APRIL JE ZVEZDIN MESEC: Istorija na strani crveno-belih, ali statistika je tu da se ruši

Novosti online

06. 04. 2021. u 13:21

NA programu 33. aprilski derbi, Zvezda uspešnija sa 13 pobeda, dok je Parni valjak slavio devet puta.

АПРИЛ ЈЕ ЗВЕЗДИН МЕСЕЦ: Историја на страни црвено-белих, али статистика је ту да се руши

Detalj sa večitog derbija iz aprila 2014.godine

Tokom istorije večitog derbija najveći broj okršaja između Crvene zvezde i Partizana odigran je tokom aprila - čak 32. Ipak, predstojeći 164. praznik srpskog fudbala prvi put u istoriji biće odigran 7. aprila, koji svečano ulazi u kalendar najvažnije utakmice na ovim prostorima. Aktuelni srpski šampion bio je nešto uspešniji u prolećnim okršajima, pošto je slavio ukupno 13 puta, Partizan je to učinio u devet navrata, dok je 10 puta bilo nerešeno. Ko će popraviti svoj bilans nako 33. aprilskog derbija, biće poznato u nakon meča koji je zakazan za sredu od 18 časova (TV Arena Sport, B92) na stadionu Rajko Mitić.

Tokom istorije, večiti derbiji se nisu igrali samo u julu, što je sasvim logično, s obzirom da je ovaj mesec uglavnom bio rezervisan za letnju pauzu, a da nije bilo prvog derbija i istorijskog 5. januara 1947. i prvi mesec u godini bi prošao bez mečeva crveno i crno-belih, s obzirom da je to jedini duel dva tima na samom startu kalendarske godine. Aprilu "na crtu" može da stane samo samo oktobar, koji je drugi po brojnosti kada su u pitanju večiti derbiji sa 26 utakmica. Trebalo je da bude i jedna više, ali je onaj derbi iz 14. oktobra 2000. godine prekinut zbog nereda i prebačen za 7. mart naredne godine. Treći po brojnosti je novembar sa 22 utakmice, a četvrti septembar sa 20. Dvocifreni su i mart (19 mečeva), maj (19) i jun (11), a jednocifeni broj večitih derbija odigran je tokom pomenutog januara (1), februara (5), avgusta (4) i decembra (4).

U aprilu je do sada bilo "slobodno" samo deset datuma, pa će ih od srede biti jedan manje. Najviše ih je odigrano 27. aprila, čak četiri, iako je poslednji odigran još 1996. godine. Bio je to 104. večiti derbi, koji je odigran u Humskoj i završen bez golova. Po tri meča odigrana su 8, 14. i 16. aprila, dok se po dva puta igralo 17, 23. i 25. aprila. Nakon srede ostaće "upražnjeni" još 4, 6, 7, 9, 12, 13, 15, 22, 24. i 29. april.

U poslednjih deset godina odigrano je sedam aprilskih derbija, a Partizan je slavio jednom više - tri puta, dok je u dva navrata bilo nerešeno. Ipak, Crvena zvezda je dobila poslednja dva aprilska derbija na svom terenu i to oba puta sa po 2:1. Poslednji je odigran 25. aprila 2019. godine. Bio je to 160. večiti derbi, a golove za crveno-bele na stadionu Rajko Mitić postigli su Mohamed El Fardu Ben u 60. minutu iz penala i Aleksa Vukanović u 80, dok je počasni pogodak za Partizan dao Rikardo Gomeš sa bele tačke u 90. minutu.

Partizan je poslednji derbi u aprilu takođe dobio na Marakani, kada je bilo 3:1 za Parni valjak. Bio je to 154. derbi odigran, 18. aprila 2018. godine, a golove za crno-bele postigli su Leonardo u 21. i 79. minutu, odnosno Leandre Tavamba u 68. Jedini pogodak za domaćina bio je delo Ričmonda Boaćija u 48. minutu utakmice. Treba napomenuti i da je poslednjih pet aprilskih okršaja dva tima odigrano na stadionu Crvene zvezde, a ovo će biti šesti uzastopni.

Crveno-beli su upravo zahvaljujući toj seriji napravili "preokret" kada je u pitanju broj domaćinstava u aprilskim derbijima. Crvena zvezda je do sada ukupno 17 puta bila domaćin, a Partizan 15. Treba napomenuti i da su crveno-beli čak 10 od svojih 13 pobeda u aprilu osvarili kao domaćini, a Partizan sedam od svojih devet. U dosadašnja 32 meča gost je u aprilskim derbijima slavio svega pet puta, od toga Crvena zvezda ima tri pobede, a Partizan dve. Na kraju, od ukpno deset remija u aprilu, četiri puta je bilo nerešeno u Ljutice Bogdana, a šest puta u Humskoj. Sva četiri puta na Marakani je rezultat bio 1:1.

BILANS APRILSKIH DERBIJA:

CRVENA ZVEZDA - 13 pobeda

PARTIZAN - 9 pobeda

NEREŠENO - 10 puta

Ukupno: 32 utakmice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024