FIFA UVODI SUPER VAR: Uz pomoć veštačke inteligencije odluke o ofsajdu bi se donosile u sekundi

Đ. Samoilović

17. 03. 2021. u 18:00

POVLAČENJE linija i preduge pauze pre nego što sudija dobije potvrdu da li je igrač bio u ofsajdu ili ne, pre postizanja gola, vrlo brzo bi mogle da postanu prošlost.

ФИФА УВОДИ СУПЕР ВАР: Уз помоћ вештачке интелигенције одлуке о офсајду би се доносиле у секунди

Dosadne pauze biće prošlost Foto EPA

FIFA će uskoro objaviti rezultate istraživanja nove, poboljšane verzije VAR tehnologije, koja se oslanja na veštačku inteligenciju i u deliću sekunde procenjuje koji deo tela igrača je bio najbliži protivničkom golu. To odmah saznaje pomoćni sudija i signalizira glavnom da li je bilo nedozvoljene pozicije prilikom odigravanja završnog dodavanja.

Ova inovacija je najpribližnija sistemu koji procenjuje da li je lopta prešla gol liniju i u realnom vremenu može da primeti da li je vrh kopačke jednog od igrača u ofsajdu. Dakle, sudije neće više morati da puste akciju da se razvije i sačekaju potvrdu o postojanju ofsajda od VAR, već će mahati u istoj sekundi pošto dobiju signal.

Krovna fudbalska organizacija je pomenutu tehnologiju testirala na nedavno održanom Prvenstvu sveta za klubove, rezultati tog eksperimenta će uskoro biti poznati javnosti, a plan je bio da se poboljšani VAR implementira i na Svetskom prvenstvu u Kataru naredne godine, ali je pandemija virusa korona sve usporila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (1)

Sudija

19.03.2021. 09:18

Чекај,чекај,чекај! Помоћни судија ће добијати информацију везану за врх копачке?! Колико ја знам а и добро је познато да је офсајд положај заправо нешто много другачије од врха копачке! Дакле играч је у офсајду уколико је део тела којим се може постићи регуларан погодак најближи противничком голу..Шта ако је глава,раме,колено,кук,задњица најближа у овој ситуацији??? ВАР је уништио фудбал!