoj sceni. Njegova moć da ućutka svoje kritičare, posebno u velikim prilikama, dobro je poznata.

Tanjug/AP

Poraz Saudijske Arabije od Argentine, čiji je kapiten bio glavni rival Lionel Mesi, takođe bi mogao da posluži kao ogroman podsticaj Ronaldu da pogura svoj tim što je dalje moguće na ovom turniru, zarad svog nasleđa i velike GOAT fudbalske trke sa argentinskim maestrom.

Sporedna glumačka ekipa koju čine kolega veteran Pepe, čudesni igrač Milana Rafael Leao i mnoštvo drugih zvezda, uključujući vezne igrače Vitinju i Bruna Fernandeša, biće tu da pomogne timu u naporima da osvoji prvo Svetsko prvenstvo u istoriji.

Tanjug/AP

Bek Žoao Kanselo, koji može da igra na oba boka i poznat je po nestvarnoj tehnici izvođenja centaršuteva spoljašnjim delom stopala, biće iza njih, sa željom da stvori magiju iz odbrane.

Ako dođu do osvajanja trofeja, biće to treći u nizu veličanstvenih rezultata u šest godina, posle trofeja Evropskog prvenstva (2016) i Lige nacija (2019).

Ali prvo, moraju da se bore protiv Gane koju su porazili rezultatom 2:1 na Svetskom prvenstvu 2014.

Zvezde tima su napadač Mohamed Kudus iz Ajaksa i  vezni igrač Tomas Parti, koji briljira ove sezone u Arsenalu. Upravo oni će predvodićti osvetničku misiju, nadajući se da će skinuti krila Ronaldu i društvu.

Foto: Profimedia

Uprkos tome što ih je FIFA rangirala na 61. mestu u svetu, "crne zvezde" – kako je Gana poznata – imaju reputaciju iznenađujuće dobrih nastupa na FIFA takmičenjima svih uzrasta.

Biće željni da prenesu uspeh mladih na ovom Svetskom prvenstvu i prođu u četvrtfinale kao 2010. godine, pa čak i dalje.

Foto: Profimedia

Fudbaleri Gane su obezbedili kvalifikacije za Katar 2022 pobedom nad rivalom Nigerijom, nakon katastrofalnog nastupa na Kupu afričkih nacija u januaru gde su osvojili samo jedan bod u grupi sa Marokom, Gabonom i Komorima.

Navijači će se nadati preokretu sreće na Bliskom istoku. Njihov menadžer Oto Ado će moći da računa na iskustvo bivšeg menadžera Njukasla Krisa Hjutona, koji će raditi u njegovoj pozadini.

I ako uspeju da uguše ono što je na papiru jedan od najsnažnijih napada u svetskom fudbalu, mogli bi se nadati da će moći da prevaziđu sve barijere koje Urugvaj i Južna Koreja – druge dve reprezentacije u njihovoj grupi postavljaju u narednim mečevima.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)