REVOLUCIONARNA PROMENA U FUDBALU: FIFA donela odluku - Igrači mogu menjati reprezentacije!

Novosti online

18. 09. 2020. u 18:09 >> 18:42

РЕВОЛУЦИОНАРНА ПРОМЕНА У ФУДБАЛУ: ФИФА донела одлуку - Играчи могу мењати репрезентације!

Foto: Arhiva Novosti

DANAS je održan 70. kongres FIFA, a na sastanku je potvrđena revolucionarna promena u kojoj se spekulisalo mesecima unazac.

Svetska kuća fudbala je potvrdila odluku po kojoj će fudbaleri moći da promene reprezentaciju za koju nastupaju. Međutim, potrebno je ispuniti niz kriterijuma kako bi igrač to i učinio. 

Zanimljivo je da je za ovu odluku glasalo 193 delegata, jedan je bio protiv, nevažećih glasova je bilo sedam. 

Po slovima novog pravilnika, igračice i igrači moći će da nastupaju za novu reprezentaciju ukoliko ispune sledeće uslove: 

- Za reprezentaciju za koju nastupaju nisu odigrali više od tri utakmice. 

- U vreme nastupa u tim utakmicama nisu bili stariji od 21 godine. 

- Nisu nastupili na svetskom prvenstvu ili na prvenstvu neke od konfederacija (Euro, Kopa Amerika, Afrički kup nacija...) 

- Ukoliko je od poslednjeg nastupa u reprezentaciji prošlo najmanje tri godine. 

- Ukoliko su u vreme dok su nastupali za sadašnju reprezentaciju imali državljanstvo države za koju žele nastupati. 

Ono što se na prvi pogled čini, jeste da će ovaj pravilinik olakšati bogatim zemljama "kupovinu" talentovanih reprezentativnih igrača. Ipak, Fifa je objavila da igrač može da se vrati nastupima za staru reprezentaciju u slučaju da za novu nije odigrao nijedan meč. 

Takođe, promenjen je i kriterijum prema kome igrači mogu da promene državljanstvo ukoliko nisu igrali za matičnu zemlju. Ukoliko se igrač preseli u novu državu pre 10. godine, onda mora imati prebivalište najmanje tri godine. 

Ukoliko se preselio između 10. i 18. godine mora da živi u novoj zemlji najmanje pet godina pre nego što ispuni kriterijum za dodelu pasoša. 

Podsetimo, do promena je došlo zbog igrača Barselone Munira El Hadadija koji je želeo da nastupa za Maroko na Svetskom prvenstvu u Rusiji, to mu nije bilo omogućeno jer je 2014. upisao jedan nastup za Španiju, u tom duelu odigrao je 13 minuta. 

Fudbaler se žalio Sudu za sportsku arbitražu (CAS) koji je presudio protiv njega, ali novom odlukom FIFA ispunjava uslove da igra za Maroko jer je od njegovog podslednjeg nastupa za Španiju prošlo tri godine. 

Pratite "Novosti sport" na Fejsbuku 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

FIFA JE MAFIJA

18.09.2020. 18:27

A NACIONALNI TIMOVI VISE NE POSTOJE, sve je smurksano ko bosanski lonac, pogledajte samo svajcarsku reprezentaciju, gde je i sediste FIFA, nije puno bolje ni u ostalim zapadnoevropskim zemljama.