RUSIJA OVO UOPŠTE NIJE OČEKIVALA: Kako je Švajcarska nasamarila Ruse i ostavila ih bez međunarodnih utakmica

Novosti online

23. 02. 2023. u 21:00

NEDUGO nakon što je pre godinu dana počeo rat u Ukrajini, Rusija je izbačena iz skoro svih međunarodnih sportskih takmičenja, a pokušaj Fudbalskog saveza Rusije (RFS) da pravdu pronađe kod sudova, nije urodio plodom. Delimično i zbog jedne "cake" kojoj su pribegli Švajcarci.

РУСИЈА ОВО УОПШТЕ НИЈЕ ОЧЕКИВАЛА: Како је Швајцарска насамарила Русе и оставила их без међународних утакмица

Foto: Profimedia

Naime, kada je UEFA izbacila ruske klubove iz svojih nadmetanja, a reprezentaciji Ruske Federacije zabranila da učestvuje u završnici kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, čemu se pridružila i svetska kuća fudbala, FIFA, čelnici RFS nisu sedeli skrštenih ruku.

Imali su na raspolaganju odgovor. Zapravo, dva.

U situacijama kada neka krovna organizacija odrđenog sporta izrekne sankciju, nacionalni savez može da se žali dvema instacama, ali ne odjednom. Najpre je potrebno uložiti žalbu međunarodnom Sudu za sportsku arbitražu, koji se nalazi u Lozani, a tek ako tamo žalba ne urodi plodom, može se odluka tog suda preispitivati na Federalnom sudu Švajcarske.

I, imajući u vidu da je Sud za sportsku arbitražu krajem 2022. potvrdio odluku UEFA (i FIFA) o suspenziji ruskog fudbala iz internacionalnih takmičenja, RFS je, logično, pribegao preostalom potezu - podneta je žalba švajcarskom Federalnom sudu.

Danas je taj Sud doneo odluku da se "odbacuje žalba ruske kuće fudbala, jer je stigla nakon isteka roka za pokretanje žalbenog postupka". 

Ruski mediji su prilično začuđeni ovakvim stavom Federalnog suda Švajcarske, a agencija RIA Novosti ističe sledeće:

- Kao razlog je naveden "propušten rok za žalbu", iako je sam tekst presude Suda za sportsku arbitražu stigao čelnicima RFS-a tek u januaru, usled problema u poštanskom saobraćaju između Švajcarske i Rusije.

Šta se, dakle, desilo?

Imajući u vidu da se, usled rata u Ukrajini, te brojnih sankcija koje su neke zemlje uvele Ruskoj Federaciji, veoma sporo odvija poštanski saobraćaj između Rusije i nekih država (pa i Švajcarske, iz kojih više nema direktnih avio-linija ka Moskvi, Sankt Peterburgu i drugim ruskim gradovima), dogodilo se da je Sud za sportsku arbitražu doneo odluku, koja je potom poštanskim putem poslata RFS-u. A kako je ta pošiljka isuvše dugo putovala - žalba ruske kuće fudbala, makar napisana i od strane najboljih pravnika na svetu, nije ni uzeta u obzir u Federalnom sudu Švajcarske jer je, prosto, zakasnila. Ne ruskom greškom. Ali, Švajcarce za to nije bilo briga.

Rusi su iscrpeli pravna sredstva u ovoj borbi, ali... kao da ne nameravaju da ostanu samo na uobičajenim potezima kada je isterivanje sportske pravde u pitanju.

"Fudbalski savez Rusije razmatra mogućnost obraćanja drugim instancama ne bi li se zaštitila prava sportista i drugih zainteresovanih lica", navodi se na kraju vesti ruske novinske agencije, mada je pitanje koja bi to druga instanca mogla da natera Sud za sportsku arbitražu da promeni odluku o potvrđivanju suspenzija izrečenih od strane FIFA i UEFA.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (2)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!