SRĐAN OBRADOVIĆ OSLOBOĐEN OPTUŽBI: Kasacioni sud usvojio žalbu kontroverznog arbitra

Lj. P.

27. 03. 2022. u 12:32 >> 12:56

FUDBALSKI sudija iz Jagodine, Srđan Obradović, odlukom Vrhovnog kasacionog suda, oslobođen je optužbe da je zloupotrebio službeni položaj, saznaju Novosti.

СРЂАН ОБРАДОВИЋ ОСЛОБОЂЕН ОПТУЖБИ: Касациони суд усвојио жалбу контроверзног арбитра

FOTO: N. Paraušić

On se teretio da je zloupotrebio službeni položaj na utakmici između subotičkog Spartaka i Radničkog iz Niša, odigranoj 13.maja 2018. U Subotici.

Arbitar na travnatom terenu je u Višem sudu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Novom Sadu, krajem marta prošle godine bio osuđen na 15 meseci zatvora, a istom presudom, bilo mu je zabranjeno da u trajanju deset godina od pravosnažnosti presude obavlja sudijsku funkciju na utakmicama, ali i poslove u Fudbalskom savezu Srbije.

Obradović je bio optužen da je na pomenutoj utakmici pre skoro četiri godine, iskorišćavanjem svog službenog položaja, favorizovao domaći tim i tako ga stavio u povoljniji položaj u odnosu na gostujuću ekipu. Meč je završen pobedom domaćina od 2:0, a sporan je bio dosuđeni penal.

Apelacioni sud je prvostepenu kaznu od petnaest meseci preinačio i smanjio za tri meseca, na godinu dana, dok je odluka o udaljavanju sa fudbalskog terena od deceniju, bila potvrđena.

Obradovićev branilac, advokat Goran Karadarević je bio podneo zahtev za zaštitu zakonitosti,ukazujući da njegov branjenik kao fudbalski sudija ne može imati status službenog lica u krivičnopravnom smislu.

- Od početka smo tvrdili da nije počinjeno krivično delo za koje bio optužen, pa i osuđen - kratko je za Novosti prokomentarisao Karadarević odluku Vrhovnog kasacionog suda.

U obrazloženju odluke Vrhovnog kasacionog suda se, kako saznajemo, navodi, da Obradović na pomenutoj utakmici kao glavni fudbalski sudija, nije imao svojstvo službenog lica.

Glavni fudbalski sudija, kako se dalje navodi, Pravilnikom o sudijama i suđenje FSS ovlašćen je i obavezan da se stara o primeni pravila igre, što znači njegovo pravo obuhvata regulisanje samo određenih situacija u okviru određene igre i u odnosu na prava i dužnosti igrača i to samo u toj situaciji i samo prema igračima na terenu, pa zbog tako ograničenog dejstva, ne predstavlja vršenje javnih ovlašćenja 

BONUS VIDEO - 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije