ODAKLE TOLIKA MRŽNJA PREMA SRBIMA? Ovo što je doživeo Stanković je samo "vrh ledenog brega"! Ovo su naši asovi koje su Italijani vređali

Novosti online

03. 04. 2023. u 20:14

SVET fudbala juče je bio zgrožen uvredama na račun legende srpskog i svetskog fudbala, Dejana Stankovića. Sa tribinma kultnog "Olimpika" se čulo "Zingaro Serbo", a aktuelni strateg Sampdorije samo je jedan od asova naše zemlje kome je "čizma" uvredljivo skandirala.

ОДАКЛЕ ТОЛИКА МРЖЊА ПРЕМА СРБИМА? Ово што је доживео Станковић је само врх леденог брега! Ово су наши асови које су Италијани вређали

FOTO: AP/Tanjug

Podsetimo, fudbaleri Sampdorije i Rome odigrali su utakmicu u Rimu, a meč je obeležio nesportski potez domaćih navijača koji su oko 50. minuta krenuli da rasističkim povicima vređaju srpskog trenera Dejana Stankovića.

Odmah posle utakmice novinari su pitali Stankovića za komentar…

– Hoćemo li samo da pričamo o skandiranju? Samo to vas zanima? Ponosan sam što sam Ciganin. Niko me neće uvrediti ako me nazove Ciganinom. Zahvaljujem Murinju što je reagovao.

FOTO: AP/Tanjug

Stanković je igrao za Lacio, pa je to jedan od razloga iz kojih je bio izložen rasističkim uvredama od strane domaćih “ultrasa”.

Prvi je u zaštitu kolege i nekadašnjeg učenika iz godina provedenih u Interu, stao Žoze Murinjo. Kada je čuo šta skandiraju Srbinu, zatražio je da prestanu i oni su ga poslušali. Vidno i razumljivo nervozan, reagovao je i srpski trener.

Nema dileme da navijači rimske "vučice" nisu uzeli u obzir samo to što je Stanković branio boje najvećeg gradskog rivala, već i to što je legenda Crvene zvezde, tima čiji su navijači u otovorenom ratu sa ultrasima Rome.

STANKOVIĆ JE SAMO VRH LEDENOG BREGA

Pre toga su na svojoj koži isto osetili Siniša Mihajlović, koga su posebno vređali gde god su stigli navijači rivalskih ekipa, i dok je bio fudbaler i kasnije kao stratega.

Često su zbog vređanja Mihajlovića reagovali članovi njegove porodice, supruga Arijana i ćerke Viktorija i Virdžinija, a i sam Mihajlović je pričao slično kao i sada njegov kum Dejan Stanković.

Čak je i na odmoru puštao pesmu Ljube Aličića - "Ciganin je al' najlepši" u zagrljaju svoje supruge Arijane, koja je dizala tri prsta.

Na kraju, samo je tada zdravstveno stanje preminulog Mihe bilo to koje je zaustavilo uvrede širom "čizme", a umesto dotašnjeg rasističkog repertoara viđene su poruke i povici podrške da istraje u borbi sa opakom bolešću.

Uvrede nisu izbegli ni srpski reprezentativci i članovi Juventusa - Dušan Vlahović i Filip Kostić.

Vlahović je još u vremenu kada je nosio dres Fiorentine slušao kako ga navijači Atalante i Rome sa tribina nazivaju "srpskim ciganinom".

Vređanje nije prestalo ni kada je napustio Firencu i preselio se u Torino. Navijači "viole", koji su u njega koliko do juče, gledali kao u fudbalsku ikonu grada, su ga optužili za izdaju zbog prelaska u njima omraženi klub Juventus.

I Kostić se susreo sa ovim povicima, na gostovanju Speciji, ali je šmekerski odgovorio na povike "Zingaro".

Da stvar bude još gora, Sergeja Milinkovića Savića su čak prozvali navijači kluba za koji nastupa, Lacija, a pristalice ovog kluba već od ranije su poznate po rasističkim pa i fašističkim ispadima na Apeninima.

Desilo se to pre nešto više od četiri godine kada je Milinković Savić bio nezadovoljan u Laciju i kada je njegov agent tražio novi klub, navijači su reagovali na to isticanjem transparenta "Milinkovic zingaro" blizu Olimpika.

Na kraju, Sergej je ipak ostao u Rimu i postao lider ekipe, pa su "ratne sekire zakopane", a navijači nebesko-plavih sada obožavaju našeg vezistu koga zovu "Sergente".

Nisu samo Srbi ti koji u Seriji A imaju problem sa ovakvim rasističkim skandiranjem, a slično su na svojoj koži osetili i Zlatan Ibrahimović i Edin Džeko, a ostaje potpuno nejasno odakle u Italiji takva mržnja prema ljudima sa Balkana. 

BONUS VIDEO: "ORLOVI" KRENULI U MISIJU NA EP 2024: Piksi poveo Srbiju ka Nemačkoj 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)