MARTINOVIĆ O PROMENI IMENA KLUBA: Kada bi neko naterao Crvenu zvezdu da promeni ime izbio bi rat

Novosti online

10. 09. 2020. u 13:36

STEAUA, najveći rumunski klub, jedan od najvećih u Istočnoj Evropi, morao je da promeni ime.

МАРТИНОВИЋ О ПРОМЕНИ ИМЕНА КЛУБА: Када би неко натерао Црвену звезду да промени име избио би рат

foto: EPA

Zbog izgubljenog spora sa vojskom Rumunije, gigant iz Bukurešta je morao da promeni ime i sada se zove FCSB.

Nekadašnji as Steaue Novak Martinović u razgovoru za rumunski portal GSP, tvrdi da tako nešto nikada ne bi moglo da se desi u Srbiji. Kada bi neko hteo da natera Crvenu zvezdu, bivšeg prvaka Evrope, da promeni naziv, izbio bi rat, uverava Martinović, a prenosi Mozzartsport.

- Ovde u Srbiji niko ne govori FCSB. Za nas je to i dalje Steaua. Kada bi neko ovde hteo da natera Crvenu zvezdu da promeni ime, izbio bi rat. I to bukvalno, pravi rat. Jer, Zvezda je ovde simbol, brend, nešto posebno. Čak i u teškim danima po ovu zemlju, ljudi su nalazili radost u fudbalu i Zvezdi. A, ni klub nije privatizovan, pa je samim tim isključeno da može da mu se dogodi kao Steaui - pričao je Martinović.

Tužan je nekadašnji srpski fudbaler što je Steaua, pod tim imenom, nestala sa svetske scene.

- To je ludilo. U prvi mah sam bio šokiran, ali sam mislio da će se sve srediti posle nekoliko meseci, da će se vratiti u normalnu. Ali, to se nije dogodilo. Šteta, velika šteta, najviše zbog navijača.

Poredeći srpski i rumunski fudbal, ligu, klubove, Martinović je rekao da je razlika drastična.

- Osim Crvene zvezde i Partizana, srpski klubovi nemaju novca, zato ne mogu da dovode kvalitetne strance. Prosečna plata je oko 2.000-3.000 evra. Ako neko ima 4.000, to znači da baš odskače kvalitetom. Novcem koji dobijaju od TV prava klubovi ne mogu ni garnituru dresova da kupe. Nivo fudbala je baš nizak, daleko ispod rumunske lige.

Kada se sve to stavi na talon, Novak Martinović je ubeđen da TSC nema šansi da eliminiše FCSB u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

- Steaua, a ja ću nastaviti da je tako zovem, je baš veliki favorit i ne vidim kako bi mogla da ispadne. Poštujem TSC, koji je, po meni, dobar projekat za budućnost, ali sada nema iskustvo igranja u Evropi. To je klub koji finansira mađarska vlada, ali je dobro organizovan i vođen. Imaju dobar, ali mlad tim, kojem je potrebna koja godina na međunarodnoj sceni. Steaua je svake godine u Evropi i smatram da neće imati problem da prođe dalje - podvukao je Novak Martinović.

On je 2010. otišao iz Steaue, a posle toga je igrao za Vuhan Zal, Crvenu zvezdu i OFK Beograd.


Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024