VAR UNAPREDIO SUPERLIGU! Filipović: Doprineo regularnosti jer je počeo da ispravlja očigledne greške (FOTO)

N. ILjUKIĆ

05. 02. 2022. u 11:00

VIDEO-tehnologija za pomoć fudbalskim sudijama je revolucija u Superligi Srbije.

ВАР УНАПРЕДИО СУПЕРЛИГУ! Филиповић: Допринео регуларности јер је почео да исправља очигледне грешке (ФОТО)

FOTO: FSS

Bukvalno! Ako je išta moglo, skoro preko noći, da spase domaći fudbal u elitnoj ligi, onda je to VAR, koji je u julu ove godine počeo da ispravlja neke očigledne, namerne i greške iz nehata koje su sudijama i navijačima bile noćna mora, a čelnicima klubova idealan paravan za sumanuta saopštenja za javnost kojima je medijski i fudbalski prostor bio kontaminiran do granica nepodnošljivosti.

Već šest meseci VAR radi u Srbiji, a Sudijska komisija Fudbalskog saveza Srbije i naša kuća fudbala su juče organizovali svojevrsni seminar, odnosno radionicu u kojoj su upoznali domaću "sedmu silu" sa ulogom i zadacima VAR sistema.

- VAR je pomoćnik, VAR ne sudi i sa ponosom mogu da kažem da je ova novina u našem fudbalu izuzetno unapredila kvalitet igre. Do sada smo u Sudijskoj komisiji analizirali skoro 400 situacija tokom jesenjeg dela sezone i VAR sistem se uklapa po svemu u pozitivnu atmosferu koja se odeća poslednjeih meseci u Srbiji. A za nju su, osim VAR sistema zaslužni fantastičan uspeh reprezentacije, evropski uspesi naša dva najveća kluba, otvaranje novog stadiona u Bačkoj Topoli i još nekoliko stvari - istakao je predsednik Sudijske komisije FSS Dejan Filipović.

Ubrzo posle pregledanja nekoliko najzanimljivijih situacija u kojima je bila neophodna asistencija VAR sistema, novinari su imali priliku da obiđu jedan od najmodernijih VAR centara u ovom delu Evrope, na koji su izuzetno ponosni u FSS i funkcioniše iz čak četiri najsavremenije opremljene sobe.

Pričao je Filipović vrlo slikovito tokom ovog seminara i o tome koliko je proteklih godina četvrtak bio vrlo specifičan i najneomiljeniji dan u nedelji za naše fudbalske sudije. Zato što su tada iz raznih kancelarija domaćih klubova kretali pritisci raznih vrsta, kada bi se saznalo ko gde ide deli fudbalsku pravdu po Srbiji.

- Naglašavam, VAR je mnogo doprineo regularnosti fudbala u Srbiji, jer je počeo da ispravlja očigledne greške. I vrlo konkretno: četvrtak više nije više tako neomiljen dan kod naših sudija - jasan je Filipović.

Čestitke iz UEFA

KOLIKO je Fudbalski savez Srbije učinio sa uvođenjem VAR sistema u Superligi i koliko moderno i funkcionalno izgleda VAR centar u Staroj Pazovi, najbolje potvrđuje sledeći podatak. Iz UEFA je došla najava da će se ubuduće edukacija za VAR sudije za najveća evropska klupska takmičenja raditi upravo u "Kući fudbala" FSS.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri