SRBIJA VRLO BLIZU OSTVARENJA FUDBALSKOG SNA: Uz vizu za Ligu Šampiona i 15,6 miliona evra

N. I.

18. 02. 2022. u 21:30

MATEMATIKA, množenja, deljenja i "suvi" evri su stali uz rame fudbalskom talentu, znanju i sreći.

СРБИЈА ВРЛО БЛИЗУ ОСТВАРЕЊА ФУДБАЛСКОГ СНА: Уз визу за Лигу Шампиона и 15,6 милиона евра

FOTO: M. Vukadinović

Kada se sve ovo pomeša sa dobrim rezultatima naših fudbalskih klubova, najviše Partizana i Crvene zvezde na međunarodnoj sceni u poslednjih godinu dana, dolazimo do konačnog zbira. Srbija će, gotovo izvesno, od evropske sezone 2023/2024. imati dva predstavnika u Ligi šampiona (jednog direktno u grupama). Potrebno je samo zadržati 11. mesto na UEFA listi u aktuelnom ciklusu, što ne bi uopšte trebalo da bude problem.

Prvak Superlige Srbije u sezoni 2022/2023. će tako direktno da uđe u elitu, drugoplasirani će u kvalifikacije za LŠ, trećeplasirani u plej-of Lige Evrope (ovo u slučaju neuspeha omogućava direktni plasman u grupe Lige konferencija), a još dva kluba, četvrti i peti, će u kvalifikacije za LK. To je takmičarski aspekt, a finansijski je još primamljiviji. Jer, direktan ulazak u LŠ 2023/2024, našem prvaku će automatski doneti 15,6 miliona evra od UEFA, još dok i ne šutne loptu. A ako produžimo takav status, premija će biti još izdašnija, jer od 2024/2025. će nagrade biti uvećane za 40 odsto. To znači da bi tada šampionu Srbije odmah bilo stavljeno u džep 21,84 miliona evra!

Poslednji tim koji je poboljšao krvnu sliku našeg klupskog fudbala je Partizan, koji je slavio pobedu u Pragu (1:0). Tih 0,5 bodova na ukupnom zbiru nacionalnog koeficijenta znači da se naša zemlja učvrstila na 11. poziciji UEFA liste. Najbliži Srbiji su Ukrajinici, ali oni više nemaju nijednog predstavnika, i ne mogu da nas stignu. Mogla bi da nas ugrozi jedino Belgija, kojoj je preostao Gent. Međutim, bodovi ovog kluba se dele sa pet (toliko je zemlja imala predstavnika na startu sezone), a zbir večitih sa četiri, što je velika razlika. 

BONUS VIDEO - "Kosovo je Srbija" ori se Pragom

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024