MUNDIJAL: Zastave duginih boja biće dozvoljene na SP u Kataru

Novosti online

08. 12. 2020. u 22:22

МУНДИЈАЛ: Заставе дугиних боја биће дозвољене на СП у Катару

EPA-EFE/Naomi Baker

ORGANIZATORI Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru 2022. godine saopštili su danas da će na stadionima tokom utakmica biti dozvoljene zastave duginih boja, pošto se tada neće primenjivati zakoni protiv LGBTQ populacije u toj zemlji, u skladu sa propisima Fife koji promovišu toleranciju i inkluziju.

Do početka Mundijala ostalo je manje od dve godine, ali postoji zabrinutost oko tretmana kome bi mogli biti izloženi gej navijači u Kataru, gde su zabranjene istopolne veze, što je u suprotnosti sa stavom Fife protiv homofobije.

Fifa je saopštila da je odlučna da podstakne Katar na organizovanje "inkluzivnog turnira", kada se Svetsko prvenstvo prvi put bude održalo na Bliskom istoku.

"Ne krijem da sam gej žena u fudbalu i ovo shvatam lično. Videćemo napredak i promenu u svim tim aspektima i zastave duginih boja, majice, biće dobrodošle na stadionu. Oni dobro razumeju kakav je naš stav", rekla je šef Fife za društvenu odgovornost i obrazovanje DŽojs Kuk.

Rukovodstvo Organizacionog odbora ponudilo je garancije Fifi da sa stadiona neće biti uklonjeni rekviziti koji promovišu LGBTQ prava.

"Kada su u pitanju zastave duginih boja na stadionima, Fifa ima svoje smernice, imaju pravila. Kakva god da su, mi ćemo ih poštovati. Naša zemlja je konzervativna, ali i gostoljubiva. Shvatamo razlike u kulturama ljudi. Razumemo razliku u verovanjima ljudi i zato mislim da će svi biti dobrodošli i prema svima će se postupati sa poštovanjem", naveo je čelnik Organizacionog odbora Svetskog prvenstva Naser Al-Kater.

Svetsko prvenstvo u Kataru ;održaće se od 21. novembra do 18. decembra 2022. godine.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)