DEJAN SAVIĆEVIĆ PROGOVORIO O "PURGERU": Obećali su mi da će to iseći, ne želim po tome da me pamte!

Novosti online

08. 10. 2020. u 13:54 >> 14:39

BIO je oktobar 199. godine, na programu poslednji meč kvalifikacija za Euro 2000. godine, Jugoslavija je gostovala Hrvatskoj, tada je spletom okolnosti snimljen video koji je obeležio karijeru Dejana Savićevića.

ДЕЈАН САВИЋЕВИЋ ПРОГОВОРИО О ПУРГЕРУ: Обећали су ми да ће то исећи, не желим по томе да ме памте!

FOTO: EPA

Nesporni su fudbalski kvaliteti "genija", ali će ga veliki deo javnosti pamtiti po "purgeru" i salvi uvreda izrečenim provokatoru u Zagrebu. 

Bilo je tada jasno da Jugoslaviju čeka vrela atmosfera. Dan pred sam meč Savićević je hrvatskom navijaču stavio do znanja da nas ništa ne može uplašiti. 

"Nisam bio u Zagrebu nekih 8, 9 godina, kada se desilo sve ono čudo i onaj rat... Nemam neki specijalan osećaj, obezbeđenje je na nivou, nema straha. To kako oni misle da smo mi krivi, tako i mi mislimo da su oni... To me uopšte ne interesuje i ne tangira", rekao je Dejo, a onda je usledilo pitanje novinara "ko su oni?"

"Pa 'oni'... Pričamo o Hrvatima, ne pričamo o Makedoncima! Prema tome nemam šta da ponavljam... " odgovorio je Dejo.

U tom momentu sa druge strane ulice neko mu je dobacio:

"Ti si go**o"

Pokušao je da se iskontroliše Savićević, ali nije uspeo, te mu je odgovorio... 

"Je**m te u usta te je**m! U ta škrbava usta, pi**o jedna! Doći ovamo, pi**o jedna! Po***i ga malo, purgeru. Dođi, purgeru! Je**m te u usta škrbava!"

Dejo se potom mirno okrenuo prema novinaru i nastavio da daje izjavu kao da se ništa nije dogodilo:

"Prema tome, šta da ti kažem, to što mi mislimo, misle i oni, bitno je da se ova utakmica završi bez incidenta, kako na terenu, tako i na tribinama".

Dve decenije nakon incidenta Savićević je u jednom intervjuu ispričao šta se zapravo dogodilo tog dana u Zagrebu.

"Ja dajem izjavu, sam ostao tamo da pričam, i vidim i čujem da neko stalno nešto dobacuje i stalno neke uvrede. U jednom momentu, kada mi je puna glava bila njegovih psovki i prozivki, a ja bio pred kraj izjave, okrenem se, vidim čoveka ne više od metar sedamdeset, šezdeset. Sad se sećam, imao je dres šahovnicu, crnu jaknu i neku trenerku donji deo. Nema dva zuba u glavu. I ja se okrenem i kažem onu psovku, kažem šta ćeš".

"Nisam ponosan na to, naravno. Ne bih voleo da me pamte po tome. Okrenem se, znajući da ovaj snimak može da se iskida u slovo, u pola reči, okrenem se i kažem "prema tome, nadam se da će se utakmica završiti fer i korektno". Da završim izjavu, da idem u sobu, da što pre završim", otkrio je Savićević.

Novinar koji je pravio prilog mu je tada obećao da "iseći" verbalni obračun sa hrvatskim provokatorom, ali prevario ga je.

"To pođe tako, i ja kada sam završio kažem 'slušaj, oćeš ovo da okineš?' Kaže mi, 'naravno, Dejo'. Par meseci posle, ja u Beču, zove me režiser 'E završen je film, da ti pošaljem VHS kasetu'. Ja mu dam adresu, meni dođe ta kaseta, ja u dnevni boravak stavim. On me zove, 'jesi video?', ja kažem ne, zovi me za jedno sedam dana, jedno popodne kada budem imao vremena hoću na miru da odgledam. Ja posle dva-tri dana, kada sam video ono, želudac mi se okrenuo. E, onda možete da zamislite šta sam njemu rekao", ispričao je legendarni fudbaler.

Jugoslavija je na krcatom Maksimiru odigrala nerešeno 2:2 i tako izborila plasman na Evropsko prvenstvo koje se 2000. godine igralo u Belgiji i Holandiji, a Hrvatska je nakon neuspeha na svom terenu ostala bez plamsana na veliko takmičenje.

(NOVOSTI/KURIR SPORT) 

Pratite "Novosti sport" na Fejsbuku 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!