U NOVOM BROJU TIPA: Srbija i Gruzija plus majstori

Novosti online

19. 02. 2021. u 10:27

VREME je da se prozori zatvore. Ne, ne mislimo na kuhinjske, već kvalifikacione, pošto se od petka do ponedeljka (19-22. februar) igraju poslednji mečevi kvalifikacionih grupa za odlazak na EP za košarkaše 2022. godine, kojo će se održati u četiri različite zemlje (Češka, Gruzija, Italija, Nemačka).

У НОВОМ БРОЈУ ТИПА: Србија и Грузија плус мајстори

Foto: Printskrin

Jedan od 24 potencijalna nacionalna tima, koji može da nađe svoje mesto na kontinentalnom šampionatu je i reprezentacija Srbije, koja će se u poslednja dva meča sastati prvo u petak sa Gruzijom (16.00), a onda u nedelju sa Švajcarskom (13.00).

Matematika je prilično jasna, „orlovi“ se trenutno sa dve pobede i isto toliko poraza nalaze na drugoj poziciji grupe E, ispred selekcija Finske i Švajcarske (obe 1-3), a iza neprikosnovene Gruzije, koja nije još uvek okusila gorčinu poraza u kvalifikacijama. S obzirom na to da iz ove grupe tri tima prolaze na EP, „orlovima“ je faktički potrebna samo jedna pobeda iz dve utakmice kako bi i zvanično čekirali kartu za takmičenje najboljih evropskih košarkaških selekcija.

Međutim, iako je zdravorazumskim razmišljanjem za očekivati da naša „repka“ obriše parket sa oba protivnika, stvarnost je malo drugačija i neobičnija. Ova veštačka tvorevina FIBA stvorena usled dugogodišnjeg sukoba krovne košarkaške organizacije i Evrolige, takozvani „kvalifikacioni prozori“ doneli su mnogo pometnje i ne toliko pozitivnih stvari za igru pod obručima, iz koje je malo ko profitirao. Ne samo da su zbog obaveza u najjačem evropskom klupskom takmičenju i NBA ligi, najbolji igrači bili u nemogućnosti da predstavljaju svoju državu, već su posledično iz tog razloga, košarkaške sile gubile od ekipa koje se nalaze na margini košarkaške mape. Tako je jedna Srbija izgubila od Švajcarske, jedna Turska od Švedske, jedna Španija je položila oružje protiv Poljske, jedna Slovenija je kapitulirala protiv Mađarske, dok je jedna Nemačka pobedu čestitala Velikoj Britaniji.

Ovakvo stanje stvari ne može preterano da raduje košarkaške sladokusce, ali može one kladioničarske, pošto se upravo iz ovakvih i sličnih situacija mogla uloviti dobra kvota igrom na „papirne“ autsajdere.

Kada govorimo o izabranicima selektora Igora Kokoškova, oni u „prozorima“ prosečno postižu veoma velikih 83,8 poena po meču, što ih stavlja na treće mesto najefikasnijih ekipa u kvalifikacijama. Zanimljivo, reprezentacija Gruzije je lider u tom parametru, pošto jedina od svih prelazi granicu od 90 postignutih poena u proseku (93). Time dolazimo do zaključka da je kao veoma poželjna opcija igrati na “+ poene” u susretu ova dva tima. Tim pre pošto je u prvom njihovom okršaju u Beogradu prošlog februara rezultat bio 94:90 za Gruzijce.

Što se tiče utakmice sa Švajcarcima, ona bi trebalo da bude osvetnički meč za „orlove“, koji još uvek pamte šokantan poraz u njihovom prvom međusobnom duelu u istoriji (92:90). Tada su Švajcarci odigrali jednu od trojkaški najplodonosnijih partija, postigavši 13 trojki iz 23 pokušaja (56,5%), što je ujedno i drugi najbolji performans jednog tima u celim kvalifikacijama kada pričamo o procentu ubačenih šuteva van linije 6,75 metara. Takođe, švajcarski košarkaši su sa 20,8 dodavanja po meču, lideri po timskim asistencijama u kvalifikacijama.

AVRAMOVIĆ LIDER U POENIMA

Neretko je za kladioce intrigantna igra na +/- igrače. Čovek koji je apsolutni lider naše „prozorske“ reprezentacije je Aleksa Avramović, kapiten i najbolji poenter. Košarkaš španskog Estudijantesa u četiri dosadašnja meča prosečno postizao je 19,3 poena, Takođe, lopta će vrlo često da se nalazi u rukama ove sezone odličnog Danila Anđušića, koji će najviše puta uzimati šuteve na koš. Za skokove će biti zadužen Miroslav Raduljica (6,5 po meču), a za asistencije Ognjen Jaramaz (4,5).

GRUZIJA – SRBIJA

1 X 2

2.70 14.5 1.55

MEĐUSOBNI DUELI

SRBIJA – GRUZIJA 2:3

Srbija – Gruzija 90:94

Gruzija -Srbija 50:87

Srbija – Gruzija 105:87

Gruzija – Srbija 68:66

Srbija – Gruzija 71:75

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!