TIP U NOVOM BROJU: Srbija protiv Mađarske i Rusije za prvenac i opstanak!

NAŠA selekcija bez suspendovanog selektora na utakmici protiv suseda u nedelju o o „Zbornaju komandu“ još nismo dobili pod imenom Srbija

ТИП У НОВОМ БРОЈУ: Србија против Мађарске и Русије за првенац и опстанак!

FOTO: AP

Čitava pažnje sportske javnosti u našoj državi bila je preusmerena  na finalnu utakmicu baraža između Srbije i Škotske. Ulog je bio odlazak na Evropsko prvenstvo, pa je takav stav javnosti i opravdan.

Ali, pomalo se zaboravilo da "orlovi" nezavisno od ishoda sukoba sa Škotima, imaju još dva izazova u narednih sedam dana - prvo sa Mađarskom u Budimpešti u nedelju, pa zatim tri dana kasnije Rusiju dočekujemo u Beogradu, u okviru Lige Nacija, takmičenja koje nam je na kraju krajeva i donelo šansu za odlazak na kontinentalni šampionat.

  • LIGA C NIJE SMAK SVETA

Velika pobeda nad Norveškom prošlog meseca, zamaskirala je činjenicu da smo pomalo i podbacili u grupi u kojoj pored Mađarske i Rusije igra i Turska. Nismo ostvarili nijednu pobedu, i pred ulazak u poslednja dva kola imamo samo dva boda, iz dva remija sa Turcima (2:2, 0:0), dok su nas Rusi i Mađari tukli, i poslednji smo na tabeli. Zato će ovo biti savršena prilika za prvu pobedu i beg sa dna, jer u suprotnom ispadamo u Ligu C. To i nije toliko loše ako se uzme u obzir da bi eventualnim osvajanjem te lige ponovo imali lakši put do baraža za EP 2024. godine, ali sigurno je da želja svih u domaćoj reprezentaciji da se odmeravaju sa najboljima, i barem za sada ostanu u drugom rangu Lige nacija.

  • DEFANZIVNE SEVERNE KOMŠIJE

Prvi na redu su Mađari, koji su nas opijene slavljem iz Osla dobili u Beogradu (0:1). Izveo je tada selektor Srbije Ljubiša Tumbaković (suspendovan za meč sa Mađarskom) znatno drugačiji sastav u odnosu na Norvešku, i čini se svesno "žrtvovao" rezultat kako bi odmorio heroje sa stadiona "Uleval". Slično bi u pogledu tima koji će istrčati u Budimpešti, moglo i ove nedelje da bude posle susreta sa Škotima, i ako se uzme da su severne komšije defanzivno orijentisaniji tim, ne bi trebalo očekivati vatromet. 

Mađari su, inače, prošlog meseca došli u znatno slabijem sastavu. Ostavio je selektor i mladog Sobošlaija van tima, ali sada se očekuju da budu kompletni. Sa Mađarima smo se inače poslednji put, pre Lige nacija, sastajali u onom čuvenom baražu za plasman na Svetsko prvenstvo 1998. godine, kada se u dvomeču njihova mreža tresla čak 12 puta (7:1, 5:0). 
  • SADA NEMAJU DžUBU

„Zbornaja komanda“ je daleko ozbiljnija reprezentacija od Mađarske, što je uglavnom i demonstrirala, ali naravno nije bez mana. Odigrali su Rusi daleko ozbiljnije do nas, i zauzeli prvo mesto zahvaljujući i pobedi u Moskvi nad Srbijom (3:1), kada je naša reprezentacija odigrala dobar meč, ali na kraju platila ceh neiskustvu. Tada se korpulentni napadač Artem Džuba igrao sa našim štoperima, i stvorio im gomilu problema, koji su doduše kreirani i indvidualnim greškama srpskih defanzivaca. Sada njega neće zbog skandala koji nema veze sa fudbalom, i utisak je da će njegov izostanak znatno oslabiti Ruse. Ali, daleko od toga da selektor Stanislav Čerčesov nema još aduta pored njega. Prednost je i to što će se igrati u Beogradu. Istina, bez navijača, ali svima je jasno i u korona uslovima da domaći teren igra određenu ulogu u samoj psihologiji igrača.  Takođe, može se očekivati da Srbija protiv Rusije izađe u jakom sastavu, pošto će joj to biti poslednji susret u aktuelnom ciklusu i želeće pobedu.

 Vredno je napomenuti i to da pod ovim imenom nikada nismo pobedili Ruse, a na prethodnih pet odigranih susreta, samo jednom se nije desilo da oba  tima postingu gol na meču. 
  • ENGLEZI I HOLANĐANI PO IMPERATIVOM

Ako žele prvo mesto u u svojim grupama, i prolaz dalje na završni turnir, Englezi i Holanđani  moraju da jure obe pobede u preostala dva kola Lige nacija. Mada, “lalama” trijumfi kod kuće protiv Bosne i Hercegovine, i u gostima protiv Poljske možda neće “igrati” jer je Italija u dobroj prilici da to ostvari.

 Kod “Gordog Albiona” situacija je skroz jasna – pobeda nad Belgijom na strani, i zatim “zicer” na “Vembliju” protiv Islanda, ako žele na čelo grupe. Zanimljivo će biti i u grupi gde  su Španija i Nemačka,  dok u Ligi B, u ciljnu ravninu izjednačeni ulaze i Austrija i Norveška sa po devet bodova, i  svakako da je i jednima i drugima želja plasman u Ligu A.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)