VREMEPLOV: U oktobru 2017. godine mnogo toga je viđeno poslednji put na stadionu "Rajko Mitić"

Nedeljko Iljukić

18. 07. 2023. u 10:20

OTKAKO je 2006. godine Srbija postala samostalna država igrala je na tri svetska prvenstva u fudbalu. Pokojni Radomir Antić je 2010. odveo "orlove" na Mundijal, čiji je domaćin bila Južnoafrička Republika, sa pokojnim Sinišom Mihajlovićem je SP 2014. u Brazilu bila nemoguća misija, a kroz kvalifikacije za SP 2018. u Rusiji našu selekciju je vodio Slavoljub Muslin.

ВРЕМЕПЛОВ: У октобру 2017. године много тога је виђено последњи пут на стадиону Рајко Митић

FOTO: Nebojša Paraušić

Iskusni stručnjak je preuzeo reprezentaciju 2016. u periodu kada je poverenje navijača u nacionalni tim bilo na veoma niskom nivou i sigurnim korakom poveo ga ka Rusiji. Sa samo jednim porazom, u pretposlednjem kolu u Beču protiv Austrije, Srbija je odlučujuću utakmicu za odlazak u Rusiju odigrala 9. oktobra 2017. na stadionu "Rajko Mitić" protiv Gruzije i slavila sa 1:0. Gosti su došli u Beograd bez ikakvih takmičarskih ambicija, ali su bili više nego tvrd orah. Otpor Gruzijaca je uspeo da slomi rezervista Aleksandar Prijović tek u 74. minutu utakmice. Nekoliko stvari je vrlo simbolično vezano za ovu utakmicu i do dana današnjeg će se prepričavati kao svojevrsne anegdote...

Za početak, meč je odigran pred skoro 45.000 navijača i precizni podaci kažu da je to, do današnjeg dana, poslednja utakmica koju je reprezentacija Srbije igrala pred punim tribinama stadiona "Rajko Mitić". Već šest godina "orlovi" nisu uspeli na najvećem srpskom stadionu da okupe ni približno ovoliko ljudi. Dalje, neki odnosi unutar tima su bili do određene mere poremećeni, a sve je isplivalo na površinu kada se u mnogo pre isteka pauze na poluvremenu meča sa Gruzijom, iz tunela i na centru terena pojavio tadašnji as Mančester junajteda Nemanja Matić. Ispostavilo se da je on na sastanku u svlačionici bio jedva pet, od predviđenih 15 minuta.

Zatim, ispostaviće se da je ovo, osim što je bila poslednja utakmica u uspešnim kvalifikacijama za SP, u stvari i poslednji meč na selektorskoj klupi za Slavoljuba Muslina. On je ubrzo posle ovog susreta sporazumno raskinuo ugovor sa Fudbalskim savezom Srbije. Prema sopstvenom priznanju, nije želeo da na nekoliko prijateljskih mečeva na azijskoj turneji vodi igrače koje su na spisak hteli da mu stave tadašnji čelnici Saveza. Pošto kompromisa nije bilo, Muslin je otišao sa klupe i postao prvi selektor u istoriji naše reprezentacije koji svoj tim nije poveo na veliko takmičenje, iako se za njega kvalifikovao.

Posle toga je sve istorija, jer je Srbiju na Mundijalu vodio Muslinov dotadašnji pomoćnik Mladen Krstajić, ali pod vrlo neprijatnim okolnostima, jer je, osim selektora, neposredno pred SP promenila i kapitena. Umesto Branislava Ivanovića traku je oko ruke poneo Aleksadar Kolarov, a već posle prve dve utakmice (pobeda protiv Kostarike i poraz od Švajcarske) pojedini igrači su pokušali da izvedu puč i pobunili su se proiv stručnog štaba i taktike uz koju je izgubljen meč sa Švajvarcima...

Podsetimo, Srbija je na svoj treći Mundijal otišla prošle zime, kada je u Katar "orlove" odveo Dragan Stojković Piksi.

Slike sa meča protiv Gruzije u oktobru 2017. su još sveže. Iz tadašnje ekipe trenutno su na okupljanjeima reprezentacije samo još četvorica "orlova". To su: Dušan Tadić, Nemanja Gudelj, Filip Kostić i Aleksandar Mitrović. Reprezentacija je prilično promenila fizionomiju od tada, a "orlovi" se trenutno bore za odlazak na Prvenstvo Evrope na leto 2024. čiji će domaćin biti Nemačka. Zamimljivo je da će tada biti pune 24 godine otkako naš nacionalni tim nije uživo video ovo takmičenje.

Čak šest godina je prošlo od događaja na koji podsećamo u ovom vremeplovu. Čekamo odlazak na EP i još čekamo pune tribine stadiona kada na njega izađu fudbalski junaci nacije.

SRBIJA - GRUZIJA 1:0 (0:0)

STRELAC: Prijović u 74. minutu. Stadion "Rajko Mitić". Gledalaca: 45.000. Sudija: Pavel Gil (Poljska).

SRBIJA: Stojković, Rukavina, Ivanović, Maksimović, Tošić, Kolarov, Matić, Gudelj, Tadić (Kostić), Ljajić (Prijović), Mitrović (Milivojević).

GRUZIJA: Makaridze, Kakabadze, Kašija, Kočolava, Navalovski, Kazijašvili, Kankava, Gvilija, Aburjanija, Jigauri, Kvilitaja.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!