"VASKE, DOVEDI ROBIJA, BIĆE VELIKO POJAČANJE!" Dragana Stojkovića i Roberta Prosinečkog veže neraskidivo prijateljstvo

Nebojša PETROVIĆ

09. 07. 2022. u 17:37

DRAGANA Stojkovića i Roberta Prosinečkog veže neraskidivo prijateljstvo iz vremena kada su zajedno dirigovali igrom Crvene zvezde i predstavljali jedan od najmaštovitijih tandema u istoriji našeg fudbala.

ВАСКЕ, ДОВЕДИ  РОБИЈА, БИЋЕ ВЕЛИКО ПОЈАЧАЊЕ! Драгана Стојковића и Роберта Просинечког веже нераскидиво пријатељство

FOTO: N. Petrović

Čuvena anegdota sa prvog Robijevog treninga na pomoćnom terenu "Marakane" opisana je i u knjizi "Piksi - Sve za deset". Velibor Vasović je pozvao Piksija u svoju kancelariju i zamolio ga za iskreno mišljenje.

- Video si ovog malog žutog, kako ti se čini?


Nije mu bilo prvi put da se konsultuje s kapitenom svoje ekipe oko neke važne odluke koju treba da donese kao šef stručnog štaba najtrofejnijeg kluba u zemlji.

- Dopada mi se - odgovorio je Stojković. - Ima interesantan pas, podelio je nekoliko lopti sa 30-40 metara, okrenuo stranu, promenio ritam. Nije to lako. Ima tehniku, dobro barata loptom. Mogao bi da bude veliko pojačanje.

- Znači, da ga angažujemo - promrljao je Vasović tonom koji nije zvučao ni kao pitanje ni kao konstatacija.

- Zašto da ne. Takav igrač može samo da nam bude od koristi.

Epilog je poznat. Plavokosi dribler, koji nije bio po ukusu legendarnog hrvatskog stručnjaka Ćire Blaževića, prešao je iz Dinama u Crvenu zvezdu i ispisao istoriju jugoslovenskog fudbala. Već u prvoj sezoni osvojio je šampionsku titulu, a dve godine kasnije i duplu krunu. Igrom sudbine, najveći domet u karijeri doživeo je pobedom protiv Piksijevog Marselja, u finalnoj utakmici Kupa šampiona 1991. godine.
Koliko je Dragan Stojković cenio talenat i potencijal Roberta Prosinečkog, najbolje svedoči scena sa beogradskog aerodroma po povratku omladinske reprezentacije Jugoslavije iz Čilea 1987. godine.

- Otišao sam sa čelnicima Crvene zvezde da ga sačekam i da mu čestitam na priznanju za najboljeg igrača Svetskog omladinskog šampionata. Robi je bio vrhunski igrač sredine terena. Svetska klasa. To što je imao u nogama, to se ne uči na treninzima. Sa time se jednostavno rađaš. Sećam se da su ljudi iz Nagoje 2002. godine došli na ideju da angažuju neko zvučno pojačanje iz Evrope. Zvali su me i pitali: "Možeš li da nam preporučiš nekoga ko je isti ti?" Nisam uopšte imao dilemu, odgovorio sam kao iz topa - Robi Prosinečki. On je tada bio u Portsmutu i smatrao sam da bi mu japanska liga bila idealna za naredni korak u karijeri. Napravio sam im kontakt, pregovarali su, ali se nešto iskomplikovalo i nisu postigli dogovor. Umesto Robija, kupili su Andreja Panadića i Ivicu Vastića - prisetio se Stojković.

Susret prijatelja u Ljubljani

NEDAVNI susret u Ljubljani, uoči utakmice Lige nacija između Srbije i Slovenije, bio je prilika da se Prosinečki posle duže vremena sretne sa svojim velikim prijateljima Draganom Stojkovićem i Stevanom Dikom Stojanovićem. Zajednička fotografija ispred hotela "Austrija trend" izazvala je bujicu emocija svih iskrenih ljubitelja fudbala iz celog regiona, a naročito navijača Crvene zvezde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)