BUĐENJE PARTIZANA, I TO EVROPSKO: Novi Petrićevi crno-beli zakoračili ka grupnoj fazi Lige konferencija

Novosti online

18. 08. 2022. u 22:53 >> 22:54

PARTIZAN je, posle turbulentnih mesec dana, sa novim trenerom ostvario i novu pobedu, prvu na međunarodnoj sceni u ovoj sezoni: u uvodnom meču plej-ofa za Ligu konferencija, crno-beli su savladali Hamrun sa 4:1 (3:0). Revanš na Malti, narednog četvrtka od 20 sati, daće definitivan odgovor ko će ući u grupnu fazu, a ko će se posvetiti samo domaćim obavezama.

БУЂЕЊЕ ПАРТИЗАНА, И ТО ЕВРОПСКО: Нови Петрићеви црно-бели закорачили ка групној фази Лиге конференција

FOTO: FK Partizan/Miroslav Todorović

Kada je Gordan Petrić nedavno preuzimao mesto trenera, rekao je i sledeće dve rečenice:

- Nemam mnogo vremena sada i ne mogu da izmišnjam toplu vodu, da tako kažem, nego da pokušam da dignem atmosferu što se tiče igara na terenu i da pokušam da igračima prenesem da rade ono što mogu da rade u ovom trenutku. Kako vreme bude prolazilo, biće više prilike da se implementira nešto što zamislim.

Obe rečenice su se u četvrtak videle na delu, jasnije nego mnogo toga što je ova ekipa Partizana od letošnjeg ulaska u rezultatske neprilike pokazala. Mada, istini za volju, ima tu da se poradi na još nekoliko stvari, ali... krenimo redom.

Najpre se videla odlučnost a i uvodna smirenost crno-belih, što je isključivo odraz popravljene atmosfere (poljuljane posle kikseva na domaćoj sceni, a ispadanja iz kvalifikacija za Ligu Evrope). Igrači su radili tačno ono što mogu da rade, samo... Uz "začin" Gordana Petrića: implementirao je nešto što je on zamislio.

Najpre je tu bila promena formacije, prelazak na tri klasična defanzivca, te "dodatnu" dvojicu koja su čas u odrambenim, čas u napadačkim zadacima. Ali, još važnije, bila je primetna i promena mentaliteta: Partizan je strpljivo čekao svoje šanse i, kada ih je stvarao, realizovao ih u takvom ritmu da Hamrun nije znao šta ga je snašlo. Tako se bar priča odvijala do crno-belog pada na početku drugog poluvremena, ali domaćin je do tada uveliko bio izgradio značajnu prednost.

Od 15. do 33. minuta rezultat se sa 0:0 promenio na 3:0, i to uz golove Rikarda (njegov 14. evropski u Partizanu, po čemu se izjednačio s Vladicom Kovačevićem na trećem mestu "večne liste", iza Saše Ilića (15) i Klea (16)), zatim Uroševića glavom, posle Vujačićevog dodavanja glavom nakon kornera, a onda i sjajne kontre koju je borbeni Andrade završio asistencijom za Dijabatea.

Ali, da će Petrić morati i imati na čemu da radi u ovoj ekipi crno-belih, pokazao je početak drugog poluvremena. Iako je tada bilo za očekivati da će grogirani rival izvesti svoj poslednji trzaj, a stoga je trebalo smirenošću umiriti te nalete i dokrajčiti goste novim golovima, desilo se da je desetominutna dominacija Hamruna prilično poljuljala domaćine.

Jer, ne samo da su Maltežani dali gol preko Giljamijea, glavom posle kornera, već su imali još dve dobre prilike. Ipak, inicijativa gostiju nije potrajala previše dugo, Partizan je uspeo da uspostavi ravnotežu na sredini terena pa počeo da privodi meč kraju kako je i želeo - bez ikakve nove doze panike, koja ga je sputavala u prethodnim domaćim i evro-nastupima. A i uz novi gol, za koji se pobrinuo jedan od najboljih na terenu, Patrik Andrade, posle duplog pasa sa Gomešom, te mini-slaloma kroz odbranu i šuta za konačnih 4:1.

Imajući u vidu da domaćeg izazova, u Superligi, neće biti ovog vikenda, Gordan Petrić će za revanš moći da u miru priprema ekipu. Kako taktički, što je i donelo ovaj rezultat, tako i psihički, na čemu je veliki pomak napravljen, ali i u tome, poput igre, još ima prostora za napredak. Prvi koraci ka boljim danima jesu vidljivi u taboru crno-belih, a na njima je da nastave da idu tom stazom.

KRAJ, Partizan - Hamrun 4:1

90' - Poslednji trzaji gostiju, pokušavaju da umanje rezultatski zaostatak, ali Popović gospodari u kaznenenom prostoru Partizana.

88' - Baš udara kapiten gostiju, Borg. Mogao je da dobije drugi žuti karton zbog udaranja Jovića rukom u lice, tokom borbe za loptu, ali to je promaklo slovačkom sudiji.

86' - Dijabate ko zna koji put pravi probleme odbrani rivala, koja baš i ne može da parira njegovoj brzini. No, ostaje "+3" za Partizan, a bliži se kraj meča...

82' - Andrade izlazi, uz aplauze, menja ga Jović.

81' - Nezgodan udarac je dobio u rame Saničanin, ponovo mu se, drugi put na meču, ukazuje pomoć. Bolnu grimasu ima posle udarca od strane Mašikea, tokom borbe za loptu.

80' - Pripretio je na jednoj strani Belić, a odmah na drugoj Hrvat Prša, koji je glavom poslao loptu pravo u ruke Partizanovog golmana Popovića.

78'  - Andrade je svoju odličnu igru krunisao pogotkom. Dodao je loptu Gomešu, ovaj mu je, levo od sebe, vratio, a onda je usledila rutinska egzekucija, za povratak na tri razlike.

77' - Gol! Vodi Partizan sa 4:1, Patrik Andrade! 

76' - Primirili su crno-beli one opasne napade rivala, sve češće imaju loptu u svom posedu.

72' - Desetka Hamruna, Dodo, menja opasnog Brazilca Džonija. 

69' - Dve velike šanse za Partizan u istom minutu! Dijabate je najpre za delić sekunde zakasnio da uputi udarac, kada se činilo da će ostati sam i birati gde će da pošalje loptu, ali je bio u poslednji čas izblokiran. Usledio je korner, koji je Živković izvrsno izveo, a Marković glavom za malo promašio metu. Svi na stadionu koji su sedeli - skočili su sa svojih mesta, ali ostaje 3:1.

66' - Kapiten gostiju Stiv Borg je dobio žuti karton zbog neopreznog starta nad Rikardom, na sredini terena. Ukazaće se pomoć napadaču crno-belih, ali deluje da će moći da nastavi da igra.

63' - Konačno je, posle duže vremena, Partizan pripretio, Dijabate je probao da sa Gomešom promeni rezultat, ali kako su se u odbranu vratili tada brojniji rivali, lopta je odložena za Andradea koji je neprecizno šutirao sa 17 metara.

FOTO: FK Partizan/Miroslav Todorović

60' - Belić je odmah po ulasku u igru dobio žuti karton, zbog opasne igre po mišljenju sudije, iako je igrač Partizana odneo loptu, ne i rivala.

59' - Prva izmena u ekipi Partizana na ovom meču: Menig izlazi, menja ga Belić.

56' - Nova, solidna prilika za goste, posle žutog kartona Živkoviću zbog igranja rukom. Popović je odbranio potonji pokušaj rivala (glavom posle slobodnog udarca s levog krila). Veliki nalet malteške ekipe, nema šta...

54' - Opet je opasan po domaćine brzonogi Brazilac Džoni, kog je požrtvovanom intervencijom, u poslednji čas, zaustavio Saničanin, a tom prilikom je nezgodno pao. Moći će da nastavi da igra.

52' - Gol, gosti su smanjili na 3:1, posle kornera! Strelac je bio Giljamije, glavom.

49' - Zicer za goste! Mašika je dobio odličnu loptu, iza leđa Partizanove odbrane, upućenu s leve strane, ali je on imao očajan prijem na oko 15-ak metara od gola, što je omogućilo golmanu crno-belih Popoviću da istrčavanjem interveniše. Imali su tom prilikom domaćini i malo sreće, jer se lopta odbila od Uroševića, koji je prilazio, ali otišla tamo gde nije bilo gostujućih igrača.

47' - Prva iole ozbiljnija šansa za goste na ovom meču, i to posle kornera s leve strane. Glavom je oprobao udarac glavom Eder, ne i precizno, iako je bio na dobroj poziciji, kod bližeg ugla peterca.

Počelo je drugo poluvreme, a gosti u njega ulaze s jačim napadom, jer je Nedeljkovića zamenio Mašike.

Kraj poluvremena, 3:0 za Partizan. Izvrsna igra crno-belih, pre svega smirena, bez preteranog rizika, s dobro postavljenom odbranom i konkretnim atacima. U šutevima je bilo 6:2, u okvir gola 4:1, a u pogocima, pomenutih, 3:0. Posed lopte je, blago, bio u korist crno-belih, 53%-47%.

45' - Poništen je gol Hamruna, sa pravom. Popović je odbranio slobodnjan gostiju, a onda je neoprezno natrčao na njega Džoni i udario ga laktom u glavu, u prolazu. Kako je mreža bila nebranjena, gosti su je zatresli, ali je sudija iz Slovačke odmah to poništio.

41' - Bliži se kraj prvog poluvremena, Hamrun i dalje ne uspeva da s loptom u posedu neko duže vreme bude na suparničkoj polovini terena. A Partizan, zadovoljan sa tri data gola, ne žuri baš previše da da i četvrti. Mada, tako je delovala igra crno-belih i pre nego što su "zaređali" sa pogocima - smireno nastupaju izabranici Gordana Petrića, bez ikakvog srljanja.

37' - Partizan kontroliše igru u potpunosti. Maltežani nisu nijednom ozbiljnije ugrozili gol  koji čuva Popović.

35' - Andrade je poveo kontranapad dodavši loptu Menigu, a čim je to uradio, potrčao je napred koliko ga noge nose. I, Menig je taj trud nagradio sjajnim dijagonalnim dodavanjem u desnu stranu. A kako je sve pratio Dijabate, krećući se levo od Andradea, njega je pomenuti saigrač i uposlio, te je tako golman Hamruna matiran "školskom akcijom", izvanredno sprovedenom u delo.

FOTO: FK Partizan/Miroslav Todorović

33' - Gol! Dijabate za 3:0! 

30' - Andrade, koji je popravio utisak posle nekoliko partija ispd očekivanja, probio se kroz sredinu, probao da proigra saigrača u kaznenom prostoru, ali iako su gosti to osujetili, odmah im je Partizan oduzeo loptu. 

26' - Prekid zbog osvežavanja ekipa. U Beogradu je, iako je prošao 21 sat, i dalje vrlo toplo, 29 stepeni.

25' - Posle kornera s desne strane, koji je izvao Živković, kod dalje stative najviši u skoku je bio Vujačić, a on je glavom vratio loptu u desnu stranu gde se na pravom mestu našao kapiten Partizana koji je, takođe glavom, udvostručio prednost.

25' - GOL! Urošević, vodi Partizan 2:0!

25' - Prvi korner na meču za Partizan

22' - Andrade uspeva da zaustavi dva uzastopna napada gostiju, ali ne uspevaju crno-beli da to "materijalizuju" jer ih u početku brzih akcija fauliraju igrači Hamruna.

20' - Jedini koji pravi probleme crno-belima u prvih 20-ak minuta meča je brzonogi Brazialc Džoni, po desnom krilu, ali sve ga  uspešnije zaustavljaju igrači Partizana.

16' - Živković je na desnoj strani presekao dodavanje gostiju u Hamrunovoj "trećini" terena, odmah poslao loptu napred ka Menigu, a ovaj lukavo, iz prve, produžio blago ulevo od sebe - Rikardo se baš tu ubacivao, pobegao čuvaru i matirao Bonelja - 1:0. Četrnaesti gol Rikarda Gomeša u dresu Partizana na evro-sceni, a rekoder je Kleo sa 16.

Rikargo Gomeš slavi prvi gol na meču Partizan - Hamrun / FOTO: FK Partizan/Miroslav Todorović

15' - Gol! Partizan vodi sa 1:0, Rikardo!

12' - Pokušavaju i jedni drugi sada da, posle desetak minuta borbene igre na sredini terena, da tu sredinu - preskoče. Ali, ni dugačko dodavanje gostiju, ni isti takav pokušaj domaćih, koji su probali da proigraju Rikarda, nisu bili uspešni.

10' - Konačno uzbuđenje pred golom gostiju. Menig je probao da donese prednost domaćinu, golmanu mu je odbranio šut, a lopte se na levom delu kaznenog prostora domogao Rikardo Gomeš. Posle nekoliko driblinga, centirao je u nadi da će na drugoj strani peterca pronaći saigrače, ali tamo nije bilo nikog od njih.

8' - Partizan za sad strpljivo traži svoju šansu, nema srljanja, ali ima oljzbine borbenosti, koja dovodi i do prekršaja. Sada su dva u nizu napravili crno-beli, i to na sredini terena.

4' - Brazilac Džoni se probio po desnom krilu, Saničani nije uspeo da ga "umiri" pa je usledio šut ka bližem uglu, udarac koji je delimično izblokiran, pa je došlo do kornera. A posle njega, tj. kratke akcije, šutirao je sa 30-ak metara, i to prilično neprecizno, defanzivac Kamenzuli.

3' - Hamrun u poslednjih minut i po ima loptu u svom posedu, ali ne uspeva da priđe kaznenom prostoru Partizana. A onda su se odjednom strasti uzburkale, kada je Urošević odgurnuo kolegu, kapitena, Borga, i to u borbi za loptu - a ovaj mu uzvratio. Uneli su se jedan drugome u lice, pa ih je (samo verbalno) umirio sudija.

2' - Menig je pripretio, ubacivši se iza leđa odbrane Hamruna, ali nije na vreme stigao do lopte pa su je osvojili igrači kluba s Malte

1' - Utakmica je počela!

20.59 - "... nego što je naša ljubav prema crno-beloj boji" je stih koji u ovim trenucima odjekuje sa tribina stadiona u Humskoj, dok se kapiteni nalaze na centru, sa arbitrima.

20.57 - Filip Glova, sudija iz Slovačke, sa svojim kolegama izvodi aktere ovog meča na centar terena.

20.55 - Nekoliko desetina navijača malteške ekipe je na tribini u Humskoj, ali daleko, daleko glasniju podršku imaju i imaće crno-beli.

20.51 - Navijača u Humskoj nema koliko je priželjkivao novi trener Partizana, ali tu su oni najodaniji. A među njima - i najmlađi:

20.41 - Srpski trener na klupi malteških "Spartanaca" (što je zvaničan nadimak FK Hamrun, zapravo sastavni deo imena kluba), Branko Nišavić, suprotstavio je sastav u kome je ovosezonski najbolji strelac ekipe, Metju Giljomije, koji je dao tri gola na šest odigranih utakmica. Tu je i brazilski internacionalac Džoni, dvostruki strelac u dosadašnjim nastupima malteške ekipe, dok je na klupi ostala "desetka", Dodo, koji je u novoj sezoni jednom zatresao mrežu rivala.

20.29 - Promenio je Gordan Petrić formaciju crno-belih. Umesto dosadašnje 4-2-3-1, kakvu je izveo na svom debiju, minimalnoj pobedi protiv ekipe Mladosti GAT, sada je Partizan u sistemu 4-3-3. I, to nije jedina promena. Saničanin je uvršten u startnu postavu, nema Natha, a priliku je dobio i ofanzivni Menig, umesto Petkovića koji je bio starter u prethodnom prvenstvenom meču.

20.25  - Evo i sastava!

Partizan: Popović - Marković, Vujačić, Saničanin - Živković, Fejsa, Andrade, Urošević – Dijabate, Rikardo, Menig 

Hamrun: Boneljo - Korbolan, Borg, Emerson, Bjeličić, Kamenzuli - Džoni, Giljomije, Prsa, Domingoš - Nedeljković

Najnovije vesti iz Humske: RIKARDO "PRECRTAO" DIJARU: As crno-belih sa dva gola Kipranima postao najefikasniji stranac u istoriji kluba

Važnost utakmice

Crno-beli za sobom imaju baš turbulentan period.

Počelo je idilično, pobedom od 0:4 na gostovanju Javoru, ali su se onda desili remi s Nišlijama (3:3) i TSC-om (0:0), pa poraz od Novog Pazara (1:0), te eliminacija od kiparskog AEK-a (2:1, 2:2) i smena trenera Ilije Stolice. Debi novog trenera, Gordana Petrića, bio je pre četiri dana protiv ekipe Mladost GAT, koju je Partizan pobedio sa 0:1 golom Markovića u 95. minutu, pa se svi u Humskoj nadaju da će "novi evropski početak" označiti i početak rezultatske i psihološke stabilizacije, te juriš ka lepšim ostvarenjima u takmičarskim nastupima.

Gordan Petrić, očekivanja pred prvi meč sa Hamrunom

Trener fudbalera Partizana Gordan Petrić izjavio je uoči prvog meča plej-ofa za plasman u grupnu fazu Ligu konferencija da je Hamrun nezgodan i da će njegova ekipa morati da uradi izvesne domaće zadatke.

- Imali smo malu analizu. Profesionalci su naši igrači i vode računa o tome protiv koga igraju. A Hamrun... To su sve stranci, ekipa koja je igrala šest utakmica u Evropi. Prošli su možda malo srećno Levski, ali su nezgodna ekipa. U četvrtak moramo da uradimo tri, četiri domaća zadatka da bismo bili na nivou. Dobar kuvar ne odaje svoje tajne. Ne bih hteo da potenciram šta je to -  rekao je najpre Petrić na konferenciji za medije u Humskoj.

FOTO: FK Partizan

Strateg crno-belih smatra da bi plasman u Ligu konferencija bila injekcija samopouzdanja za njegovu ekipu.

- Mi u nedelju ne igramo, imamo ovog četvrtka utakmicu, pa sledećeg četvrtka. Ako se plasiramo i pružimo bolji utisak, momci će izaći iz krize. Imao sam u karijeri dvaput ovakvu situaciju, samo u jednostavnim stvarima mogu da izađu iz krize - rekao je Petrić.

Bivši fudbaler i funkcioner kluba iz Humske pozvao je sve navijače da podrže ekipu i da, ako je potrebno, kritikuju samo njega.

- Bio sam i igrač i funkcioner ovde, i kao igrač sam prolazio ovo što igrači danas prolaze. Smeta mi kad navijači prozivaju igrače koju su najmanje krivi. Ako treba neko da se proziva, neka prozivaju mene, ali neka budu svi uz fudbalere. To je bitno, pogotovo za mlade igrače, kazao je on.

Petrić je ponovio da su Partizanu neophodna pojačanja na sredini terena.

- Želimo da pojačamo sredinu terena, trebaju nam dva igrača na toj poziciji, ali želeo bih da se igrači opuste i razmišljaju o svom poslu. I da rade što trenutno mogu da rade u ovom trenutku, rekao je trener crno-belih i najavio da se u tim vraćaju Kvinsi Menig i Siniša Saničanin.

Podsetimo, revanš meč plej-ofa za plasman u Ligu konferencija između Hamruna i Partizana na programu je 25. avgusta (20 časova) na Malti.

Bonus video: Dramatična pobeda Partizana na Petrićevom debiju na klupi crno-belih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (2)

MEĐUNARODNI DAN BEZ PAPIRA: Prilika da se ukaže na važnost očuvanja šuma