NAMEŠTALJKE NA SUNCE! Potpredsednik FSS Branislav Nedimović: Problemi se više neće gurati pod tepih

Z. Ćorović

05. 07. 2023. u 09:00

NAMEŠTALjKE se više neće gurati pod tepih. Branislav Nedimović, potpredsednik FS Srbije, poručio je prilikom gostovanja u jutarnjem programu na TV Prva, da će sve sumnjive utakmice u našoj kući fudbala imati mnogo ozbiljniji tretman nego što je to bilo do sada.

НАМЕШТАЉКЕ НА СУНЦЕ! Потпредседник ФСС Бранислав Недимовић: Проблеми се више неће гурати под тепих

M. Vukadinović

- Prijava iz UEFA je stalno bilo, ali jeste li vi čuli za njih u javnosti? Znate li zašto niste? Zato što je gurano pod tepih. Neko se time nije bavio i sada je neko počeo da se bavi svojim poslom i da pokuša da spreči nameštanje. To će, ljudi, biti težak posao, biće preteško, jer čim nekog pokušaš da kazniš odmah se pozovu na to da li je na kraju rečenice bila tačka, ili je između bio zarez, da li ste ispoštovali sve procedure... I to jeste demokratija i procedura i to nije sporno, niko se ne ljuti zbog toga - rekao je Nedimović za TV Prvu.

Pravi haos izazvao je poslednji "slučaj Kolubara". Klub iz Lazarevca kažnjen je oduzimanjem devet bodova, nakon što je UEFA podnela prijavu FSS zbog sumnjivih ishoda mečeva Mladost GAT - Kolubara i Kolubara - Spartak u Superligi. Nakon te odluke Kolubara je ispala u Prvu ligu Srbije, ali je CAS privremeno stavio van snage to rešenje do okončanja postupka.

- Organi FS Srbije i prvostepeni i drugostepeni doneli su odluku na osnovu dokaza koji su priloženi iz UEFA da su utakmice nameštene. Deluje da se CAS ne bavi da li je bilo nameštanja i ako se slučajno desi da stane na stranu Kolubare, to će isključivo biti zbog krivice u proceduri koju su sproveli organi FSS, odnosno Disciplinska komisija i Komisija za drugostepeni postupak i još jedan jako važan organ, a to je oficir za integritet koji se u stvari bavi kriznim situacijama. Ako se slučajno desi takva situacija da bude poništena odluka FS Srbije, onda može biti na teret procedure, a ne na teret suštine, a ja, koliko znam, ovde je suština najvažnija, da sprečimo nameštanje utakmica.

- Niko se na bavi time da li je utakmica nameštena. Deluje da je to notorna činjenica. Oni se brane žalbama na proceduralne stvari. Nije sproveden ovaj dokaz, nije onaj. To jeste spretna medijsko-marketinška igra i niko ne priča o tome je li neko nešto namestio. Da li neko treba da ide u niži rang? Ono što sam ja video u dokaznom postupku, što su izvedeni dokazi... Mislim da nisu džaba podnete neke prijave. Ali hajde da vidimo. Pretpostavka nevinosti postoji.

Traži se maksimalna odgovornost nadležnih u Savezu, na prvom mestu onih na najvišim funkcijama.

- Ovo su dečje bolesti na kojima se svi učimo. Na kraju krajeva, ako se ispostavi da neko nije uradio svoj posao odgovaraće. U smislu promene. Već smo krenuli od oficira za integritet, drugostepene komisije. Biće tu još promena... U krajnjoj liniji, moraće da odgovaraju i oni koji su na najvišim pozicijama u FSS, koji se bave pravnom regulativom i ja tu nemam nijednu dilemu. Svako mora da odgovara za svoj posao, pa i ja ili bilo ko drugi. Kad jednom isteramo sve stvari na livadu, biće sve okej. I dotad, moramo da se borimo svaki dan i svaki trenutak protiv nameštanja. Ko god to bio. Ko god to bio, Kolubara, Radnički Novi Beograd, Radnički Niš, Radnički Sremska Mitrovica, bilo ko. Mučićemo se, moramo.

Superliga počinje 29. jula

POČETAK nove sezone Superlige Srbije pomeren je za 29. jul u očekivanju odluke Suda za sportsku arbitražu (CAS) u slučaju "Kolubara".

- Bilo je predviđeno da prvenstvo počne 21. ili 22. jula, i da ne bismo došli u situaciju u zavisnosti od toga kakva bude odluka u Lozani, da ne bismo imali problema, ostavili smo sedam dana "lufta" da može da se sve iskoriguje. Očekujem da će ta odluka biti doneta nekoliko dana ranije, tako da ćemo imati vremena da obavimo sve aktivnosti - rekao je Nedimović.

Sve kreće od kladionica

NEDIMOVIĆ je objasnio kako teče procedura u vezi sa sumnjivim utakmicama.

- Krene sve od kladionica. Postoji posebna organizacija koja sarađuje sa UEFA i koja vam kao njenoj članici daje informacije o potencijalnim nameštenim utakmicama. Dobijete dokument na 50 strana. Gde je ko išao, šta je ko radio, to su neverovatne stvari. A onda vi to morate sve da sprovedete kroz proceduru i da donesete adekvatne sankcije ako je to sve tačno. Ako ne, odbacite prijavu, i to se dešavalo. Nikad se neće desiti da neko prizna krivicu. Nije FSS tužilaštvo, niti ima policijska ovlašćenja, niti može da upada po kućama... Ljudi, jako je to teška priča. Mi baratamo onim što imamo.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu